hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2016. március 2. szerda   16:14
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Határsértő művészek, formabontó produkciók a Budapesti Tavaszi Fesztiválon


  Kortárssal házasított Brandenburgi versenyek a Grammy-jelölt Uri Caine és a Svéd Kamarazenekar előadásában. Myung-whun Chung, az egyik legnevesebb német lemezcéget Szöulba csábító koreai karmester a milánói Scala zenekara élén von párhuzamot Mahler és Mozart remekművei között. Az „egyszemélyes” osztrák ütőegyüttes, Martin Grubinger a virtuóz Percussive Planet Ensemble társaságában állítja csatarendbe a Carmina Burana hangjegyeit. És ha mindez nem lenne elég csábító ajánlat, az egyedi technikájú ütőhangszeres, Horváth Kornél és Lantos Zoltán hegedűművész Wu Wei kínai szájorgonistával ad koncertet a Bálnában. Az április 8-án induló 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál több mint két héten át ad otthont a formabontó teljesítményeknek.
  
  A jazz-zongoristaként és klasszikus mesterművek műfajforgató átdolgozójaként is egyaránt ismert amerikai Uri Caine 2015 őszén meglepő projekttel állt elő. A Svéd Kamarazenekarral közös Brandenburg-projektben az európai zene egyik mérföldkövét, Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző külön erre az alkalomra komponált zenei kommentárjaival, illetve átdolgozásaival együtt szólaltatják meg. A projekt első világturnéján Steve Mackey és Uri Caine kompozíciói alkotnak párokat a barokk mester munkájával, ez a produkció hallható április 13-án a Zeneakadémia Nagytermében.
  
  A karizmatikus koreai dirigens, Myung-whun Chung nevével fémjelzett április 14-i koncert többek között szintén szokatlan kapcsolódásaival hívja fel a figyelmet magára. Mahler nagyszabású szimfóniát többnyire nem szokás dalszínházakhoz kötni, holott szerzőjük életében meghatározó szerepet játszottak azok a nagyhírű operaházak, ahol zeneigazgatói vagy karmesteri posztot töltött be. A milánói Scala zenekara ezúttal a mahleri repertoár egyik csúcsteljesítményét, az V. szimfóniát szólaltatja meg egy Mozart-mű társaságában: a párosítás csak első pillantásra tűnik furcsának, hiszen a g-moll szimfónia legalább annyira kiemelt helyet tudhat magáénak a dallamgéniusz művei között, amennyire népszerűvé vált a Mahler-mű, és főképp annak emlékezetes Adagietto tétele. A budapesti közönség tehát ismét Mahler-interpretátorként hallhatja az egyik legjelentősebb távol-keleti dirigenst, aki lemezfelvételre csábította a dél-koreai fővárosba az egyik legtekintélyesebb német kiadót, és akinek közel egy évtizednyi zeneigazgatósága alatt – tavalyi, váratlan lemondásáig – sokak szerint soha nem látott fejlődésen ment keresztül a Szöuli Filharmonikus Zenekar.
  
  Ha választhatnánk, melyik pultnak van egy zenekarban a legváltozatosabb munkája, az ütőhangszeresek minden bizonnyal eséllyel pályáznának a titulusért: akár egy súlyos láncot kell beleejteni egy tálba a megfelelő hanghatásért, akár egzotikus fúvós hangszereket megszólaltatni, egy ütősnek mindig készen kell állnia a legszokatlanabb kihívásokra is. Lehetne-e találni hát formabontóbb egyéniséget a Tavaszi Fesztiválon az örökvidám ütőhangszeres virtuóznál, Martin Grubingernél, aki 2014-es koncertje előtt is valóságos hangszerekké változtatta a Müpa falait? Minden arra utal, hasonló élményben lehet részünk április 24-én is a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az osztrák művész a nemrég Ennio Morriconéval turnézó debreceni Kodály Kórus, valamint a Percussive Planet Ensemble és a Magyar Rádió Gyermekkórusa társaságában adja elő a 20. századi zene örökzöld kórusművét, a Carmina Buranát. A műsoron a fenomenális török zongoraművész-zeneszerző, Fazil Say két évvel ezelőtt Lübeckben bemutatott új műve is helyet kap.
  
  A legendás Trio Stendhal egykori tagja, a különleges és egyedi technikájának köszönhetően ütőhangszeresként világhírűvé vált Horváth Kornél és a hegedűs Lantos Zoltán néhány évvel ezelőtt Kölnben, a Múzeumok éjszakáján adott először koncertet a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Wu Wei-jel. Az esemény jelentőségét talán éppen az adta: olyan művészek találkoztak, akiket sokkal jobban érdekelt a szabad alkotás határtalansága, mint a műfaji korlátok tiszteletben tartása. Találkozásukból a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező, újszerű zenei szövet jött létre – egy földrészeken átívelő világzenei produkció. Mindhárom művész markáns egyéniség, közös előadásuk – nem is beszélve a kínai szájorgonáról – igazi kuriózumnak számít, amellyel Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége találkozhat április 23-án a Bálnában.
  
  Brandenburg-projekt
  2016. április 13., 19.30
  Zeneakadémia – Nagyterem
  
  A Svéd Kamarazenekar egészen újszerű projektjében Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző – Brett Dean, Uri Caine, Anders Hillborg, Steven Mackey, Olga Neuwirth és Mark-Anthony Turnage – külön erre az alkalomra komponált zenei kommentárjaival, illetve átdolgozásaival együtt szólaltatják meg, érzékeltetve, hogy a közel háromszáz éves művek még ma is eleven erővel hatnak zenei gondolkodásunkra.
  
  Közreműködik: Uri Caine – zongora, Håkan Hardenberger – trombita, Fiona Kelly – fuvola, Mårten Larsson – oboa, Katarina Andreasson – hegedű, Björn Gäfvert – csembaló, Svéd Kamarazenekar (koncertmester: Antje Weithaas)
  Vezényel: Thomas Dausgaard
  
  Műsor:
  J. S. Bach: 2. (F-dúr) Brandenburgi verseny, BWV 1047
  Steven Mackey: Triceros – trombitára, hegedűre, fuvolára, oboára, csembalóra és vonósokra
  J. S. Bach: 5. (D-dúr) Brandenburgi verseny, BWV 1050
  Uri Caine: Hamsa – zongorára, hegedűre, fuvolára és vonósokra
  
  Myung-whun Chung és az Orchestra Filarmonica della Scala
  2016. április 14., 19.30
  Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  A világ operajátszásának egyik központja a milánói Scala. A nagyhírű ház zenekara ezúttal a szimfonikus repertoár két csúcsdarabját szólaltatja meg, a karmester az a Myung-whun Chung lesz, akit a budapesti közönség egy nagyszerű Mahler-tolmácsolásáról már jól ismerhet.
  
   A koreai dirigens zongoristaként kezdte pályafutását, a moszkvai Csajkovszkij Zongoraversenyen 1974-ben második díjat nyert. Tanulmányait New Yorkban folytatta, majd Carlo Maria Giulini asszisztenseként végleg a karmesterség iránt kötelezte el magát. Túlzás nélkül állítható, hogy az elmúlt három évtizedben – az Egyesült Államoktól Európán át Ázsiáig – a világ valamennyi jelentős szimfonikus zenekarával dolgozott. Számos díj és kitüntetés birtokosa. Elkötelezetten hívja fel a közvélemény figyelmét a humanitárius és ökológiai problémákra.
  
  Műsor:
  Mozart: g-moll szimfónia, K. 550
  Mahler: V. (cisz-moll) szimfónia
  
  
  Carmina Burana – Martin Grubinger és a Percussive Planet Ensemble
  2016. április 24., 19.30
  Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  Az osztrák karmester és kóruskarnagy, Heinz Ferlesch a 20. századi zene örökzöld darabját, a Carmina Buranát ütőhangszeres virtuózok népes társaságában adja elő, köztük Martin Grubingerrel, aki 2014-ben már elvarázsolta a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségét.
  
  A fenomenális zongoraművész-zeneszerző, Fazil Say új művének bemutatója két éve volt Lübeckben. A Harangok című darab ugyanúgy Edgar Allan Poe versére született, mint egy másik zongorista-zeneszerző, Rachmaninov száz évvel ezelőtt írt kompozíciója, a hangszerelés tekintetében viszont a Carmina Burana párdarabja. Az ütőhangszerek arzenálját a lübecki premieren is Martin Grubinger és a Percussive Planet Ensemble szólaltatta meg. Az est dirigense, Heinz Ferlesch az elmúlt évtizedben elsősorban barokk művek előadásával hívta fel magára a zenei világ figyelmét. Szívesen tűzi 2002-ben alapított együttesének (Barucco) műsorára Bach és Händel monumentális kompozícióit.
  
  Közreműködik: Laura Aikin, Iris Vermillion, Antonio Giovannini, Adrian Eröd – ének, Ferhan Önder, Ferzan Önder – zongora, Kodály Kórus Debrecen, a Magyar Rádió Gyermekkórusa (karigazgató: Matos László)
  Vezényel: Heinz Ferlesch
  
  Műsor:
  Fazil Say: The Bells
  Orff: Carmina Burana
  
  Wu Wei, Horváth Kornél és Lantos Zoltán koncertje
  2016. április 23., 20.00
  Bálna Budapest – Event Hall
  
  Horváth Kornél és Lantos Zoltán néhány évvel ezelőtt Kölnben, a Múzeumok éjszakáján adott először koncertet a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Wu Wei-jel. Találkozásukból a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező, újszerű zenei szövet jött létre – egy földrészeket átívelő világzenei produkció.
  
   Horváth Kornélt különleges és egyedi ütéstechnikájának köszönhetően ma a világ egyik legeredetibb ütőhangszereseként tartják számon. Zenei szemléletmódját a magyar és a kelet-európai tradicionális ritmusvilág mellett az afro, a latin és az indiai zene, valamint a jazz formálta.
  
   A hegedűs Lantos Zoltán a világ számos zenekultúrájában otthon érezheti magát, játékában szívesen alkalmaz olyan új technológiákat, amelyek újabb dimenziókat nyithatnak a zenei imagináció számára.
  
   Mindhárom művész markáns egyéniség. Közös produkciójuk igazi kuriózumnak számít, amellyel Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége találkozhat.
  
  Közreműködik: Wu Wei – szájorgona, Horváth Kornél – ütőhangszerek, Lantos Zoltán – hegedű



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cruel hand    crusted    joy division    blink-182    bécs    the descendants    kraanium    mission impossible    vinnie moore    the devin townsend project    360° at the rose bowl    disztraktor    house of pain    apacsok    suidakra     hayley williams     steven spielberg    beyond    mortillery    katie holmes    close your eyes    grindrise    lancer    nanowar of steel    hatebreed  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!