hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
film [filmklub]  2015. szeptember 29. kedd   04:33
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fassbinder a szemrevalón
A modern európai film egyik legjelentősebb rendezője idén lenne hetvenéves

  A szeptember 24. és október 3. között a budapesti Művész moziban futó SZEMREVALÓ külön fejezetet szentel RAINER WERNER FASSBINDER munkásságának. A fesztiválon a FONTANE EFFI BRIEST, A SZABADSÁG ÖKÖLJOGA és A FÉLELEM MEGESZI A LELKET mellett hazánkban most először lesz látható Volker Schlöndorff filmje, a BAAL, melyben Fassbinder egyszerre alakítja Baalt és önmagát. Igazi kuriózum a dán Christian Braad Thomsen FASSBINDER – SZERETNI FELTÉTELEK NÉLKÜL című dokumentumfilmje, valamint az ALI A PARADICSOMBAN, mely Fassbinder egykori élettársa, El Hedi Ben Salem M´barek Mohammed Mustafa tragikus sorsát mutatja be. A filmeket német nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik. A mozi előterében filmplakátokból látható kiállítás. Szeptember 28-án, a Fassbinder-portré vetítése után filmes szakemberek beszélgetnek Fassbinder művészetéről.
  
  Egy filmes csemegével indult a válogatás. A Brecht örökösök sokáig nem adtak engedélyt Schlöndorff filmje, a BAAL vetítésére, melyet így az idei Berlinalén láthatott először a szélesebb közönség. Az alkotás 1969-be helyezi Brecht 1918-ban íródott első színdarabját, melyben Fassbinder egyszerre alakítja Baalt, az anarchista költőt és saját magát. Baal erdőkben és autópályákon csavarog, pálinka és cigaretta, nők és férfiak után sóvárog. Teherbe ejt egy fiatal színésznőt, akit azonban hamarosan nyűgnek érez. Leszúrja egy barátját, és magányosan hal meg.
  
  A legendás német rendező egyik legismertebb filmje, A FÉLELEM MEGESZI A LELKET, melyben a korosodó takarítónő, Emmi beleszeret egy nála jóval fiatalabb marokkói vendégmunkásba, Aliba, és feleségül megy hozzá. A sorozatban mutatták be az ALI A PARADICSOMBAN című dokumentumfilmet, melyben Viola Shafik német filmrendező nyomkeresésre indul. Fassbinder egykori élettársa, El Hedi Ben Salem M´barek Mohammed Mustafa, aki A FÉLELEM MEGESZI A LELKET főszerepét játszotta, 1976. május 15-én egy nîmes-i börtönben halt meg. Azóta számos mendemonda kering a marokkói születésű férfi haláláról. A filmben megszólalnak Fassbinder munkatársai és Salem családtagjai is.
  
  Valamint Christian Braad Thomsen FASSBINDER – SZERETNI FELTÉTELEK NÉLKÜL című, az idei Berlinalén debütált dokumentumfilmje folytatja az emlékezést. A dán filmrendező 1969-ben találkozott először Fassbinderrel, amikor az ifjú titán első filmjét mutatta be a Berlinale. A két művész közt mély, távolságtartó barátság alakult ki, amely Fassbinder 1982-ben bekövetkezett haláláig tartott. Thomsen számos interjút készített a német újfilm fenegyerekével, melyek most láthatóak először.
  
  Szeptember 29-én, kedden 20.30-kor a Művész moziban A SZABADSÁG ÖKÖLJOGA című filmet vetítik, melynek főszereplője maga Fassbinder. Franz, a munkanélküli mutatványos félmilliót nyer a lottón. A sors egy műkereskedővel hozza össze, aki bevezeti egy homoszexuális körbe. Itt ismerkedik meg Eugennel, egy vállalkozó fiával, akiben a nagy szerelmet véli felfedezni. Összeköltöznek, de az osztálykülönbségeket pénzzel nem lehet eltüntetni. Szeptember 30-án, szerdán 20 órakor a FONTANE EFFI BRIEST kerül műsorra Hanna Schygullával a főszerepben. Effi Briest túl fiatal, amikor hozzámegy a becsvágyó Instetten báróhoz. Találkozása Crampas őrnaggyal átmeneti változatosságot visz az életébe. A báró évekkel később értesül felesége rég lezárt kapcsolatáról; a katasztrófa elkerülhetetlen.
  
  A filmeket német nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik. Szeptember 20-ától a Művész mozi előterében Fassbinder filmplakátokból és a kortárs film jeles rendezőinek Fassbinder-kommentárjaiból álló kiállítás várja a filmbarátokat. Szeptember 28-án, a Fassbinder-portré vetítése után Mundruczó Kornél filmrendező, Stőhr Lóránt filmkritikus és Győri László újságíró beszélget Fassbinder művészetéről.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 red square scenario    the devil came on horseback    twin cobra    takács eszter    amott    blahalusiana    mz/x    gus van sant    apokalipszis    kick/ass    sleepless    evergrey    jamie chung    szex és new york 2    paganza    varg vikernes    mike portnoy    live evil    guilty parties    the bulletmonks    magna cum laude    unleashed    within the ruins    architects    charred walls of the damned  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!