hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. február 10. kedd   14:40
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Hiperkarma: Amondó
1Grecords/Hungaroton

  Bérczesi Robi szólólemeze a Hiperkarma 2000-ben jelent meg, érdemtelenül kicsi visszhangot kapott, és nem is lett meghatározó része a zenének. Mégis, aki találkozott vele, annak rögtön a szívéhez nőtt. Egy pillanatképet ad a magyar alternatívról, megmarad egy lágy és pszichedelikus síkon, ezzel együtt új tereket ad neki. Jellemzői a dobgép, a - helyenként kispálosnak, máshol Red Hot Chillisnek titulált - fülbemászó gitárdallamok, és a domináns énekhang. Olyan nevek kapcsolódnak hozzá, mint például Dióssy D. Ákosé, aki a produceri munkákat vállalta illetve a billentyűs részeknél segédkezett (Kimnowak, jelenleg pedig a Kispál és a Borz billentyűse), vagy Szekeres András (Junkies), akinek szólódala került fel a CD-re (Erdő címmel). A szerző életében ez irányváltásnak számít, megújulás, hiszen előző zenekarával azért fejezte be a munkát, mert szakítani szeretett volna a popos jellegű tinédzserkorszakkal.
  
  Az új lemez valószínűleg csak úgy nyeri el valódi értelmét, ha ezzel az elsővel együtt alkot egy egészt a fejünkben. A legfontosabb, legmeghatározóbb elem most nem a dallamvezetés vagy az egész opusz - a hangsúly a szövegen van, olyannyira, hogy ez adja a lemez ritmusát, ebben kell „megkeresnünk a jeleket”, és valószínűleg ez lesz ránk igazán hatással. (mégsem akar ránk hatással lenni - kizár mindenféle populáris, vagy kommersz elemet)
  
  ”A rengeteg rag megbolondítja a szöveget”, a magában a nyelvben rejtőző ritmust hívja elő, használja fel, anélkül, hogy megerőszakolná azt, kicsit új alapokra helyezve azt, amit eddig a zenéről gondoltunk. (Én legalábbis még nem találkoztam hasonló próbálkozással, főleg nem egy egész lemezt illetően) Megszólítja a bennünk rejlő gondolkodót. (Elkülöníti a „nyitott szeműeket” a „csukott szeműektől”, kitér az előbbi felelősségére - én ezt a gondolatot találtam legfontosabbnak)
  
  Az énekes személye (legalább) kettős, a párbeszédes jelleg a zenében is kifejeződik, máshol az egész számon keresztül szól ki hozzánk, folyamatos monológot hallunk. Magával beszélget, vagy velünk, mindkettő egyaránt hiteles. A szöveg az igazi médium, ami bevezet bennünket önmagunk misztériumába.

  Úgy érezhetjük, hogy a szöveg nincs egyensúlyban a zenével, ezt ellenpontozza a két pusztán instrumentális darab a lemezen, szándékosan körülölelik a -szerző szerint- mondanivalójában legfontosabb számot (Feketepéter). Ezek hangulata teljesen sajátos, valószínűleg nem önálló műnek készültek, sokkal inkább olyasmi, mint az Egy kiállítás képeinek Sétamotívuma. Hasonló jelleggel bír az intro (a Padaba című és szövegű szám), ahol aztán végképp nem tudnánk megmondani, mit is hallunk. Ujj- és hanggyakorlatnak sok, önálló darabnak kevés. Ez inkább egyfajta beavatás ahhoz, ami ezután következik. (A Padaba című számban egyébként hallhatjuk a mindenütt fel-felbukkanó Németh Jucit az Anima Sound Systemből)
  
  A nem pusztán stúdiólemez másfajta hangulatot ad, mint amit a Hiperkarma után várnánk, helyenként szinte recsegnek a dobok (dobgépet ne is várjon senki, valódi zenekar áll a Robi mögött), és a dallamos gitárjáték helyett inkább ütemjelző és hangulatfokozó eszközt találunk. Semmi eddig megismert nem szerepel a lemezen, egyedül a Blabla - Beszélj szebben című dal állhat közel azokhoz, akik magát a Blabla zenekart ismerik. (A Blabla második stúdiólemezéhez készült a dal, ami végül egy demó felvételnél tovább sosem jutott - eddig) Az Amondóhoz átgyúrt verziója kicsit megtöri az egész hangulatát, lassú és szerelmes dal, ami valamennyire összeköti az előzményeket és a jelent. A lemezt pedig (a Hiperkarmához hasonlóan) egy jól sikerült remix zárja le.
  
  Aki ismeri az első lemezt, annak az Amondót mindenképpen ajánlom, így könnyebb is lesz befogadni, és a dalszövegek memorizálása után érdekes élmény egy koncertet meghallgatni, ahol érezhetjük, hány embernek fontos ez a zene.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Hiperkarma

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cojones    queens of the stone age    balatoni boli    nemes nagy ágnes    freedom is a lie    august strindberg    borknagar    conan´s first date    in flames    vida rock band    rango    beyond    angerseed    kampec dolores    my gift to you    rtlhelmuth orosz    counterparts    the arusha accord    animid effect    mtv    ramones    kill ferelli    the hives    sacha baron cohen    almanac  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!