hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2014. november 10. hétfő   16:04
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Világraszóló hangszerhungarikumok a Müpában


  A tavalyi nagy siker után most másodszor is Világraszóló Fesztivál a Müpában! Három nap, egy zseniális magyar feltaláló, két hangszerhungarikum és húsz nagyszerű muzsikus, köztük Dresch Mihály és Balogh Kálmán.
  
  Egy zseniális magyar feltaláló, Schunda Vencel József műhelyében született meg a pedálcimbalom és a tárogató - az a két instrumentum, amely bár hangszerhungarikumként a magyarság nemzeti kincsének tekinthető, mégis méltánytalanul keveset tudunk róluk. A 19. század végén Európa uralkodó családjai versengtek azért, hogy hallhassák hangjukat, külföldön azóta is töretlen az érdeklődés irántuk. November 28. és 30. között a Művészetek Palotája Világraszóló Fesztiválján 20 nagyszerű muzsikus - komoly-, nép-, világzenei előadók és jazzisták - mutatják be a két hangszerben rejlő lehetőségeket, műfaji sokszínűségüket.
  
  A Világraszóló Fesztivál első koncertjén, november 28-én az ezerarcú cimbalom kerül fókuszba. Balogh Kálmán és Lukács Miklós a Cimbalomduó formációban lép színpadra, amely 2009-es megalakulásával új fejezetet nyitott a hangszer történetében. Hangzásvilágukban a népzene, a jazz és a klasszikus zene elemei fonódnak egységbe, miközben felváltva játszott szabad improvizációkkal kápráztatják el a hallgatóságot.
  
  Az est vetítéssel illusztrált hangszertörténeti áttekintést is ad, amelyből kiderül, hogy alig több mint száz évvel ezelőtt egy európai műveltségű, a kor szellemi elitjéhez tartozó hangszerész, Schunda Vencel József budapesti hangszergyárában kedvence, a cimbalom megújításán kezdett el dolgozni. A munka során növelte hangterjedelmét, tökéletesítette a játszófelület beosztását, megnövelte a hangerejét és javított a hangszínén is. Az akkor még pedál nélküli, de már javított változatot az 1873-as bécsi világkiállításon mutatta be, amely még az uralkodót is annyira elkápráztatta, hogy a Ferenc József-rend arany érdemkeresztjével jutalmazta a fiatal hangszerkészítő mestert. Alig egy évvel később Schunda Vencel József a hangszerre pedált szerelt, így született meg a ma ismert hangversenycimbalom. Hamarosan az európai arisztokrácia versengett azért, hogy hallhassa a csodahangszert. 1890-ben a Nemzeti Zenedében Allaga Géza irányításával indult meg a cimbalomoktatás, 1897-ben pedig a Magyar Királyi Zeneakadémián is megnyitotta kapuit a cimbalom tanszék. A századfordulóra már több mint negyven hangszerkészítő gyártotta a Schunda-féle változatot, 1906-ban elkészült a tízezredik hangszer is.
  
  Az 1920-as években Rácz Aladár, „a cimbalom Liszt Ference” játékával világszerte nagy sikereket aratott. Igor Sztravinszkij is Rácz játékának hatására kezdett el cimbalmon tanulni, Ragtime és Renard című műveiben később meg is szólaltatja a hangszert. A tízezredik cimbalom mellett más miatt is nevezetes az 1906-os év. Ekkor debütált ugyanis a Bayreuthi Ünnepi Játékok Trisztán és Izolda előadásán egy másik Schunda-találmány, a töröksípból kifejlesztett tárogató. Az oboaszerű töröksípot Schunda nemcsak megnagyobbította, hanem klarinétfúvókával és billentyűkkel is ellátta. A vetítésen a látogatók megismerhetik a cimbalomnak elődjének, az ókori hárfának történetét is.
  
  November 29-én a levélsíptól a tárogatóig, nemcsak vizuális illusztrációkon, hanem élő muzsikaszón keresztül is megismerhetjük a fúvós hangszereket: a levélsípot, a tilinkót, a pásztorfurulyákat, a moldvai kavalt, a klarinétot, a szaxofont és természetesen a tárogatót. Az est egyik kuriózuma Dresch Mihály saját fejlesztésű hangszere, a Fu-Hun. A műsor vázát a hangszerek megjelenése és használatának kronológiája adja. Többek között Kiss Gy. László, Cserta Balázs és a Fanfara Complexa muzsikusai játszanak népzenét, komolyzenét és jazzt.
  
  A Világraszóló Fesztivál különlegessége, hogy a koncerteket 18 órától hangszerkészítő mesterek által vezetett műhelyek előzik meg, ahol a zeneszerszámok tulajdonságairól, készítésük titkairól valamint megszólaltatásuk rejtelmeiről is kérdezhetnek a látogatók. A Zászlótérben pedig hangszerkiállítás várja az érdeklődőket: a muzeális értékűtől a legújabb fejlesztésű cimbalmokig, a 40 kilós kiscimbalomtól a közel 100 kilós hangversenycimbalomig, az egyszerű kivitelűtől a dúsan faragottig többféle cimbalom lesz látható. Emellett megtekintetők a Schunda Vencel József-, Stowasser János- és Tóth József-féle tárogatók. A kiállításon a tárogató közvetlen elődjének számító töröksíp, a klarinét és az oboa is szerepel. Kiderül hogyan „gyúrta egybe” ezt a három hangszert a 19. század vége felé Schunda Vencel József, hogy megszülethessen a magyar lélek mélységeinek kifejezésére különösen alkalmas új hangszer, a tárogató.
  
  A gyerekeket és a családokat november 30-án délelőtt 11 órától a Tükrös Zenekar és vendégei: Csávás Attila fúvós és Baranyai Barbara táncos várják az előcsarnokban a Vígan legyünk című programmal. A zenészek a gyerekek bevonásával játszanak, itt is megszólal a cimbalom és a tárogató.
  
  Simon Broughton, a Songlines közismert véleményvezér zenekritikusa tavaly novemberben Budapesti útja alatt a Világraszóló Fesztiválra is ellátogatott és cikkében igen nagyra értékete a Müpában a Hangvető által szervezett minifesztivál „Az ezerarcú cimbalom” koncertjét:
  
  … A csúcspont a fantasztikus Balogh-Lukács duó volt, egy kalotaszegi legényes dallamára improvizáltak. Csendesen, kísértetiesen indult, mindkét zenész csak pengette a húrokat mielőtt a kezükbe vették volna az ütőket, amíg aztán a tánczene ritmusai fölénybe nem kerültek. A finálé bolgár dallamait három magyar koncertcimbalmon, santuron, kanunon adták elő brácsa-bőgő-dob kíséretében. Az egymás utáni finom szólók végül pontos, határozott, de mégis törékeny tálalásban szólaltak meg. Az összjáték lélegzetelállító volt. Ritka pillanat.
  
  (Forrás:
  Songlines, 2014. március (Worldwide: Cimbalom of Many Faces Palace of Arts, 22nd November 2013)
  
  Világraszóló - a cimbalom másfél évszázada, a kezdetektől napjainkig - workshop
  2014. november 28. péntek 18:00 — 19:00 Zászlótér
  Közreműködők: Nagy Ákos - hangszerkészítő, Balogh Kálmán és Lukács Miklós - cimbalom
  
  Világraszóló - a 3000 éves egyiptomi hárfától a cimbalomig - a cimbalom és rokonai Magyarországon
  2014. november 28. péntek 19:30 — 22:00 Fesztivál Színház
  
  Szólisták: Balogh Kálmán - kiscimbalom, pedálcimbalom, Lukács Miklós - pedálcimbalom, Gertner Gergely - hárfa, Szlama László - koboz, citera
  Közreműködők: Kerényi Róbert - furulya, Benke Félix - moldvai dob, Baló István - dob, Orbán György - nagybőgő, Mester László - brácsa, Novák Csaba - nagybőgő
  Szerkesztő, rendező: Liber Endre
  
  Világraszóló - a modern tárogató története - workshop
  2014. november 29. szombat 18:00 — 19:00 Zászlótér
  Közreműködők: Tóth József - hangszerkészítő, zenész, Cserta Balázs és Kiss Gy. László zenészek
  
  Világraszóló - a tárogató és rokonai Magyarországon
  2014. november 29. szombat 19:30 — 22:00 Fesztivál Színház
  
  Szólisták: Dresch Mihály - fuhun, furulya, szaxofon, tárogató, Cserta Balázs - tárogató, klarinét, szaxofon, Kiss Gy. László - tárogató, Fanfara Complexa Zenekar: Bede Péter - altszaxofon, tárogató, Sófalvi Kiss Csaba - tenorszaxofon, kaval, furulya, Salamon Soma - harmonika, kaval, furulya, Róka Szabolcs - koboz, ének, Benke Félix - dob, doromb, falevél
  Közreműködők: Vizeli Balázs - hegedű, Szlama László - koboz, töröksíp, Kerényi Róber - töröksíp, Árendás Péter - brácsa, Lelkes András és Orbán György - nagybőgő, Baló István - dob
  Szerkesztő, rendező: Liber Endre
  
  Világraszóló - a Tükrös zenekar gyermekkoncertje: Vígan legyünk!
  2014. november 30. vasárnap 11:00 — 13:00 Előcsarnok
  
  Közreműködők: Halmos Attila - hegedű, Árendás Péter - brácsa, Liber Endre - cimbalom, Lelkes András - nagybőgő
  Vendégek: Baranyai Barbara - ének, tánc, Csávás Attila - tárogatóSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. június 8.
Black Veil Brides a Budapest Parkban
2020. június 17.
Hey, June!
2020. június 19.
Bonnie Tyler koncert jövőre a Barba Negra Track-ben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Kosovo mon Amour – háborús trash hat részben
Derkó 2020 - Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása
Haydn, Beethoven és Chopin művei Alekszej Vologyin zongoraestjén a Müpában
Kozmosz-szösz
Új bemutató a Centrál színházban
N É Z Ő P O N T O K - Telek Balázs kiállítása
Rost Andrea, Vigh Andrea és Kelemen Barnabás koncertje a Zeneakadémia Nagytermében
Nagy kedvencek és igazi kuriózumok a Régizene Fesztiválon
 kiemelt 
Richie Kotzen 2021. Budapest
  
A 2017-es Salting Earth után idén februárban új lemezzel jelentkezik Richie Kotzen

Sons Of Apollo 2021.
Loudness 2021. DURER KERT
Carl Palmer’s ELP Legacy az A38-on
Joe Satriani a Barba Negra Track-ben
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 grand magus    suhancos    cattle decapitation    hordes of chaos    los vegas    stan lee    szokolay-dongó balázs    malacka és a tahó    jón thor birgisson    rózsaszín pittbull    maxxwel    mayhem    szexhead    karnak    flúg    szerencsecsillag    needless    bear grylls    the melvins    ben barnes    sacra arcana    kasabian    Északi támpont egyesület    senses fail    varga zsuzsa  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!