hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2014. augusztus 5. kedd   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Dream Theater
2014. július 26., Budapest Park

  A progresszív metal egyik legnagyobb zenekara, az amerikai Dream Theater már számos alkalommal adott koncertet nálunk. Népes és nagyon hűséges rajongótáboruk számára mindig egy újabb csodás élmény az éppen aktuális fellépés, így most is felfokozott várakozás előzte meg a Budapest Parkban lezajlott kellemes nyári esti programot.
  
  Ezúttal előzenekarok nélkül, kizárólag a bostoni banda jó három órás előadása képezte a programot. A három blokkra osztott koncerten természetesen új és régi nóták is bőven szerepeltek, a kezdő másfél órás részben az újabb keltezésű szerzemények kaptak helyet. Nagy hangsúlyt kapott ebben a tavalyi Dream Theater című album, amelyről elhangzott a The Enemy Inside, a The Looking Glass, az Along For The Ride és a remek animációs kisfilmmel kísért instrumentális Enigma Machine. A vetítés amúgy végig látványos volt, és mindig alkalmazkodott a dalokhoz. Az első felvonásban még az A Dramatic Turn Of Events-ről hallhattuk a Breaking All Illusions-t és az On The Backs Of Angels-t, a Black Clouds And Silver Linings-ról a The Shattered Fortress-t, valamint egy régebbi nótaként a Falling Into Infinity-ről a Trial Of Tears-t. Jómagam inkább a régebbi Dream Theater számokat szeretem, de a nívós vetítéssel együtt még ezeket az újabb számokat is élvezetes volt végighallgatni. Már megszokhattuk, hogy a produkciójukhoz hozzátartozik a tökéletes hangzás és a végtelenül professzionális hangszeres teljesítmény. A vezéregyéniség John Petrucci szikáran szórta a riffeket és a szólókat, a csendesen háttérbe húzódó John Myung hozta a precíz basszusfutamokat, a már tökéletesen beilleszkedett Mike Mangini fölényes magabiztossággal ütötte a bonyolult dobtémákat, a szakállas varázsló Jordan Rudess látványosan és hangsúlyosan szerepelt a szinti futamaival, valamint az instrumentális részeknél rendre a színpadról eltűnő James LaBrie alapvetően megbízhatóan énekelt. James hangja szokott általában a legkritikusabb pontja lenni a zenekari produkciónak, és bár most sem volt teljesen tökéletes, de szerintem teljesen korrekt volt a teljesítménye. Na meg a szett első részében viselt Sons Of Anarchy pólója miatt kap egy plusz piros pontot. A zenekar több szólóval is kényeztette a hallgatóságot, és mind a dob-, szinti- és gitárszólók is teljesen élvezhetőek voltak: jól voltak felépítve és szerencsére nem nyújtották túl hosszúra a virtuóz magánszámokat. A népes közönség egyébként végig átszellemülten figyelte a muzsikusok produkcióját, de leginkább a koncert második felére jött meg a hangjuk, ahogy előkerültek a régebbi nóták.
  
  Az első blokk utáni negyedórás szünetben vicces, szórakoztató videókat vetítettek, majd érkezett a második felvonás az idén húsz éves Awake album dalaival. Eljátszották a The Mirror-t, a Lie-t, a Lifting Shadows Off A Dream-et, a Scarred-et és a megbabonázóan szép részekkel tarkított Space-Dye Vest-et. A kiváló albumidézés után pedig az új lemez gigaeposzával, a jó 22 perces Illumination Theory-val zárták a második blokkot. A végső, harmadik koncertrész a szintén jubileumi, idén 15 éves Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory lemeznek állított emléket. Nekem ez a kedvenc kiadványom tőlük, így különösen jól esett négy szerzeményt hallani erről a magával ragadó, kidolgozott történetet megzenésítő albumról. Az Overture 1928 és a The Dance Of Eternity instrumentális futamai mellett a Strange Déja Vu és az epikus, kitörölhetetlen dallamokkal felvértezett Finally Free kényeztette hallójáratainkat és késztette a jelenlévők nagy részét az együtt éneklésre. Én azt sem bántam volna, ha az egész lemezt eljátsszák az elejétől a végéig. De itt szakadt vége a monumentális, három órás Dream Theater előadásnak, amellyel minden résztvevő elégedett lehetett.
  
  A Dream Theater ezúttal is egy kiváló koncerttel ajándékozta meg a hazai híveit, a szokásukhoz híven egy remekül megdörrenő, hibátlan hangszeres játékkal tarkított, kimerítő játékidejű fellépést adott a kvintett. Mivel a zenekar rendszeresen vissza szokott térni hozzánk, így biztosan számíthatunk legközelebbi felbukkanásukra és az ezzel járó megbízhatóan minőségi produkciójukra.


Kulcsszavak:
  dream theater 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Dream Theater weboldala

 kapcsolódó cikkek: 

Mike Portnoy visszatért a Dream Theater-be

Dream Theater, Devin Townsend

Grammy-díjat kapott a Dream Theater!

Mike Portnoy részt vett a Dream Theater koncertjén

A Dream Theater új klipje, a Transcending Time
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 casey affleck    hellfreaks    schizophrenia    the order of chaos    forsaken world    james newton howard    titanic    greg bennick    kiskalász    heart in hand    Ø    kulturális intézmény    purulent rites    moonsorrow    buried in verona    jetsam    guilty parties    nibutra    metallica    noa rock    murderdolls    crescendo    fallenintoashes    suffocation    crossfaith  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!