hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2015. február 26. csütörtök   04:00
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Guessous Majda Mária újra Amerikában


  2015. januárjában harmadik alkalommal járt Amerikában Guessous Majda Mária (Mesi) ezúttal, Meshinda formációjával. A 10 napos út Wallingfordban, a KMCSSZ által minden évben megrendezésre kerülő Kodály hétvégéjével kezdődött, amelyen Mesi és férje Boros Gerzson Dávid magyarországi vendégművészekként magyar népdalokat és dorombjátékot tanítottak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Meshinda összesen 4 koncertet adott New Yorkban és Ligonierban (PA), a koncerteken bemutatta az együttes többek között a készülő lemez dalait. A New York-i koncert második felében csatlakozott a zenekarhoz egy kiváló ütős, James Brock, akivel Mesi korábban már egy közös szám erejéig együtt dolgozott.
  
  
  
  A zenekarról
  
  Guessous Majda Mária (Mesi) Junior Prima Díjas debreceni születésű félig magyar félig marokkói énekesnő számos hazai és nemzetközi sikert tudhat magáénak gyerekkora óta. Első lemeze Szivárványhíd címmel jelent meg 2011-ben, amelyet ÖröMes című második lemeze követett 2013-ban. 2014-ben számos nemzetközi meghívásnak tett eleget: énekelt Amerika, Franciaország, Törökország és Olaszország színpadain. Tavasszal Törökországba és Marokkóba kapott felkérést.
  
  2015-ben jelenteti meg harmadik lemezét együttesével, a Meshindával. Az együttes két alapító tagja – Mesi és Tóth Szabolcs szitárművész - elsőként a Zeneakadémia berkein belül találkozott. Az első koncertjükön 2013 ben Mesi klubkoncert sorozatában Tóth Szabolcs még vendégművészként lépett fel. Ezt követően született meg a Meshinda, amely zenei világát autentikus népi hangszerekkel színesíti még Barvich Iván és Boros Gerzson Dávid.
  
  Az alapvetően magyar és indiai népzenei-világzenei alapokon nyugvó zenei világ Magyarországon eddig kevéssé ismert, éppen ezért a Meshinda megjelenése formabontó. Ez nemcsak a magyar zenei élet számára jelent gazdagodást, hanem a kulturális diplomácia számára is új lehetőségeket nyit, hiszen az együttes elhivatott híve a különböző népek közti kulturális-zenei hasonlóságok bemutatásának. Erre jó példa, hogy az együttes már játszott többek között a budapesti Indiai és a Török Kulturális Központban egyaránt.
  
  A Meshinda komoly szakmai felkészültsége, nemcsak az intenzív próbáknak és koncerttevékenységnek köszönhető, hanem a zenészek folyamatos továbbképzési igényének. Ez biztosítja egyrészt a friss és ihletett alkotómunkát, ugyanakkor a mindig naprakész, eredeti hagyományból táplálkozó inspirációt.
  
  Tóth Szabolcs - szitár
  Éveken át színházi-, film-, reklám- és más különféle alkalmazott zenét szerzett, mikor az indiai klasszikus zenével való találkozása gyökeresen megváltoztatta az életét. Előbb Pandit Budhaditya Mukherjee, az Imdad Khani Gharana világhírű szitárosánál kezdett tanulni Kalkuttában, majd Mestere, a gayaki ang, vagyis az „éneklõ szitár” jelenlegi egyik legkiválóbb szitárjátékosa, Pandit Rajeev Janardan, első nem indiai születésű, magántanítványa lett.
  Mestere mellett olyan kiválóságok tanították még, mint a Shankar-gitár legnevesebb művésze, Dr. Kamala Shankar, a sarodiya Arnab Chakrabarty, vagy a tablajátékos Pandit Vinode Pathak. Khyal éneket és tablajátékot, valamint zenetörténetet tanult Delhi legrégebbi zenei egyetemén a Gandharva Mahavidhyalaya-n, de elvégezte a világhíres Dhrupad énekes testvérpár, a Gundecha Brothers Dhrupad ének mesterkurzusát is. Jelenleg is folytatja tanulmányait mesterénél, akivel számos esetben szerepelt egy színpadon. Szólókoncereteket pedig olyan nagyszerű tablások kíséretében adott Indiában és Európa számos nagyvárosában, mint Pandit Vinode Pathak, Anil Moghe, Hanif Khan vagy akár Pundlik Bhagwat, akit 2005-ben Magyarországon is hallhatott a közönség. Alap címmel évek óta hetente jelentkező indiai klasszikus zenei műsort vezet a Tilos Rádióban, melyet indiai tanulmányai alatt is folyamatosan szerkeszt. E mellett indiai klasszikus zenét bemutató és az indiai előadóművészetek kultúrtörténetét ismertető előadás-sorozatokat tart a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, továbbá előadásokat tartott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, illetve Indiában a Banaresi Hindu University, valamint a Jabalpur Bhatkhande Sangeet hallgatóinak. Legutóbb 2014 végén Indiában turnézott.
  
  Barvich Iván- kavalok, furulyák, tárogató, tamburacselló, riq
  Barvich Iván a táncház mozgalom kezdete óta zenél, és a nyolcvanas évek elején a balkáni zene magyarországi megszólaltatásában úttörő Zsarátnok együttesben lett ismertebb szereplője a népzenei életnek. Legkedveltebb hangszere a tamburabrácsa, a tárogató, és a bolgár kaval.
  Eddig közel 40 hanglemezen szerepelt. A Zsarátnok és a Sebő lemezeken kívül vendégzenésze volt Mandel Róbertnek, Yashko Argirovnak, a KMB, a Balkan Fanatic együttesnek, és Palya Beának is. Sebő Ferencen és Parov Nikolán kívül az évek során sokszor dolgozott együtt Balogh Kálmánnal, Sebestyén Mártával, Bognár Szilviával. Az 1990-es években több alkalommal hónapokat töltött a Riverdance nevű utazó ír show-műsor zenekarában a világ számos pontján, utoljára 2000-ben a Broadway-n. 2006-ban a Magyar Állami Népi Együttessel együttműködve a „Pannon Freskó” című műsor bemutatása kapcsán Artisjus elismerésben részesült.
  Trió-Tárogató nevű együttesével létrehozója és házigazdája volt a Művészetek Palotájában 2009-ben megrendezett „Tárogatóünnep” című hangversenynek, mely a magyar tárogatózás keresztmetszetét kívánta bemutatni.
  
  A Hagyományok Háza 2010-ben adta ki a tamburabrácsáról szóló könyvét (The Harmonizing Tambura), mely a népzeneoktatás támogatása mellett a magyar tamburás hagyományok megismertetését is célul tűzte ki. 2011-ben a Márványos Tamburazenekarral a Petőfi Irodalmi Múzeumban is tartott zenés könyvbemutatót, 2012-ben pedig ugyanott megzenésített Petőfi versekből álló műsorral jelentkezett. Guessous Majda Máriával több, mint három éve dolgozik együtt.
  
  Boros Gerzson Dávid - ütőhangszerek (sombati darbuka, keretes dob, bendir, csörgők)
  Boros Gerzson Dávid számos kecskeméti zenekar megalapítója. A Neptun Együttes közel-keleti és indiai dallamokkal teli világzenéjével izgalmas, dinamikus zenei világot mutattak meg a közönségnek. A Lazentri Együttes jazz, funky és rock and roll elemeket ötvöztek populáris megfogalmazásban.
  Guessous Majda Máriával 7 éve zenélnek együtt. Számos fellépésen és versenyen kaptak elismerést. Tagja a művésznő Duó, Trió és Meshinda Együttes formációinak egyaránt, valamint állandó fellépője a Vollnhofer ArtStudio-ban tartott klubkoncerteknek is. Trió formációban turnéztak már Spanyolországban, Törökországban és az USA-ban is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 my dying bride    mano negra    wrong side of the wall    yonderboi    urne    vulcano    blitzkrieg    való világ    eric burdon & the animals    xentrix    george lucas    will smith    ingyenes    guillermo del toro    cojones    dropout kings    neal morse    frequency    blahalusiana    truth and its burden    evil invaders    attack attack    ticketexpress    stentor    u.d.o.  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!