hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. február 16. hétfő   13:25
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Tazmán Ördög: Folyt. köv. maxi
Szerzői kiadás

  Szomorú tangódarab

  Ha kategorizálnom kéne a magyar alternatívot, két csoportot alkotnék, az egyikbe a gitár alapú beat-rockot pakolnám, a másikba pedig hát erre nem tudnék ilyen szép meghatározást mondani, kicsit kesernyés-szomorkás, olyan kínzóan borongós-lötyögős alvilági” zene. Erre eddig mindig a Quimbyt hoztam példának, mostantól pedig a Tazmán ördögöt is említhetem, hiszen a Folyt. köv. maxi tökéletesen megfelel az utóbbi kategóriám követelményeinek. Na őszintén, nem vártam túl sokat egy EP-től, negatív előítéletekkel tettem be lemezt a lejátszóba.
  
  Az első szám, mint ahogy a címe is mutatja, egy Ho-ho (ez a címe és a szövege) Intro. Egyedül a dobos ad eszközt ehhez a többi inkább valamiféle ősi, törzsi varázslati dalnak tűnik. Furának találtam elsőre, aztán furának másodikra, és még most is furának találom. Jön a második szám hallgatom tovább, és az ügyesen hangszerelt szerzemények mellett már szükségszerűnek éreztem ezt az előbb említett, pusztán vokális indítást. Ezek után talán mondanom sem kell, hogy a még teljesebb egység kedvéért a zárás egy pusztán instrumentális, hangszeres darab. Azt mondhatom, az egység, ami a zenében nagyon fontos, teljességgel jellemzi az egész lemezt, de ez valójában minden számról külön-külön is elmondható.
  
  Furcsa törést ad a Sway című szám (eredetileg egy 1953-as Quien Sera dal), angol nyelven hangzik el. Mintha az énekes szándékosan törekedne a még borongósabb hangulat megteremtésére azzal, hogy nem tiszta hangokat énekel ki, a zongora és a gitár pedig még magányosabbá teszi ezt az egyébként fülbemászó melódiát. (amit egyébként a többi számban feleslegesen keresnénk) Ez a szomorú tangódarab a végére mégis felgyorsul, az amúgy túl domináns dobok itt veszítenek abból a tartásból, amivel kezdtek. Valahogy tökéletes átvezetésnek éreztem ezt a feldolgozást az előtte és az utána következő számokhoz.

  Szürreál

  Ezt a vegyes hangulatot építik tovább a következő számokban, van itt pokoljárás, unott és mély hangon szól hozzánk a Gonosz, szerintem a lemez egyetlen nem túl jól sikerült száma, az énekes hangja túljátszottnak tűnik, minden szinten. Összehangolt munkára vall a zenébe számos ponton beúszó sok kis effekt, erős és hirtelen zongoraleütések és a rengeteg ütős hajszálpontosan illeszkedik a zenébe csak úgy, mint a kevés, de kimért gitárpengetés. Különös érzést kelt hogy mindig ott következik a szám vége, ahol éppen csak kiteljesedne a zenei kaotikum.
  
  A Lovak lelőnek, ugye? szürreáléja nem legpozitívabb képet festi elénk, a szöveg valóban alvilági (lehet, hogy van, aki ezt igénytelennek mondaná, szerintem a stílusában ez igenis helyén van), nagyon érdekes, ahogy felépül ez a szuicid jelleg, aztán afféle ne add fel!” módon bontja le. Az egész vége mind a zenében, mind a szövegben olyan igazi elszállásban teljesedik ki, amit aztán valóban levezet a Killer című záródarab, ahol talán a zongora domináns félhangjai teszik olyan elbizonytalanítóvá a témát. (X-Akták hatású)
  
  A szövegben megfogalmazódó gondolatok már messze vannak a fiatalkor problémáitól, van itt önnön szemünkbe tekintés és számvetés, ami igazán az Engedj fel! könyörgésében is érzékelhető.
  
  Mit is mondhatnék még? Egy (átvitt értelemben is) esős napon teljességgel át lehet érezni az egészet. Egyáltalán nem bulizós, nem pörgős személyesebb is annál, hogy ezt megengedhetné magának. Az egyetlen hátrányának a feledhetőségét tartom. (nincs egy igazán karakteres szám se)
  
  Ezeket a dalokat azoknak nem ajánlanám, akiknek a zenében a tiszta és dúdolható-énekelhető dallam a legfontosabb, és valami szórakoztatót és nagyon készet vár, mert elsőre nagyon nehéz az ilyen típusú zenében bármiféle kapaszkodót keresni. (Valahol persze el kell kezdeni.) Aki azonban már találkozott a lelkének sötétebb oldalával, érteni fogja ezt a lemezt, ha imádni nem is igényes munka. Engem már kíváncsivá tett, várom a nagylemezt!
  
  1. Ho-ho Intro
  2. Engedj fel!
  3. Sway (Quien Sera)
  4. Gonosz 2003
  5. A lovak lelőnek, ugye?
  6. Killer

  
  A zenekar tagjai:
  
  Kiss Ádám Zoltán ének, gitár, pianínó
  Sárközi János gitár, billentyűsök
  Mihály Lajos basszus, rumbatök
  Joó Gábor dob, billentyűsök



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Tazmán Ördög

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a perfect circle    veil of maya    mia wasikowska    shyamalan    good knives     daniel craig    christopher nolan    electric bastards    timberlake    striker    mila kunis    anna& teh barbies    van még remény    rózsaszín pittbull    striker    beatkoho    in mourning    trident    another way    chronology    mytra    fezen    footlose    oranssi pazuzu    public image ltd  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!