hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2015. február 12. csütörtök   00:03
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Kalapács - Enigma lemez megjelenési koncert
2015. január 6, Club 202

  A Kalapács zenekar számomra mindig is azok közé tartozott, akiknek a zenéje a hagyományos heavy metal műfaj korlátai között is friss, izgalmas, sokatmondó tudott mindig maradni. Legalábbis az ő lemezeiket a kezdetektől fogva bármikor meg tudom hallgatni anélkül, hogy elunnám magam. Élőben ugyancsak rendkívül jó hangulat jellemzi a csapat bulijait, noha saját koncerten már viszonylag régen láttam őket, csak a tavalyi Rockmaratonos fellépésük van most előttem. Ideje volt tehát felfrissíteni az ismeretséget.
  A Club 202-be betoppanó vendég nem csak a sör, bor és izzadtság átható szagával szembesülhetett, hanem rögtön a szemközti pultnál vadiúj CD-k friss nyomdai illatát is beszívhatta az érdeklődő. A Kalapács zenekar új nagylemeze, az Enigma pár nap múlva kerül a boltokba, de a mai koncert látogatója már idejekorán megismerkedhetett ezekkel a szerzeményekkel, vásárlás útján, de némi ízelítőként élőben is.
  Számos alkalommal csinált már döglesztő hangulatú bulit az egykori Wigwamban a Kalapács zenekar, de a mai este valahogy keveselltem a létszámot. Nem voltak ugyan kínosan kevesen, de a pénteki napot figyelembe véve én több jelenlévőre számítottam. Az előzenekarok kapcsán mindössze gyülekezett még a közönség, mire Kalapácsék színpadra léptek, addigra töltődtek csak fel szellősen a sorok. Kalapács Józsi is megemlítette, hogy talán az influenza szezon miatt nincs akkora tolongás a nézőtéren.
  
  Bár lemez megjelenési koncertként hirdették meg az eseményt, az énekes azt is elmondta, hogy nem szó szoros értelemben vett lemezbemutatóról beszélünk, hiszen igazából még nem jelent meg hivatalosan az Enigma album. Így a program inkább a Kalapács életmű korábbi éveibe kalauzolt, de ha már mégis ott figyeltek a pulton exkluzív előzetesként a lilás színvilágú új korongok, természetesen élőben is belehallgathattunk néhány friss tételbe.
  Az utóbbi időkben bejáratott Terápia dallal indított a zenekar, majd ugyancsak a 2012-es Poklok És Mennyek Között lemezről származó címadó dal következett. Az utóbbi évek legerősebb korongjaként számon tartott Apokalipszis albumot is több szám képviselte, mint az Apokalipszis, a Sohase Vár, vagy a később előkerülő, kiváló szövegű Patkánymese. Az Enigma album két dallal mutatkozott be, ha jól emlékszem, az Adj Valamit és az Enigma voltak azok.
  Innentől egészen akkurátusan vette sorra a Kalapács lemezeket a zenekar, nem ugrálgattak össze-vissza az időben, hanem egy-egy albumnál elidőztek 2-3 szám erejéig, majd léptünk a következőre. Ez azt is eredményezte, hogy a rajongók nagy örömére több olyan korábbi dal is előadásra került, amelyek jellemzően nem szoktak a koncertprogram részei lenni, így igazi ínyencségnek is nevezhetők. A 2008-as Mítosz albumról ilyen volt az Összetartozunk, aztán a folytatásként elhangzó, zúzós tétel, A Sólymok Fészke már egy bejáratott koncertnóta volt. A számomra egyik legkedvesebb Kalapács lemezt, az Életreítéltet a rendkívül eltalált, libabőrös Nem Az, Ami Megöl képviselte, illetve volt még a Mindig Lázadó is. Ami viszont mindent vitt, az kétségtelenül az „az az ´Ács, az az ´Ács, akinek a Kalapács...” című kis átirat volt, hát ez kész...!
  
  A már régen hallgatott Keresztes Háború sem maradhatott ki, a kőkemény riffel indító Megszállott hangzott el. A Kalapács életmű csúcsát jelentő, 2002-es Ösztön album is végre újra igazságot kapott, hiszen egyenesen három nóta, a Vége A Dalnak, az akusztikus Angyal és az Itt Leszek képviseltette magát.
  Ami nekem mindvégig szúrta a szemem, hogy a nézőtéren igazából nem tapasztaltam komolyabb beindulást. A lelkes csápolás, az együtt éneklés, a szolid bólogatás megvolt, de valahogy mégis az aktivitás hiányát éreztem az egész koncert alatt. Egyedül a legutolsó Bűnöm A Rock okozott végre olyan beindulást, ami felpörgette az energiákat, de ez után ugye vége is lett a bulinak.
  A zenekar korrekten játszott a deszkákon, a hangzás is megfelelő volt, szóval ez nem lehet indok, bár Kalapácsék részéről is talán egy kicsi plusz felforrósíthatta volna a hangulatot. Előadták amit kellett, a Beloberk testvérek elegánsan játszottak, Sárközi Lajcsi és Weisz Kicsi nyűtték a húrokat, még néhány helycserével ők mutatták be a legtöbb mozgást a színpadon. Kalapács Józsi is megfelelő teljesítményt nyújtott, a közönséggel pedig mindig is jól ápolta a kapcsolatot. De ha talán egy kicsit nagyobb pörgés, nagyobb szaladgálás történt volna a deszkákon, a nézőkre is jobban átragadt volna a hangulat. Tudom-tudom, senki nem 20 éves már a zenekarban, de hát gyerekek, ez a rockszakma...
  
  Mint a fentebb leírtakból látható, a program összeállításra egyetlen rossz szava sem lehet egy Kalapács rajongónak. Jól ismert koncertnóták, rég hallott ritkaságok és exkluzív tételek az új lemezről egyaránt elhangzottak. Az is rögtön szemet szúrhat, hogy a mai este egyetlen ős-Pokolgép vagy Omen szám sem került terítékre. Ezt lehet, hogy egyesek hiányolták, de szerintem nagyon időszerű volt már, hogy a Kalapács zenekar végre igazán a saját életművére koncentráljon. Számos albumuk megjelent már, rengeteg igen kiváló nótával, bőven van miből válogatni egy teljes koncertprogramra. Véleményem szerint semmivel nem jelentett volna jobb helyzetet pár ezerszer hallott Pokolgép nóta programba szuszakolása.
  Ez utóbbin esetleg el lehet filozofálni, hogy ha tényleg helyet kapott volna néhány legendás Gép sláger, vajon nagyobb pörgést, nagyobb beindulást produkáltak volna a jelenlévők? Egyfelől ha „nem” a válasz, az azért szomorú, mert akkor valóban punnyadtnak minősíthető a közönség, vagy legalábbis punnyadtabbnak a megszokotthoz képest, ha ezek a nóták se lettek volna képesek felpörgetni a hangulatot. Másfelől ha „igen” a válasz, az pedig azért szomorú, mert akkor még mindig ott tartunk, hogy sokan a régi Gépet akarják állandóan hallani Józsi előadásában, amikor ott vannak zsákszámra a hatalmas nóták a Kalapács életműben. Szóval végszóként, el tudtam volna viselni nagyobb aktivitást a nézőtéren, mert a ma esti program egyébként tökéletesen kiszolgálta a rajongókat.


Kulcsszavak:
  kalapács 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Nagy Máté csatlakozik a Kalapács zenekarhoz: Pénteken fővárosi buli a Barba Negrában

“Gyönyörű ez az újjászületés…” - Kalapács klippremier: Főnix

Kalapács 60+ Nagyfi 60 + Rudán 60 - 180 év néha több…

Kalapács 60+ Nagyfi 60 + Rudán 60 - Totális Metal nagykoncert április 30-án a Barba Negrában

Új akusztikus albumok Kalapács Józseftől, és Rudán Joe-tól
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 twin temple    rubicon    szemtől szembe    mr. bean    live on ten legs    közért noise    justin timberlake    heroic    death is not glamorous    nemes andrás    wass albert    steve zahn    the gentle storm    suicidal tendencies    Árstíð    decease    stereomilk    fegyelmező részleg    texas in july    maylene and the sons of disaster    hawthorne heights    preservation hall jazz band    battle beast    factorial-x    japanese voyeurs  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!