hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. március 23. kedd   16:12
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Damageplan: New Found Power
Elektra

  A Damageplan nevű zenekar két Pantera tag, Dimebag Darrell és Vinnie Paul friss bandáját takarja. Az utóbbi egy évben sajnos Phil Anselmo és Dimebagék viszonya egyre inkább elhidegült, ma már beszélő viszonyban sincsenek egymással, így a Pantera jelenleg gyakorlatilag nem létezik. Az utóbbi időben Phil Anselmo a Superjoint Ritual nevű zenekarára koncentrál, így Dimebag és Vinnie Paul is elhatározták, hogy összehoznak egy bandát. Ez lett a Damageplan és a New Found Power a bemutatkozó lemezük.
  
  Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit sikerül összehozniuk, és így előzetesen meg kell mondjam, nem kellett csalódnom a végeredményben. A zenekar frontemberének Patrick Lachman-t, a Halford szólólemezek
  gitárosát választották. Szerintem jó választás volt: a srác simán hozza az Anselmo féle témákat, sőt még annál jóval többet is nyújt a dallamos éneklés terén. A basszer egy Bob Zilla nevű srác lett, aki tényleg jól is teszi a dolgát. És természetesen a gitárt Dimebag Darrell, a dobokat pedig Vinnie Paul kezeli. A zene terén a Damageplan nagyon sok hasonlóságot mutat a Panterához. A jellegzetes Panterás riffek és szólók végigkísérik a lemezt. Ugyanakkor sokkal dallamosabb, sokszínűbb és modernebb lett a végeredmény.
  
  Az albumon 14 szám sorjázik kb. 68 percben. Egyik hibájának éppen a kicsit hosszú játékidőt tartom. A vége felé megfárad a lemez; ha lehagynak 2-3 számot, jobb lett volna a végeredmény. Alapjában véve változatos a zene, azonban egy 45-50 perc szerintem ideálisabb lett volna, és van egy-két gyengébb tétel is.

  Az első szám a Wake Up, ami abszolút nem egy berobbanó, energiával teli nyitószám. Inkább a megtördelt ritmusok jellemzik. Az utána következő Breathing New Life már egy Panterásabb ízű tétel. A számra készítettek egy klipet is, ami megtalálható a CD-n. A New Found Power a lemez egyik legjobb dala: fogós és zúzós egyszerre, és egy nagyon király riffel van felvértezve. A Pride-ot először hallgatva meglepetések érhetik a felkészületlen hallgatót: itt bizony Patrick gyönyörűen énekel, és a refrén is kellően megkapó. Ehhez hasonló, dallamos számokból akad még pár a lemezen: a Save Me, a Blink Of An Eye és a Soul Bleed egyértelműen ide tartoznak, de még több dalban is felbukkannak lágyabb megoldások. A Save Me különösen jóra sikerült, rendkívül fülbemászó a refrénje.
  Szerintem csak jót tesznek a lemeznek ezek a szerzemények: kellő változatosságot biztosítanak a sok betonozó, húzós középtempó közepette és jól meg is vannak írva ezek a számok. Tovább folytatva a sort, a Fuck You című szerzeményben Corey Taylor vendégszerepel a Slipknotból. Ennek megfelelően ez egy gyors, gyűlölettel teli, gyilkos szám. Dimebagék Zakk Wylde-ot is meghívták: a Reborn és a Soul Bleed című darabokban szerepel, és teszi jellegzetessé ezeket a dalokat jelenlétével. A Cold Blooded és a Crawl is húzós, középtempós, döngölős metal szerzemények. A maradék pár szám is ebbe a kategóriába sorolható, azonban ezek már nem olyan erősek.
  
  A végkövetkeztetést levonva tehát egy erős albummal rukkoltak elő az ismert zenészek, és amellett, hogy mindvégig érezhető a Pantera hatása a dalokon, mégis sikerült egy kicsit más, jóval dallamosabb és modernebb dimenzióba helyezni a zenét. Meg kell szokni, hogy nem annyira brutál, de hát nem is várhatjuk el Dimebagéktól, hogy teljesen ugyanazt csinálják, mint eddig. Belevitték a zenébe az ötleteiket, a kreativitásukat, és egy alapvetően jó dolog sült ki belőle. A frontember Patrick kiváló hangja pedig sokat dob az anyagon. Ne feledjük, hogy ez még csak a debütalbum, legközelebb már biztosan egy kiforrottabb művel fognak jelentkezni. Én mindenesetre a legjobban azt
  szeretném, ha ismét folytatnák a Panterát együtt Phil Anselmoval. Egyenlőre csak bízni tudok benne, hogy pár év múlva majd fátylat borítanak sérelmeikre, és folytatják a közös zenélést.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. október 14.
Bryan Adams: Legendás rockikon, fotográfus Budapesten is fellép!
2024. október 16.
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
2024. október 18.
Within Temptation: meghirdette 2024-es turnéját a zenekar, Budapestre is ellátogatnak
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 x-men    satöbbi    korog    science or society    goulasch exotica    neochrome    nicole holofcener    tesla    moon of soul    képregény    szupercsapat    transitional    john sykes    septicflesh    sherlock homes    winterborn    dark funeral    kevin bacon    new lows    edvin marton    the cure    offspring    aetherius obscuritas    lucifer    drech mihály  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!