hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
kultúra [dalszöveg]  2015. március 15. vasárnap   16:26
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Táncbemutatók és színházi premierek a BTF műsorán


  A zenei koncertek mellett számos tánc és színházi produkció is várja a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál látogatóit. A világ vezető kortárs tánc együttesei és ünnepelt koreográfusai hozzák el legújabb előadásaikat, és a fővárosi színházak is izgalmas premierekkel készülnek.
  
  A Nederlands Dans Theatre (NDT) repertoárjába 1959-es alapítása óta hatszáznál is több produkció került be. Olyan neves koreográfusok dolgoztak a társulattal, mint Jiří Kylián, Hans van Manen, Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite, Johan Inger, Alexander Ekman, Marco Goecke, Gabriela Carrizo, Hofesh Shechter, Sharon Eyal és Gai Behar. 1978-ban fiatal táncosokból jött létre az eredetileg De Springplank, azaz Ugródeszka névre keresztelt tagozata, amit a későbbiekben már csak NDT2 néven emlegettek. A tavaszi fesztiválon négy koreográfiát láthatunk tőlük, ebből hármat 2014-ben mutatott be az együttes. Előadásaik páratlan lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy kiváló művészekből álló társulat összjátékát megcsodálhassuk. A holland együttes bódító ereje ugyanis abban rejlik, hogy táncosai egytől-egyig művészetük ámulatba ejtő művelői.
  
  Frenák Pál Társulata a fesztiválra időzítette új darabjának ősbemutatóját. A BIRDIE a bennünk és körülöttünk emelt falakról, határainkról és korlátainkról és azok túllépéséről szól - legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Az előadáshoz William Wharton, amerikai író 1978-as Birdy című regénye, illetve Alan Parker e regényt feldolgozó, azonos című filmdrámája, valamint Raymond Depardon San Clemente című dokumentumfilmje szolgált inspirációul. Az előadás különlegességét fokozza, hogy a színpadon egy 3D-s grafikai tervezőprogramok világát idéző, hófehér, közel 2,5 méter magas elemekből, szabadon variálható, dinamikusan változó, grandiózus térrendszer szolgál majd díszletként – a technikát a világon először itt fogják alkalmazni.
   Wayne McGregor napjaink ünnepelt koreográfusa, huszonéves korától koreografál. Több barokk opera koreográfiáját tervezte a londoni Királyi Opera számára, a Milanói Scalában pedig rendezett. Sokoldalúságát mutatja, hogy híres galériák vernisszázsaira és divatbemutatókra is készített már koreográfiát. Atomos című, lírai hangvételű produkciója a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe. A darab világkörüli turnéjának egyik állomása lesz Budapest.
  
  A magyar néptánc iránt érdeklődőket egy legendás előadás felújításával várja a fesztivál: 1990 márciusában, Magyarország első szabad választásának napján mutatták be Novák Ferenc Magyar Menyegző című koreográfiáját. A tomboló sikert aratott produkciót 25 év elteltével, Ezüstlakodalom alcímmel a BTF egyik ünnepi eseményeként újítják fel.
  Tíz éve fiatal kolozsvári táncosok hozták létre azt az M Stúdiót, amely most a Törékeny című, műfaji határokat feszegető előadásában teszi próbára a közönség határait. Az Erkel Színházban mutatják be Csajkovszkij első és máig legsikeresebb balettjét, A hattyúk tavát, amelyet öt év után láthat újra a közönség.
  
  A költészet napját a Müpa 2012 óta nagy sikerrel futó, kortárs irodalmi sorozatának, a Literárium –nak extra kiadásával ünnepli a fesztivál: Karafiáth Orsolya, Térey János, Varró Dániel, Háy János, Garaczi László és Grecsó Krisztián köszöntik fergeteges gálaesttel a jeles napot meglepetésvendégekkel és két csodálatos páros, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, illetve Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint kíséretével.
  A fővárosi színházakban is egymás érik a bemutatók. Alföldi Róbert rendezésében a világhírű musical, a Kabaré kel új életre bábszínészek segítségével. A fanyar, abszurd, rafinált angol humor nagymestere, P.G. Woodhouse Agyeldobás című darabját vette elő Szente Vajk, olyan színésztársakkal, mint Simon Kornél, Nagy Sándor, Magyar Attila és Szerednyey Béla. Axel Hacke darabjában – A medve, akit Vasárnapnak hívtak – egy kisfiú egyik reggel egy játékbolt polcán ébred Medveországban, ahol egy Vasárnap nevű medvebocs játéka lesz. A furcsa történetet a Kolibri Színház állítja színpadra. A Radnóti Színház Spam operettjében főhősünk, Anikó egy dollármilliókat ígérő kéretlen levél nyomába ered. A darab dalszövegeit Hajós András jegyzi, az előadás rendezője Rudolf Péter.
  
  A fesztivál keretén belül másodszor rendezi meg a Nemzeti Színház a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). A nagyszabású színházi seregszemlén 13 ország társulatai mutatkoznak be, a franciák mellett a német, a dán, a spanyol, az olasz, a svájci, az osztrák, a lengyel, az ukrán, a román, a macedón és az orosz színházi élet meghatározó társulatai is jelen lesznek a MITEM-en, az eseménysorozat vendége lesz többek között Anatolij Vasziljev, Toni Servillo, Thomas Jolly, David Doiashvili, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin is.
  
  B.R.I.S.A. / Schubert / Some Other Time / Subject to Change
  A Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2) vendégjátéka
  2015. április 22. 19.00
  Művészetek Palotája — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  BIRDIE
  A Compagnie Pál Frenák ősbemutatója
  2015. április 17. 19.00
  Művészetek Palotája — Fesztivál Színház
  
  Wayne McGregor-Random Dance: Atomos
  2015. április 24. 20.00
  Trafó Kortárs Művészetek Háza
  
  Magyar Menyegző
  Ezüstlakodalom
  2015. április 24. 20.00
  Papp László Budapest Sportaréna
  
  Best of Literárium
  A költészet napja
  2015. április 11. 19.00
  Művészetek Palotája — Fesztivál Színház
  
  P. G. Wodehouse: Agyeldobás (Jeeves and Wooster) - bemutató
  2015. április 18. 19.00
  Madách Színház
  
  Axel Hacke: A medve, akit Vasárnapnak hívtak - bemutató
  2015. április 18. 15.00
  Kolibri Fészek
  
  Tasnádi István-Hajós András-Dinyés Dániel: Spam operett - bemutató
  2015. április 26. 19.00
  Radnóti Miklós Színház
  
  MITEM
  2015. április 14-28.
  Nemzeti Színház0



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kőleves    sicitur adastra    scarred by beauty    paul anka    kalmah    volumes    linkin park    pogues    decease    király!    daath    antropofagus    epica    chris martin    péterfy bori    ir    vinny appice    eric bana    hugh jackman    bad religion    equilibrium    deti picasso    butcher babies    as they burn    iced earth  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!