hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [album]  2015. december 22. kedd   18:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
HitRock: Rock nemzedék - koncertvideó a 30 Live!


  2015. november 30-án jelent meg a Hammer Records gondozásában a HitRock együttes „30 Live! + Ikarusz” című CD-je, amely a HAMASZ listáján a 26. helyen nyitott!
  Az elmúlt 30-35 év különböző felállásainak tagsága (és állandó vendégeinek névsora) alapján többszörös szupergroupnak is beillő zenekar eredetileg 1976-ban alakult, „Orient” néven. Az utólag sok félreértésre okot adó „Hit” nevet 1979-ben vették fel, innen számítják a banda aktív éveit. A HitRock egykori és jelenlegi tagjainak egyéb formációinak felsorolása túlzás nélkül felér egy magyar hard rock / heavy metal kislexikonnal. Tagjai, a teljesség igénye nélkül, olyan neves formációkban is játszottak még, mint az Atilla Fiai Társulat, a Beatrice, a Bikini, a Bill és a Box Company, a Deák Bill Blues Band, a Hipnózis, a Historica, a Horoszkóp, a Hungarian Pink Floyd Show, a Kormorán, a Metal Company, a Missió, az Örökség, a Pax, a Rolls Frakció, a Roxérum, a Seneca, az S.O.S., a Telegram, a Tunyogi Rock Band, a Wastaps vagy a Z´zi Labor.
  Bár a „Hit” elsősorban a zenébe vetett hitet jelenti, (illetve a későbbi külföldi turnék során az angol „hit” kifejezés „siker, sikerlista” jelentését használták,) hamar meggyűlt a bajuk az előző rendszer kultúrpolitikájával. Főleg, hogy a nevük mellett a zenéjük és a szövegviláguk sem nyerte el az állami hanglemezgyár tetszését. Erőteljes hard rock stílusú szerzeményeikhez már a kezdeti időkben is a külvárosi életérzést megéneklő, erkölcsi kérdéseket feszegető üzenetek társultak. Így nem csoda, hogy az úgynevezett „fekete bárány” zenekarokhoz hasonlóan a HitRock is indexre került. A srácok nagylemez híján az élő előadásokra helyezték a hangsúlyt, így máig kitartó hűséges rajongóbázist építettek ki korábbi rendszeres koncerthelyszíneiken: jellemzően Dél-Pesten, illetve néhány vidéki városban.
  Nevükhöz köthető a hazai heavy metal egyik legkorábbi megmozdulása. A Hit együttes 1982-től fogva, -egyfajta kultúrmisszót felvállalva,- rendszeresen játszotta a külföldi példaképek friss szerzeményeit, ráadásul magyarított szöveggel. Majd ennek mintájára egy komplett heavy metal műsort is elkészítettek, saját dalokból. Ezzel sem jutottak át az állami intézmények jelentette falakon, de folytatták a munkát. 1983-ban közös heavy metal klubot szerveztek a Stress és a Missió együttesekkel a TEMI Fővárosi Művelődési Ház színháztermébe.
  Hányattatott sorsú pályafutásuk mellett esélyesek „a legtöbb betiltott dallal rendelkező zenekar” címére is. E kétes dicsőség elsősorban Erdős Péter „popcézár” döntésének köszönhető, aki annak idején a maga sajátos módján fogalmazta meg sommás ítéletét: „Majd akkor lesz lemezetek, ha vesztek magatoknak a vasboltban!” Bár Erdős utódai sem bizonyultak különbnek, a Hit együttes tagjai nem adták fel. Fordulatokkal teli, furcsa karrierjük a zenei vetületeken túl is kordokumentumnak számít.
  Legendás gitárosuk, Tihanyi „Tánci” Gábor 2013. szeptember 17-i halálát követően neves rockzenészek közreműködésével emlékkoncertet tartottak. Majd 2014-ben újjászervezték az együttest és turnéra indultak. Ezzel párhuzamosan elindult a banda archív anyagaiból összeállított sorozatának kiadása is. A HitRock legutóbbi két kiadványa, a „35 Live!”, illetve a „30 Live! + Ikarusz” című CD-k a 26. illetve a 20. helyezést érték el a MAHASZ albumlistáján.
  
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gabriela cedillo    natalie portman    arany album    zságer    szeg    wilhelm scream    bornholm    catheine zeta-jones    aeon    revocation    nagyfiúk    hills have eye    carson coma    poniklo imre    megtorlás    we bought a zoo    january jones    ingrowing    clairvo    paso    gregorian    mia wasikowska    star trek    magma rise    nagy jános trio  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!