hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2015. augusztus 7. péntek   09:10
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Egész estés Machine Head koncert a Barba Negra Klubban
2015. szeptember 18



  Az oaklandi Machine Head napjaink egyik legsikeresebb, legnagyobbra értékelt metalbandájává lépett elő. A zenekar híres lehengerlő élő teljesítményéről, nálunk Magyarországon még 1994-ben, a Slayer-nek nyitva mutatkoztak be, legutoljára a 2012-es Fezen fesztiválon voltak láthatók. A csapat rengeteget változott a kezdetek óta, a zsigeri, nyers betonozások után ma már komplex dalszerkezetekkel, fülbe ragadó dallamokkal, hihetetlen technikai bravúrokkal operálnak. Egy Machine Head buli a metal zene ünnepe, az pedig kifejezetten, hogy szeptember 18-án az egész este a Machine Head életműről fog szólni. Semmi előzenekar, semmi mellébeszélés, csak nagybetűs metal!
  
  A Machine Head életműből kétségkívül a Burn My Eyes a mindenki által istenített legenda, a thrash metalnak egy olyan formája, amely létfontosságú volt az USA-ban és máshol mostanság tomboló modern metal kialakulásában. Az 1991-ben alakult csapatot Robb Flynn, a Vio-lence egykori gitárosa és Adam Duce basszer alapították, bevették még Logan Mader-t gitárosnak és Tony Costanza-t dobosnak. Utóbbi helyére végül rövidesen Chris Kontos került, ez lett a Machine Head klasszikus felállása. Így készült el a Burn My Eyes lemez 1994-ben, Colin Richardson producerkedése mellett. Az album óriási siker lett, sokan ma is ezt tartják a Machine Head alapművének.
  
  A sűrű turnézás, amely során Magyarországra is eljutottak, és a falbontó élő teljesítmény már a kezdetekben nagy rajongótábort vonzott, emellett természetesen az elvárások is nagyok voltak a folytatáshoz. A második lemez, szintén Richardson gondozása mellett 1997-ben jelent meg, a The More Things Change a debütalbum sikerét próbálta megismételni, Kontos helyett immár Dave McClain-nel a doboknál. Ha nem is lett olyan szinten alapmű, mint a Burn My Eyes, ugyancsak egy jól sikerült, bivalycsorda súlyosságú dalcsokor lett.
  A problémák is kezdtek felszínre törni a zenekaron belül, Logan Mader egyre kiszámíthatatlanabb viselkedésével, aki ki is lépett, majd a Soulfly-ba távozott. Ahrue Luster érkezett a helyére, vele fejezték be a turnét. A következő albumon már érződött, hogy egy teljesen új irányt vett a csapat, az 1999-es The Burning Red egy fura, nu metalos, rap/metalos lemez lett, ami különösen tőlük valóban szokatlan, bár producerként Ross Robinson személye már jelezte, hogy itt valami egészen más fog történni.
  
  A törzsközönségben nagy megdöbbenést keltett a korong, pláne a tagok még furcsább ruházkodási és hajviselete, sokan elfordultak ekkor a Machine Head-től. Bár a váltás tényleg drasztikus, az első sokk után, avagy évekről visszanézve, mégis meg lehet találni az értékelhető, tetszetős pontokat, ha nem az előzmények tekintetében, hanem a maga egészében vizsgáljuk a The Burning Red nagylemezt.
  A rajongói ellenérzések közepette jelent meg 2001-ben a Supercharger , ami hasonló kritikákkal szembesült, mint a The Burning Red. Néhány kiemelkedő tételtől eltekintve maguk a számok sem sikerültek túl emlékezetesre, nem is csoda, hogy a zenekar legkevésbé fogyó albuma lett. A zenekar válságba került, aminek Ahrue Luster kilépése lett a vége, akinek a helyére először ideiglenesen, majd véglegesen Phil Demmel lépett, akivel Flynn már játszott együtt a Vio-lence kötelékében.
  
  A megújulást a 2003-as Through The Ashes Of Empires lemez jelentette, amivel a rajongók nagy örömére újra magára talált a csapat. Újra ráéreztek a thrash metal ízére, a nyitó Imperium például valami bődületesen erős szám. A továbbiakban is magas színvonalon sorakoznak a modern ízű, de mégis a klasszikusan Machine Head típusú témák. Demmel csatlakozásával egyre technikásabb, komplexebb, de mégis emlékezetes és fogós nóták kezdtek megszületni.
  Ez egészen addig fajult, hogy 2007-ben egy új mesterművet tett le a csapat az asztalra, a The Blackening album összetettségben, technikásságban talán munkásságuk megkoronázását jelenti. A Burny My Eyes óta soha ennyire egységes, minden ízében kiváló lemez nem született még. A rajongók közül sokan elsőre egy kicsit nehezen fogadták be, de a lemez megítélése utat tört magának és ma már a kultikus státuszig vitte. A zenekar jól ráérzett, hogy a korong egy nagy kitörési pont lett, ezért több évig turnéztatták az albumot, óriási sikerrel. Sok új rajongó ezzel az albummal szeretett bele a Machine Head-be, az ő szemükben már ez az irányvonal az, ami a Machine Head-et jelenti.
  
  Nehéz volt megugrani a lécet egy ilyen korong után, a zenekar nem is próbálta megismételni a The Blackening-et. A 2011-es Unto The Locust lemez előző album komplexebb irányvonalát viszi tovább, de mégis különbözik a The Blackening-től. Jóval több a dallam, több a finom megoldás, viszont ezzel mégsem puhultak el, a jellegzetes Machine Head súlyosságból nem engednek. Ennek az alkotásnak is kellett egy kis idő, amíg a rajongók szívéhez eljutott, de ma már az Unto The Locust-ot sem nehéz a legjobb Machine Head albumok között emlegetni. Bekövetkezett azonban egy nagy törés, az alapítótag Adam Duce nem túl szép körülmények között kivált a zenekarból, alapos keresés után végül Jared MacEachern-nel lett ismét teljes a felállás.
  A jelenkort a tavaly megjelent Bloodstone & Diamonds képviseli, amely ismét épp csak annyit lépett előre, hogy ne legyen önismétlés. Az újkori Machine Head komplexitása, dallamérzéke megmaradt, de a vonósok egyre erőteljesebb használatával, illetve pár érdekes, sludge-os elem feltűnésével ismét sikerült valami olyat alkotni, ami még nem volt ezt megelőzően.
  
  Ma tehát egy 8 nagylemezre rúgó gyűjteménnyel készül a Machine Head, szeptember 18-án a magyar közönség is megtapasztalhatja az életmű legjavát. Az An Evening With Machine Head jelszavú buli az év egyik legfontosabb metal eseményének ígérkezik, jelenkorunk egyik legütősebb koncertbandájával. Egyszerűen kihagyhatatlan! Azonban a Barba Negra Klub kapacitása véges, a jelek több mint fele már elfogyott, így sietnie kell annak, aki biztosan ott akar lenni a bulin. Augusztus 17-ig még 6.900 Ft-ért kaphatók a jegyek, augusztus 18-tól elővételben és a helyszínen 7.900 Ft a belépő.


Kulcsszavak:
  machine head 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Steel Panther: Phil Demmel-lel (ex-Machine Head, Vio-lence) játszották az Asian Hooker dalukat

Vikings & Lionhearts Tour 2022 (Amon Amarth, Machine Head, The Halo Effect)

Vikings & Lionhearts: Amon Amarth & Machine Head

Robb Flynn (Machine Head) az 1994-es Slayer turnéról: ´valóra vált álom´

A Machine Head meglepetés koncertje a Bloodstock Open Air-en

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
Republic 35
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 martin lawrence    andy serkis    Ízek    x-men    unstoppable    death    neurasthenia    arriba    october file    florence and the machine    maruta    amputated    dead and divine    deti picasso    the slot    moratorium    deck attack    angelina jolie    mitch tucker    men in black    saturnus    our existence is punishment    eric burdon & the animals    demoscene    kalála  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!