hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. március 18. csütörtök   17:10
nincsen hozzászólás

szerző: András
Julith Krishun, Buried by Time, Velvet Stab
2004 február 27, Marco Polo

  Velvet Stab, Buried By Time

  Ismét hardcore matinénak adott helyet a Marco Polo klub. Alapvetően szeretnivaló dolog, hogy ezen a helyen minden koncertnek véget kell érnie 22 óráig, mert így nem rontja el az élményt a hazaúton az éjszakai közlekedéssel való vergődés, de kellemetlen ez a kényszer, ha csúszik a műsor, hisz ez a fellépők programjának rövidülésével jár. Így történt ez ezen a péntek estén is, a két magyar fellépő tehát némileg kurtított produkciót kényszerült bemutatni.
  
  Az elsőként fellépő Velvet Stab - mind a tagok, mind a zenekar korát nézve - rendkívül fiatal csapat, és talán ennek is köszönhetően alkalomról alkalomra érezhető a fejlődésük. Tavaly nyáron ugyanitt még egy ígéretes, de bizonytalan kezdő zenekar képét mutatták, mostanra azonban már egész rutinossá váltak a színpadon: görcsös koncentráció helyett egyre inkább felszabadultsággal jellemezhető a játékuk. Programjuk a megszokott volt, a Where Parallels Meet EP dalai mellett terítékre került néhány új dal, amelyek továbbra is a megismert eklektikus, Glassjaw-, néhol Deftones-hatásokkal terhelt, de egyértelműen egyéni stílust képviselik. S hogy nemcsak én veszem észre úgy, hogy rohamléptekkel fejlődik a Velvet Stab, arra bizonyíték, hogy a közönség is egyre kíváncsibb rájuk, és az ováció is rendre nagyobb a fellépéseiken.
  
  A Buried By Time-nak már nem kell különösebben küzdenie a közönség kegyeiért. Miért is kellene, hisz már számtalanszor bizonyították, hogy mire képesek. Mint manapság sok hardcore csapat, ők sem rejtik véka alá a metal-hatásaikat, de érzésem szerint ők sokszor a többségnél eggyel messzebbre nyúlnak vissza, a göteborgi stílus helyett egészen a klasszikus heavy metalig (talán nem véletlen, hogy amikor először láttam őket, az Iron Maiden Trooper-jével álltak be). Hatásaik egyértelműek, de a stílusuk markáns, váltásokkal teli emo-s metalcore. Összesen négy vagy öt számot volt csak lehetőségük eljátszani, de ezen kívül nem volt mit fájlalni velük kapcsolatban. Süt a szenvedély a dalaikból, nem kevésbé az előadásmódjukból, nálam ők az egyik legmegbízhatóbb magyar koncertbanda.

  Julith Krishun

  Nem a legfrappánsabb dolog más csapatok nevével dobálózni egy zenekarral kapcsolatban, de azt hiszem, helytálló volt a szórólap állítása, amikor a német Julith Krishun-t a Converge-hez és a Catharsis-hoz hasonlította, és így legalább el lehetett képzelni elöljáróban is, hogy mire számíthatunk.
  
  Elképzelni el lehetett (bár EZT azért valószínűleg senki nem sejtette, hacsak nem látta már őket), de elmondani már nem olyan könnyű, mi is történt! Hardcore koncertre azt mondani, hogy „intenzív”, olyan, mintha nem is mondanánk semmit, de ez még az errefele használatos mércével is eszelős volt (eleve nem emlegetjük ugyebár akárkivel kapcsolatban a fent nevezett két zenekart). A legpőrébb, palástolatlan érzelmek olyan zenébe bújtatott kavalkádját vezették elő, amivel kapcsolatban az őszinteséget megkérdőjelezni teljesen felesleges, annál indokoltabb viszont az épeszűséget. Tempóváltásokkal sűrűn tűzdelt, kaotikus, a hagyományos dalszerkezetekből gúnyt űző, már-már az emészthetőség határán egyensúlyozó számaikat a két frontember ráadásul olyan mozgással és grimaszolással vezette elő, hogy szinte esély sem maradt a hangszeresek komplex játékát figyelni. Egymással vetekedett a zenéből és az ő puszta személyükből áradó kontrollálatlan energia. A látványt szerencsére nem kell nagyon firtatnom, mindenki megnézheti a fotókat. Sajnos csak maroknyi ember volt tanúja ennek az elképesztő koncertnek, de ha híre megy a dolognak (márpedig híre megy, mert a sikerük egyértelmű és elsöprő volt), akkor legközelebb többen tapasztalják meg a Julith Krishun elementáris erejét. Ha újra jönnek, sokkal többen gyertek el, megérdemlik ők is, de Ti is!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Thesixcuts

 programajánló: 
2024. október 10.
Kísérletezős elektro-rock hyperpop-metallal keverve: Budapesten játszik a Blackout Problems és a Lake Malice (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 11.
Lindsey Stirling: „Van valami megmagyarázhatatlan varázsa Budapestnek”
Cimbaliband - GÓRÉ lemezbemutató a Fonóban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Northlane, Novelists, Ten56. - A metalcore újjászületése a Dürerben
Quimby a Budapest Parkban
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
Lindsey Stirling: „Van valami megmagyarázhatatlan varázsa Budapestnek”
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Kísérletezős elektro-rock hyperpop-metallal keverve: Budapesten játszik a Blackout Problems és a Lake Malice
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 slates    Ízek    vdiámpark    origin    kissin´ dynamite    nuclear blast    lamm dávid    status quo    árvíz    tom stormy trio    apey and the pea    faith no more    deals death    shapat terror    teen years afters    tito & tarantula    just go with it    ladytron    schizophrenia    depeche mode    velvet revolver    behemoth    psychotic waltz    slytract    ite missa est  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!