hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [program]  2015. február 2. hétfő   19:31
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fonó Szalon - IV. Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja


  A Fonóban februárban kezdődik az év első minifesztiválja, ahol a kiemelt koncerteket összekötjük más élvezetekkel: kiállítást nyitunk, borokat kóstolunk és a szalonbeszélgetéseken van idő és mód egy témát körüljárni a kulturális szcéna meghatározó képviselőivel.
  
  ”Negyedik alkalommal rendezzük meg a Fonó Szalont, kitekintve a népzene-világzene-jazz háromszögből, különböző műfajokból válogatva az aktuális prémium előadásokat. Ellátogatnak hozzánk Roby Lakatos és Banda Ádám hegedűművészek. A megnyitó napján a kolozsvári Bulgakov kávéházat látjuk vendégül, amelyben hamarosan megnyílik a Kolozsvári Fonó Klub. A Hangvetővel közösen megvalósítunk egy szakmai napot, amely a Womexre való felkészülést segíti elő. Bemutatjuk Herczku Ágnes új lemezét, valamint a Magyar Napló újonnan megnyitott könyvesboltját. A Berka moldvai táncházát Iancu Laura és Gábor Felícia moldvai költő-író szerzői estjével, valamint Navratil Andrea énekével gazdagítjuk. Dresch Mihály, Lukács Miklós és Szelevényi Ákos koncertjei előtt Lackfi János költő lesz a vendégünk. Egy szalonnak fontos kelléke a sakk: megrendezzük az első közéleti- és kulturális sakkszalont Fleisz János nagyváradi sakktörténész és nemzetközi bíró vezetésével. A fekete-fehér mezők mellett a fekete-fehér billentyűk is főszerepben lesznek: Harmonika a magyar és a hazai kisebbségek népzenéjében – koncert és előadások formájában. A szalont a hagyományos Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonja zárja.. Minden este a legkiválóbb magyar pincészetek borainak kóstolása egészíti ki a programot. Maradandó összművészeti élményeket kívánunk Önöknek a Fonó Szalonban!”
  
  (Horváth László igazgató és Rosonczy-Kovács Mihály művészeti vezető)
  
  
  
  Fonó Szalon
  2015. február 6-22.
  
  Febr. 6. A Bulgakov a Fonóban – megnyitó
  18:00: Bor-kompozíciók; kortárs fotóművészek közös tárlatának megnyitója
  19:00: A szalon megnyitója
  19:15: Karácsonyi Zsolt költői estje
  20:00: Homonnai Varga András flamenco gitáros szólókoncertje
  21:00: Kalotaszegi szalonzene: Szalóki Ági – ének, Urszuly Kálmán – zongora, Dani Béla – Cselló (hegedű);
  22:00: Kalotaszegi bál; Varga István „Kiscsipás” (hegedű); ifj. Neti Sanyi (hegedű); Árus Béla (harmonika), id. Tóni Rudolf (háromhúros brácsa), Urszuly Kálmán (négyhúros brácsa) Dani Béla (bőgő)
  
  A Bulgakov a kolozsvári magyar értelmiség ikonikus találkozóhelye. A Fonó Szalon első estéjén a Bulgakov hangulatát idézzük meg kolozsvári és kalotaszegi művészekkel, akikhez Szalóki Ági csatlakozik. Karácsonyi Zsolt aradi születésű költő, műfordító, színház- és irodalomkritikus, a kolozsvári Helikon folyóirat főszerkesztője, az Erdélyi Költők Ligájának elnöke, a Babes-Bólyai egyetem adjunktusa. Urszuly Kálmán (zongora, hegedű) és Dani Béla (cselló) kiváló muzsikusok. A zenei anyanyelvük szerint népzenészek a kolozsvári városi muzsika legkiválóbb képviselői. Különleges koncertjükkel – melyet Szalóki Ági éneke gazdagít – a kolozsvári szalonokat és Kalotaszeget egyszerre idézik meg. A Fonóban többször kerül sor Kalotaszegi bálra, azonban a zenekar mostani felállása még a szakavatott táncházasoknak is igazi ínyenc estét ígér. Dani Béla csellóról bőgőre, Urszuly Kálmán négyhúros brácsára vált. ifj. Neti Sanyit és a bánffyhunyadi Varga István „Kiscsipást” mindenki ismeri. A zenekart két ikonikus mérai zenész, id. Tóni Rudolf (háromhúros brácsa) és Árus Béla (harmonika) teszi teljessé.
  
  Febr. 7. Jazz és irodalom
  19:00: Irodalmi est Lackfi Jánossal (km.: Dresch Mihály - szaxofon, fuhun; Lukács Miklós - cimbalom)
  20:00: Szelevényi Ákos (szaxofon) szólókoncertje
  21:00: Dresch – Lukács duó koncert
  22:00: Lukács Miklós trió – Cimbiózis koncert
  
  Lackfi János Prima Primissima díjas költő mostanában arra a kérdésre keresi a választ Milyenek a magyarok?
  
  ”A magyar ember eltöprengett, vajon miből tudható, hogy ő éppen magyar.
  Abból, hogy vallja, borban az igazság, ezért pár pohár után az asztalt kezdi csapdosni, és kijelenti, hogy mindig neki van igaza. Vallja azt is, hogy sörben a békesség, ezért pár korsó után jóságosan kijelenti, hogy mindenkit szeret, és mindenkinek igaza van. A pálinkában ilyen elvont fogalmak nincsenek, azt inni kell, a többi majd kiderül.” (Lackfi János)
  A jeles művész nem először lép fel együtt Dresch Mihállyal és Lukács Miklóssal. Érdekes találkozás ez, rendkívüli művészek különleges estje. Dresch Mihály és Lukács Miklós a Fonó gondozásában adták ki duólemezüket Labirintus címmel két évvel ezelőtt, Lukács Miklós saját triójának első koncertje is a Fonóban volt, a lemez pedig 2014-ben látott napvilágot.
  
  Szelevényi Ákos 1986-ban érkezett Párizsba, ott hozta össze zenekarát s azt az öt albumot - Pannonia, Asile, Imafa, Omeko, Élettér -, melynek utóbbi darabjait a kortárs francia dzsessz legjobb fejezeteként méltatta a szakirodalom.
  ”Az életemből merítem a zenémhez az inspirációt. Szerintem zene nem születik zenéből. Lehet az bármi, ezen a lemezen például nagy szerepe volt annak, hogy a Éri Péterrel elmentünk többször is Erdélybe. Amikor erre tudok jönni, megállok Budapesten, mert nagyon sok ember van itt, akit szeretek, de azt a pihenőt, amire igazán vágyom, inkább Erdélyben találom meg.” (Szelevényi Ákos)
  
  Febr. 13. Moldva énekben és versben - Iancu Laura, Gábor Felícia, Navratil Andrea, Berka
  18:00: Bemutatkozik a Magyar Napló újonnan megnyitott könyvesboltja, km.: Berka zenekar
  19:00: Iancu Laura és Gábor Felícia közös szerzői estje, km.: Navratil Andrea szóló énekes
  20:00: „Csángu országba” – a Berka lemezbemutatója
  21:00: Berka moldvai táncház
  
  Az autentikus moldvai zenét játszó Berka évek óta tart kéthetenként táncházat a Fonóban, amely most szervesen beépül a Szalon programjába. Közreműködésükkel mutatja be Berta Zsolt, író az általa vezetett Magyar Napló könyvesboltot (Budapest, József krt. 70.)
  A Magyar Napló szépirodalmi műhely az értékközpontú, intellektuális könyvkiadás képviselője, ennek megfelelően a könyvesbolt polcain a saját kiadványai - szépirodalom, irodalomtudomány, történelem, néprajz, szociológia, művészeti albumok - mellett a hasonló szellemiségű határon belüli és határon túli kiadók könyveinek is helyet ad. A moldvai Iancu Laura költővel és Gábor Felicia íróval Navratil Andrea, a moldvai dialektust egyik legalaposabban ismerő népdalénekes beszélget, egyúttal évszázados balladákkal színesíti a felolvasásokat.
  
  Febr. 14. és 15 .Van egy perced? - Világzenei szakmai nap, avagy hogyan (ne) womexelj?
  a Hangvető és a Fonó szervezésében
  Febr. 14. 10:00-19:00
  Febr. 15. 10:00-15:30
  Idén októberben Budapesten rendezik a világzene első számú nemzetközi eseményét a World Music Expot (WOMEX). A Womex fellépőinek pályázniuk kell a szereplésért. A héttagú független nemzetközi zsűri áprilisban bírálja el a jelentkezőket. A Van egy perced? Világzenei szakmai napok célja, hogy a ma-gyarok a zsűri szempontjait megismerve pályázzanak. A rendezvényen a zenei szakma kiemelkedő, hazai és nemzetközi képviselői készítik fel a zenekarokat, előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken és személyes mentori találkozókon osztják meg tapasztalataikat. A kétnapos e-seményre zenekarokat és menedzsereiket várjuk. A program ingyenes, előzetes regisztráció szükséges a registration@hangveto.hu e-mail címen. További információ: fono.hu és a Hangvető facebook oldalán
  
  Febr. 14. Világzene határtalanul. Herczku Ágnes: Bandázom – lemezbemutató, Zűrös banda
  19:00: A magyar tehetségek képviselete nemzetközi szinten – kerekasztal beszélgetés Eplényi Katával, Böszörményi Nagy Gergellyel, Filipovics Vladannal és Horváth Lászlóval
  20:00: Herczku Ági: Bandázom – lemezbemutató koncert
  21:30: Zűrös Banda
  
  Herczku Ágnes második szólólemeze 2014 novemberében jelent meg a Fonó gondozásában Bandázom címmel. Az új lemez megálmodója, zeneszerzője, hangszerelője, producere Nikola Parov, akivel Ági 1999 óta (a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda c. nagyszabású táncestjének színpadraállítása óta) dolgozik. Eddigi közös albumuknak (pl. Volt nékem szeretőm, Megéred még) méltó folytatása a mostani, azzal az új hangszerelési lehetőséggel gazdagítva a korábbiakat, amit négy ifjú népzenész - Hegedűs Máté és Pálházi Bence: hegedű, Fekete Márton: brácsa és Molnár Péter: nagybőgő - tehetsége, tudása és mindenre nyitott gondolkodása inspirált.
  A Zűrös Banda tagjai a világzene, jazz és népzene különböző területeiről érkeztek, ám közös útjukat ebben a bandában a balkáni és a magyar népzene szeretete jelölte ki. Az elmúlt években és a jelen pillanatban is számos ismert hazai zenekarban szerepelnek.
  
  Febr 20. Feketén-fehéren; főszerepben a harmonika; Első kulturális- és közéleti sakkszalon
  17:00: Első közéleti és kulturális sakkszalon. Vezetőbíró: Fleisz János – nemzetközi bíró és sakktörténész
  18:00 „A harmonika a táncházmozgalomban” – kötetlen kerekasztal beszélgetés
  19:15: „Így sakkoztunk mi – a sakk a magyar polgári szalonokban” – Fleisz János történész előadása
  20:00: Baltazar Montanaro (hegedű) – Sophie Cavez (harmonika) koncertje
  21:00: Mi harmonikások… mi népzenészek – Harmonika Gálakoncert
  
  A nap folyamán borozás és sakkozás a Fonóban.
  Idén megrendezzük az első Közéleti- és kulturális sakkszalont. A tornát 2X10 perces meccsekkel, svájci rendszerrel bonyolítjuk; Fleisz János történész, egyetemi magántanár, a MTA köztestületi tagja, nemzetközi sakk versenybíró vezényli. Regisztrálni a sakkszalon@gmail.com címen lehet. A sakkszalon alatt a magyar táncházmozgalom harmonikásai tartanak kerekasztalbeszélgetést a hangszer szerepéről, ezzel készülődve az esti gálára. Sophie Cavez (diatonikus harmonika, BE) és Baltazar Montanaro (hegedű, FR-HU) duója 8 éve koncertezik szerte a világban a népzenéből inspirált saját szerzeményekkel és mások kompozícióniak feldolgozásával. Először járnak Magyarországon.
  Már évek óta van jelen a táncházban és a színpadon a harmonika, mint népi hangszer. Olyan zenészek fognak együtt játszani, akik így együtt még sosem léptek föl. Mások mellett itt lesz Barcza Zsolt a Csík Zenekarból, Wertetics Szlobodán vagy épp Bobár Zoltán „Boby”, az est házigazdája. Ezúttal „kísrő” szerepben lép fel Pál István „Szalonna” (hegedű) és még sokan mások.
  
  Február 21-22. Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja
  hangszerkészítők kiállítása és koncertekSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. június 8.
Black Veil Brides a Budapest Parkban
2020. június 17.
Hey, June!
2020. június 19.
Bonnie Tyler koncert jövőre a Barba Negra Track-ben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Elkapkodják az olcsó belvárosi albérleteket
FOTÓFALU 2020 XII. Alkotótábor és Művésztelep Drégelypalánk
Költözik a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutató
Budapesti Wagner-napok 2020
MARGÓ Irodalmi Fesztivál- 2020. JÚNIUS 3-7.
Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra
Libri irodalmi díjak 2020 - Átadták a Libri irodalmi díjakat
Müpa bérletbontás 2020/21
 kiemelt 
Richie Kotzen 2021. Budapest
  
A 2017-es Salting Earth után idén februárban új lemezzel jelentkezik Richie Kotzen

Sons Of Apollo 2021.
Loudness 2021. DURER KERT
Carl Palmer’s ELP Legacy az A38-on
Joe Satriani a Barba Negra Track-ben
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 unknown    despicable me    fish    whocares    röyksopp    superhero    senses fail    óriásgonzó    till we drop    suicide rockers    cosmogenesis    kill with hate    abnormality    soderbergh    demoscene    the devin townsend project    bruital orgasme    gypo    Ötödik sebesség    the word alive (usa)    necropolis    james keenan    pankkk    circle of witches    hó márton és a jégkorszak  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!