hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2015. december 8. kedd   19:32
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tizennégyezer emberen segített az Élelmiszerlavina


  Százhetven tonna terményt takarítottak be idén 52 önkormányzat és nonprofit szervezet földjein a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszer-lavina programjában. A rászorulók közreműködésével megtermelt élelmiszer-növények összesen 14 ezer nehéz sorsú emberhez kerültek.
  
  Az idei szélsőséges, aszályos időjárás még a sokat tapasztalt gazdálkodókat is nagy kihí-vások elé állította, így mindenképpen örömteli, hogy 2015-ben a pályázók ilyen szép mennyiséget tudtak betakarítani földjeiken, mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. A vállalat idén növelte a felajánlott zöldborsó, csemegekukorica, karfiol, vö-röshagyma, fejeskáposzta, paprika vetőmagok mennyiségét, amelyek tavasszal már ösz-szesen 110 hektáron kerültek földbe. Közösségi munkában kétezren vetették a vetőma-gokat és gondozták hónapokig a fejlődő növényeket. Majd ősszel a betakarított élelmi-szernövények idősekhez, fogyatékkal élőkhöz, tartós betegekhez, nagycsaládokhoz kerül-tek. Összesen 14 ezren kaptak a felajánlásból.
  
  Az Élelmiszerlavina programba idén első alkalommal kapcsolódott be a dél-baranyai Adorjás. A hátrányos helyzetű ormánsági községben 3 hektáron termeltek burgonyát, cukkinit, fejeskáposztát és zöldborsót. Mint Czöndör Levente önkormányzat képviselő, koordinátor elmondta: a kártevők elleni védekezés és az öntözés megoldása adott plusz feladatokat, de összességében nem panaszkodhatnak a termény mennyiségére. Az ösz-szesen 9 tonnányi mennyiséget a településen élő családok, idősek, rászorulók kapták.
  
  Negyedik éve vesz részt a programban a Tudat Mezsgyéjén Alapítvány a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona együttműködésével, amelynek 21 ezer négyzetméteres földjén tízféle vetőmagot vetettek tavasszal. A föld művelését szakember irányításával önkéntesek végezték, a kertészeti munkákba bekapcsolódtak az otthonok fogyatékkal élő lakói, akik egyre több feladatot el tudtak látni önállóan is.
  
  - Összesen 4 tonnányi termést hozott az idei év, kiemelkedő volt a paradicsom és káposzta mennyisége. A megtermelt élelmiszernövényekkel összesen 117 - Ma-gyarszerdahelyen, Pölöskefőn, Nagykanizsán élő értelmileg és halmozottan sérült hátrányos helyzetű embert támogattunk – mondta Bakos Gerda koordinátor. - A legnagyobb eredménynek azt tartjuk, hogy ezek az emberek egyre több feladatot el tudnak látni a közös munkában, s a közösen megtermelt növényekből önállóan, vagy segítséggel, de már saját maguk is készítenek ételeket.
  
  Mint a program mottója is kifejezi, „Hal helyett hálót” adtunk idén is, örömteli látni a lel-kesedést és a tenni akarást, amely jellemzi az Élelmiszerlavinában résztvevő embereket, mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.
  
  - Az Élelmiszerlavina története során eddig már 115 ezer hátrányos helyzetű ember kapott segítséget. A kézzelfogható csomagokon túl igazán nagy eredménynek tartjuk, hogy többen már saját kertjükben is újra elkezdték a gazdálkodást az itt tanultakat kamatoztatva, a pályázók egyre több saját föld művelésén gondolkod-nak, többen pedig jelképes összegért adják át művelésre a parlagon heverő föld-jüket – hangsúlyozta Cseh Balázs.
  
  A társadalmi célú program idén első díjat kapott a Legsikeresebb Partneri Együttműködé-sek kategóriában a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjátadóján.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 angelus apatrida    popovich viktória    taylor swift    carbonfools    trigger the bloodshed    uli jon roth    the sharon tate    rite    sonic syndicate    sacra arcana    hugo cabret    feltbeats    csak szexre kellesz    a gyűrűk ura    polod    bugz    filmbox    riseoffate    3d    stereochrist    bugz    kiss of the dolls    stefano di battista    axe to fall    the gathering  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!