hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2015. június 8. hétfő   19:33
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Szerdán kezdődik a Budapest Folk Fest
Folk delicatess hat helyszínen június 10-14-ig.

  Szerdától vasárnapig tart a Budapest Folk Fest; idén hat helyszínen rendezi meg a Fonó a nép- és világzene fővárosi ünnepét. „A folk nem csak hagyományőrzés, múzeumi látnivaló, hanem az egyik legéletképesebb, folyamatos fejlődésben, változásban lévő műfaj, amelyből megannyi más stílus is táplálkozik.” – vallják a szervezők. Idén Mohammad Reza Mortazavi iráni ütővirtuóz, a remek cseh Tara Fuki és a lengyel világzenei együttes, a Muzykanci lesznek a külföldi meghívottak olyan hazai legendák mellett, mint a Muzsikás, Lajkó Félix, a Romano Drom, a Söndörgő vagy a Kerekes Band. A Fonóban, az A38 hajón, a Kobuci Kertben, a Hagyományok Házában, és - a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 10. Találkozójának világzenei és folkszínpadát biztosítva - a Nagytétényi kastélyban és a Budatétényi Rozáriumban zajlanak a koncertek, ez utóbbi helyszínen remek kárpát-medencei borászatok kóstolóival együtt.
  
  A Budapest Folk Festre jegyek kaphatók a jegy.hu és a fono.hu, valamint a helyszínek weboldalain. Személyesen a helyszíneken a koncertek előtt és az Interticket jegyirodáiban országosan.
  
  Műsor:
  
  06.10 Fonó
  21.00 Fesztiválnyitó gála és egyben Fonó évadzáró: Heveder (Sepsiszentgyörgy) Jámbor István ´Dumnezeu´ csávási prímással, táncház
  Jegyár: 1500 HUF
  A Heveder zenekar muzsikája ízig-vérig erdélyi; színes gönctől mentesen, egyszerűen fejezik ki magukat, mégis egy egész életet szentelnek ennek elsajátítására, s legtöbbször ez is kevésnek tűnik. Nem véletlen, hogy e remek, számos országot megjárt zenekar nyitja a fesztivált, vendégük pedig a legendás szászcsávási prímás, Jámbor István ´Dumnezeu´ lesz! Beköltözik hozzánk az erdélyi tiszta levegő.
  
  06.10 Hagyományok Háza
  19.00 Felsütött a nap az égre – népzenei „karaoke” lemezbeharangozó koncert – Hungarian Folk Embassy és vendégeik
  Jegyár: 1500 HUF
  Itt az első népzenei karaoke DVD! A multimédiás kiadvány az azonos című, Rosonczy-Kovács Mihály által válogatott 9 tájegység 150 dalát tartalma¬zó népdaloskönyv anyagát adja közre közel 30 népdalénekes és népze¬nész közreműködésével. A lemez célja, hogy akkor is tudjunk kíséretre énekelni, ha épp nincsen kéznél egy zenekar; de persze a lemezbeharangozón lesz, olyan vendégekkel mint Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Hetényi Milán, a Berka és persze a Hungarian FolkEmbassy.
  
  06.11 A38 - tetőterasz
  20.00 Both Miklós-Szokolay Dongó Balázs duó, Mohammad Reza Mortazavi (IR) ütős party
  Jegyár: 1500/2000 HUF
  A hazai világzenei színtér két hihetetlenül eredeti és invenciózus zenésze, Both Miklós és Szokolay Dongó Balázs lép fel ezen az estén duóban, valamint egy egészen elképesztő iráni ütőhangszeres virtuóz, Mohammad Reza Mortazavi szólóban. A Berlin mellett élő művész gyökeresen megváltoztatta mindazt, amit az ütőhangszeres muzsikáról eddig gondoltunk. Szóló előadásaival elvarázsolja közönségét, bejárja a legnagyobb fesztiválokat és a kritikusok szerint olyan virtuozitással játszik, mintha nem kettő, hanem hat keze lenne.
  
   
  06.11 Kobuci Kert
  20.00 Bakator, ESZTERLÁNC zenekar koncertje: MEZŐSÉGI dalok, km: Navratil Andrea és Dresch Mihály; utána táncház a Bakatorral
  Jegyár: 1000 HUF
  
  A bakator bora legalább annyira tüzes, mint a banda muzsikája. A Bakator zenekar igyekszik a figyelmet a Hajdúságra és Érmellékre irányítani, hogy a vidéket újra felfedezzék mind a magyar népzene, mind pedig a borkultúra szerelmesei. Az Eszterlánc zenekar hagyományos mezőségi népzenét játszik, kedvelt lemezeiken mezőségi énekesek és zenészek közreműködnek. Ezt a ma esti remek ´cuveét´ ajánljuk mindenkinek két olyan kiváló vendéggel, mint Navratil Andrea népdalénekes és Dresch Mihály (fúvós hangszerek).
  
  06.12 Nagytétényi Kastélymúzeum
  Nagytétényi Borbál
  15.00 Van benne muzsika – népzenész borverseny, muzsikál: Pálházi Bence és bandája
  18.00 ünnepélyes eredményhirdetés – népzenész bor átadás
  17.00-18.00 Makám koncertje
  18.30-19.00 Lajkó Félix szóló koncert
  19.30-20.30 Balázs János szóló, majd Lajkó Félixszel duó koncert
  21.00-22.30 Ferenczi György és a Rackajam
  Jegyár: május 31-ig: 4500 Ft, június 1 és 11 között: 5000 Ft, az esemény napján és a helyszínen: 5500 Ft (A belépőjegy egy kóstolópoharat, sétáló borkóstolót (korlátlan) és egy múzeumi belépőt is tartalmaz)
  
  Van benne muzsika – népzenész borversenyen a jelenlevő zenészek megválasztják az Év népzenész borát, amelyben a legtöbb a muzsika. Fellép a 30. jubileumát nemrég ünneplő Makám, Lajkó Félix hegedű- és citera szólókoncertje után Balázs János zongoraművész játszik szólóban, majd a két virtuóz együtt muzsikál. Az improvizációs képességeikről híres művészek első közös lemezüket JELSZÓ címmel adták ki a Fonónál, eufórikus koncertjeiket a pillanat, a kölcsönös tisztelet és öröm alakítja. Az estét a fesztivál elmaradhatatlan vendége, Ferenczi György és a Rackajam fergeteges koncertje zárja.
  
   
  06.13. Budatétényi Rozárium
  A Budapest Folk Fest nép- és világzenei színpada a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 10. Találkozóján.
  
  Jegyár: május 31-ig 1500 Ft, június 1-től 2000 Ft (A belépőjegy egy kóstolópoharat is tartalmaz.)
  
  Nagyszínpad
  16.00-17.00 Romano Drom
  A zenekar egyedi zenei világával zajos sikert aratva járja be a világot, mára az egyik legkeresettebb, világzenét játszó roma együttes.
  
  18.00-19.00 Muzykanci (PL)
  A lengyel népzenei szcéna egyik legkülönlegesebb formációja. Számos rangos díjat tudhatnak magukénak, repertoárjukat a hagyományos lengyel muzsika mellett a zsidó, cigány, valamint kárpát medencei és balkáni zene ihlette.
  
  20.00-21.20 Muzsikás
  A legendás Muzsikás együttesről Hamar Dániel, alapító tag: „Mi megpróbáljuk úgy megtanulni, ahogy a mi mestereink muzsikálták, azonkívül azt a szerepét is elsajátítani a zenének, hogy örömet, bánatot, feszültséget oldjon.”
  
  22.20-23.20 Kerekes Band
  ”Fantasztikus zenei utazásra visznek el minket tradicionális hangszereikkel: a kobozzal, a háromhúros brácsával és a pásztorfurulyával, melyeknek játékában a punk, a funky és a dance keveredik a magyar népzenével” (a Songlines Top of the World válogatásában)
  
  Kisszínpad
  14.00-16.00 Naszály zenekar
  17.00-18.00 Babra
  19.00-20.00 Düvő
  21.20-22.20 Góbé
  
  A kisszínpadon remek zenekarok muzsikálnak akusztikusan. A magyar népzenét játszó Naszály zenekar után a dinamikus ifjú tamburazenekar magával ragadó muzsikáját hallhatjuk a Babra előadásában. A nagy múltú Dűvő repertoárjában a Kárpát-medence minden etnikumának a zenéje megtalálható; a tagok népzenegyűjtéssel és -tanítással is foglalkoznak; számos hazai és külföldi fesztivál visszatérő vendégei. A hazai folkzenei szcéna egyik legdinamikusabb bandája, a Góbé táncházi zenekarként indult; zeneileg magasan képzett tagjai ma második lemezükön magával ragadó világzenét játszanak, amely bekebelez és nem enged.
  
  06.14. Budatétényi Rozárium
  A Budapest Folk Fest nép- és világzenei színpada a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 10. Találkozóján.
  
  Jegyár: május 31-ig 1500 Ft, június 1-től 2000 Ft (A belépőjegy egy kóstolópoharat is tartalmaz.)
  
  Nagyszínpad
  16.00-17.00 Söndörgő
  A Söndörgő Európa egyik legnépszerűbb magyarországi együttese. „A múlt év nyarán megjelent Tamburocket 2014 októberében az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt. Ez a lemez hozta meg számukra a balkáni áttörést is” (quart.hu)
  
  17.45-18.45 Buda Folk Band
  A közös ars poetica szerint a népzenész, a népdalénekes nem vonhatja ki magát a jelenkor millió zenei hatása alól. Hogyan válik a folk, jazz, a rock, a reggae, a blues- hangszerek széles skáláját felvonultatva (…) élő egységgé, ha úgy tetszik világzenévé: ebben rejlik a Buda Folk Band különlegessége, akik szintén dobogós helyre jutottak a WMCE rangos toplistáján.
  
  19.30-20.30 Tara Fuki (CZ)
  A Tara Fuki 2000-ben jött létre, amikor a két - egyébként gyermekkora óta zenével foglalkozó - csellista hölgy egymásra talált Brno-ban. Kezdeti közös improvizációik során kialakult köztük az a zenei világ, melyet folyamatosan csiszolva létrehozták félreismerhetetlenül egyéni, gazdag kifejezőeszközökkel bíró, lendületes zenéjüket; ma már nemzetközi fesztiválok visszatérő vendégei.
  
  21.10-22.10 Dresch Folk Quartet
   „Nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamenetét és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna.”
  
  Kisszínpad
  14.00-16.00 Zsikó zenekar
  17.00-17.45 Ziránó bábszínház: Babszem Jankó
  18.45-19.30 Kontra duó (Brasnyó Antal és ifj. Csoóri Sándor „Sündi”)
  20.30-21.10 Szeder
  
  A kisszínpadon remek zenekarok muzsikálnak akusztikusan. A Zsikó zenekar a magyar népzenei élet egyik legkiemelkedőbb ifjú muzsikusaiból álló banda. A Ziránó Színház vásári bábjátékában abszurd humorral elevenedik meg az ismert népmese; választ kapunk arra, bajon meg tud-e szelídíteni egy fenevadat, az, aki ilyen icipici? A két remek brácsás, Ifj. Csoóri Sándor ´Sündi´ és Brasnyó Antal duója igazi örömzene, magasfokon. Szeder, azaz Szeder-Szabó Krisztina dalszerző-gitáros-énekes életigenlő, könnyed, de markáns stílusú dalait francia sanzon, jazz és folk elemek színesítik.
  
  A Budapest Folk Festre jegyek kaphatók a jegy.hu és a fono.hu valamint a helyszínek weboldalain. A helyszíneken a koncertek előtt és az Interticket jegyirodáiban országosan.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. június 8.
Black Veil Brides a Budapest Parkban
2020. június 17.
Hey, June!
2020. június 19.
Bonnie Tyler koncert jövőre a Barba Negra Track-ben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Elkapkodják az olcsó belvárosi albérleteket
FOTÓFALU 2020 XII. Alkotótábor és Művésztelep Drégelypalánk
Költözik a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutató
Budapesti Wagner-napok 2020
MARGÓ Irodalmi Fesztivál- 2020. JÚNIUS 3-7.
Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra
Libri irodalmi díjak 2020 - Átadták a Libri irodalmi díjakat
Müpa bérletbontás 2020/21
 kiemelt 
Richie Kotzen 2021. Budapest
  
A 2017-es Salting Earth után idén februárban új lemezzel jelentkezik Richie Kotzen

Sons Of Apollo 2021.
Loudness 2021. DURER KERT
Carl Palmer’s ELP Legacy az A38-on
Joe Satriani a Barba Negra Track-ben
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fates warning    rosie huntington-whiteley    belmondo    evergrey    deals death    jens bogren    mint gloria estefan    prostitute disfigurement    jack    kishúg    rhcp    instant    honey rock klub    aether realm    vince vaughn    thin lizzy    absolved    circle ii circle    képzelt város    thrashfest    how to destroy angels    lovasi    pretty maids    i divine    milarepa  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!