hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [album]  2014. december 12. péntek   16:56
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
50 év - Csík János: Úgy élni mint a fák


  ”János lemezén mesél, nevet, sír, egy igazi vallomás ez az elmúlt ötven
  esztendőről. „ (Pál István Szalonna)
  
  A félévszázados jubileumra a Kossuth-díjas művész nagyon személyes lemezt készített, amely az ünnepekre a Fonó gondozásában jelenik meg. „Életem olyan pillanatait idézem fel, amelyek meghatározóak voltak számomra, örömtelieket és tragikusakat egyaránt.”
  Az albumon szerepelnek autentikus népzenei darabok és saját szerzemények is olyan művész-barátok közreműködésével mint a Presser Gábor, Ferenczi György és a Rackajam, vagy a Csík zenekar egyes tagjai. „Az albumon a Csík Zenekar java része muzsikál, de mivel a zeneszámok összeállításának apropója az én 50. születésnapom, kicsit másfajta gondolatok, szempontok kerültek elő, mint egy zenekari lemezen.”
  A művész köré épült fel Magyarország legnépszerűbb népzenei formációja, amely új slágereket hozott be a köztudatba és tömegekhez hozta közelebb a magyar népzenét. [Célunk, hogy] „sok embernek bemutathassuk a magyar népzene szépségeit, ötvözve zenéinket tánccal illetve olyan muzsikákkal, ami nemcsak a népzenét kedvelő füleknek okoz kellemes perceket koncertjeinken.” Csík János december 30-án, a 50. születésnapját ünnepli és ezúttal különleges meglepetést tartogatott számunkra: jubileumi saját nagylemezt, amelyen táncházi zenésztársak éppúgy muzsikálnak mint a Csík zenekar tagjai, népszerű vendégművészek.
  ”Életem olyan pillanatait idézem fel, amelyek meghatározóak voltak számomra, örömtelieket és tragikusakat egyaránt. Utóbbit jelentette a 2002-es autóbalesetem, amikor a halálból hoztak vissza, de ahogy a címadó dal is jelzi, optimistán kell továbblépni a nehézségeken. Szerepel egy dal a boldogságkeresésről is„ – mondta a művész az MTI-nek
  
  Részlet a borítóról:
  ”Az „Úgy élni mint a fák” c. album méltó lenyomata annak az érzésvilágnak, amely hűen tükrözi Csík János zenei világát. A fa, amelym meleget ad, hangszerek testeként kel életre zenei érzéseket és megannyi pillanatban válik életünk részévé. Mégis a közeg, amelyben legtermészetesebb módon él, az erdő. Az erdő, melyben sétálgatva megérezhetjük azt a békességet, amely képes megtisztítani minden külső zajtól és gondolatainkat valóban a természet, a természetesség és az igazi értékek felé fordítja. Az album, amelyet a kedves hallgató kezében tart, olyan zenei válogatás, melyben a barátok, zenésztársak szíve-lelke Csjk János felé fordul, kíváncsian, érdeklődően és várva azokat a pillanatokat, melyek igazán kiemelnek a hétköznapokból. János lemezén mesél, nevet, sír, egy igazi vallomás ez az elmúlt ötven esztendőről. A muzsikák, melyek megszólalnak az albumon, igen sokszínűek, néha elröpítenek, néha táncba hívnak, vagy éppen gondolkodásra intenek. a sok szín mellett mégis egységesnek érezhetjük az albumot, hiszen a megszólaló versek és zenei gondolatok mind-mind egy igaz ember, Csík János életéről mesélnek – a hagyományból való táplálkozásról és mindannak továbbadásáról. Jó szívvel ajánlom ezt az albumot minden zeneszerető embernek.” (Pál István Szalonna)
  
  ”Ratkó József 25 éve elhunyt költő egyik versének címét választottam a lemez címének. Az albumon a Csík Zenekar java része muzsikál, de mivel a zeneszámok összeállításának apropója az én 50. születésnapom, kicsit másfajta gondolatok, szempontok kerültek elő, mint egy zenekari lemezen. Bizonytalan voltam, vajon kell-e nekem saját lemezt csinálni, de az ötlet megvalósítására nagyon sok támogatást kaptam zenészbarátaimtól, ismerőseimtől„ - mondta Csík János az MTI-nek.
  A kis könyvformátumú, kétnyelvű CD kiadvány, Csík János több évtizedes zenei munkásságának egyfajta rövid bemutatása, összegzése. A Csík zenekar lemezein már sok meghatározó zenei összeállítás, szerkesztői munka, hangszeres és énekesi tudás, bizonyítást kapott. Ezen a zeneanyagon az évek alatt összegyűlt zenei tapasztalat, sok neves zenész barát közreműködői, alkotói segítsége hoz létre egy igényes és méltó produkciót mindannyiunk számára.
  
  A nevesebb közreműködők között kell említeni Dresch Mihályt, Liszt díjas zenész barátot, aki a magyar jazz muzsika kiemelkedő egyénisége, a magyar népzene szívbéli tisztelője, Presser Gábort Kossuth díjas zenészt, aki három, néhány mondatban megírt életpillanat zenei aláfestését teszi, Barcza Zsoltot Kossuth díjas zenészt a Csík zenekarból, cimbalmon, aki szerzőként is segít. Hegedűn Pál István „Szalonna” a Magyar Állami Népi Együttes prímása, míg szájharmonikán Ferenczi György zenekarával teszi teljessé a zenei élményt.
  A kiadvány műfaját aligha lehet határozottan megfogalmazni, az összefoglaló szándék, a sokszínű zenei tapasztalat és a fent említett közreműködők zenei egyénisége, a lemezen szereplő muzsikák alapján. Ahogyan a hétköznapi életünk is körülvesz sok-sok értékes, bár más stílusú, műfajú alkotásokkal, ezen a lemezen is az emberi élet nehéz és szép pillanatai egyaránt fognak megszólalni.
  
  Csík János: Úgy élni mint a fák
  1. Sírva-vígadva /Kiskunság/ (Trad. Arr: Széles András – Csík János)
  2. Keserves, hoina és vert kezes /Moldva/ (Trad. Arr: Dresch Mihály – Csík János)
  3. Császárkörte nem vadalma /Kalotaszeg/ (Trad. Arr: Csík János)
  4. Hegyen ülök /Erdély – Bonchida/ (Trad. Arr: Csík János)
  5. A rózsa (Zene és szöveg: Presser Gábor – Csík János)
  6. A fény felé (Zene és szöveg: Csík János – Szabó Attila – Szabó Balázs)
  7. A boldogság kereső (Zene és szöveg: Csík János – Ferenczi György)
  8. Úgy élni, mint a fák (Zene és szöveg: Csík János – R. Friml – Ratkó József)
  Közreműködők:
  Bartók József – bőgő
  Csík János – hegedű, ének
  Ifj. Barcza Zsolt – cimbalom, tangóharmonika
  Dresch Mihály – fuhun
  Kunos Tamás – brácsa, dob
  Majorosi Marianna – ének
  Németh László – zongora
  Pál István Szalonna – hegedű
  Presser Gábor – zongora
  Szabó Attila – gitár
  Széles András – citera
  
  Ferenczi György és a Rackajam:
  Apáti Ádám – szájzongora
  Bizják Gábor – vadászkürt
  Ferenczi György – szájharmonika
  Jankó Miklós – cajon
  Pintér Zsolt – mandolin
  
  Táncosok: Lukács László és Haránt Eszter
  Zenei rendező: Csík János
  Hangmérnök: Dióssy D. Ákos
  Fotó: Mándi Emese
  Grafika: Kiss Dóra
  Angol fordítás: Sue Foy
  Producer: Csík János, Horváth László
  Kiadvány menedzser: Lévai Melinda



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a nyugtalanság kor    másnaposok 2    the sharon tate    severe torture     jonathan liebesman    zord     sam worthington    the haunted    kvelertak    lafaro    a dilemma    existance    vadvirágok blues band    heisler zsófia    metaldays    ticketexpress    titanic 3d    william hurt    john sykes    guardista    ordog    through the never    hawthorne heights    moratorium    amber schmidt  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!