hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2014. július 25. péntek   04:45
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Lengyel zene és színház nagy dózisban, a 7. Ördögkatlan fesztiválon!


  Lengyelország lesz a díszvendége az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Ördögkatlan Fesztiválnak, melynek partnere a Lengyel Intézet. Rögtön a fesztivál első napján, augusztus 5-én, a lengyel zenei szcéna fenegyerekei, Kiss Tibi egyik nagy kedvence, a Mitch&Mitch, lép fel a Quimby előzenekaraként. Ezenfelül pedig a fesztivál gazdag programjában három lengyel társulat nyolc fantasztikus előadás, valamint három lengyel szerző: Sławomir Mrożek, Tadeusz Słobodzianek és Artur Pałyga művéből készült magyar színházi előadás is szerepel.
  
  Viszonylag ritkán vendégeskedik lengyel bábszínház, pantomim, vagy utcaszínház Magyarországon, pedig ezek a színházi irányzatok a lengyel kultúra és XX. századi színháztörténet nagyon is fontos részét alkotják, számos ismert együttessel és központtal. Ezért is érdemes ellátogatni augusztus 5-9 között az Ördögkatlan Fesztiválra, ahol több ilyen társulattal is találkozhatunk. Itt lesz a Teatr na Walizkach Bohóctámadás című gegparádéjával. A társulatot 2005-ben alapította három színész: Anna Went, Łukasz Jędrzejczak és Olega Yemceva – orosz komikus és pantomimes. Az együttes a világ különböző tájain számos művésszel dolgozott már együtt, ennek eredményeként alakult ki sajátos stílusuk, amely a némafilmes hagyományokból (Charlie Chaplin, Buster Keaton), a kortárs orosz bohócrevü, az improvizációs színház, a pantomim, a bábszínház és a visual comedy elemeiből építkezik. A társulat több színházi találkozón és fesztiválon, többek között Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Ukrajnában is szerepelt már, nagy sikerrel. Az Ördögkatlan másik lengyel vendége a Teatr Walny 1999-ben alakult a Varsói Színművészeti Akadémia bábszínház-rendező szakán végzett Adam Walny, a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának ösztöndíjasa kezdeményezésére. Produkcióikban az esztrádművészetek, különféle utca-, és bábszínházi irányzatok keverednek maszkokkal, tárgyakkal. A bábszínház pedig nemcsak a hagyományos értelemben van jelen a társulat életében, de integráltan az oktatás, terápia vagy a performansz művészet részeként. A Walny Színház repertoárjában szereplő előadások számos fesztiváldíjat és szakmai elismerést hoztak, a társulat karizmatikus vezetője pedig Ryglicében létrehozta a Bábművészetek Intézetét. Most a Hamlet és a Don Quijote darabokkal látogatnak Magyarországra. Felhőtlen szórakozást ígér a Grupa Winegret előadása is, mely nem más, mint egy komikus trió ambíciójával megáldott színészduó. Művészetüket saját megfogalmazásuk szerint „a szürke hétköznapiatlanság, a szókratészi filozófia valamint Tarantino filmjei ihlették”. Darabjaikban a karate és tai-chi technikák mellett elvétve némi pantomimes és bábszínházas beütést is felfedezhetünk.
  A fesztiválon azonban nemcsak lengyel társulatokkal de lengyel darabokkal is találkozhatunk. Itt van például A mi osztályunk, mely egy iskolai osztály tanulóinak sorsát mutatja be: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatva be Lengyelország szerepét a XX. század borzalmaiban, 1925-től egészen napjainkig. Megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, hogy senkinek nincs szüksége, valamint a történelemről, melyet lehetetlen tárgyilagosan rekonstruálni, objektíven elbírálni, főképp megmagyarázni, különösen itt, nálunk, Közép-Európában. Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című drámáját 2011 októberében mutatták be a Kamrában Máté Gábor rendezésében. A premier óta töretlen sikerrel és teltházzal játszott darab, mely 2012-ben elnyerte a Színikritikusok Díját, 2014. augusztus 8-án az Ördögkatlan Fesztiválon vendégeskedik.
  Ezenkívül egy viszonylag friss előadással is találkozhatunk: itt lesz ugyanis Artur Pałyga A zsidó című darabja, amelyet a Szkéné Színház mutatott be tavasszal Szabó Máté rendezésében. A fiatal lengyel drámaíró nemzedék egyik legmeghatározóbb szerzőjének darabja, hasonlóan A mi osztályunkhoz, a számvetés, felelősségvállalás, múlttal való szembenézés témáival foglalkozik, de más eszközökkel, és más műfaji keretek között. Augusztus 9-én kétszer is játsszák az előadást Palkonyán, a Mokos pincészetben.
  
  Lengyel programok
  
  Mitch & Mitch
  2014. augusztus 5. (kedd), 21.30 / Nagyharsány, Port.hu színpad, focipálya
  5-én este a Quimby előzenekara Kiss Tibi egyik kedvence, a lengyel fenegyerekek!
  
  A Mitch & Mitch kollektívát 2002-ben hozta tető alá két, a lengyel független szcénában jól ismert varsói zenész. Az eredetileg négytagú zenekar az elmúlt hét évben végigturnézta Európát. Közben bővült a társulat: egy fúvóskarral kiegészülve akár kilencen is lehetnek a színpadon, de éppígy elképzelhető, hogy „csak” az eredeti, „feszesebb” felállással találkozunk. A zenekar stílusát kedvenceik befolyásolták, köztük éppúgy megtaláljuk az easy listening klasszikusait, mint az avantgarde zenész-zeneszerző gurukat. Ehhez jön még a punk rock, a jazz vagy az elektronikus zenék hatása...
  
  Teatr na Walizkach: Bohóctámadás
  2014. augusztus 6. (szerda), 10.00 / Palkonya - Malompark
  2014. augusztus 7. (csütörtök), 15.00 / Nagyharsány – Narancsliget
  
  Lengyelországból érkezik a két bohóc (Teatr Na Walizkach), akik Palkonyán és Nagyharsányban is támadnak – de előre megmondhatjuk, hogy a győztesek a nézők lesznek. A gyerekek és szüleik frenetikus bohóctréfákkal találkoznak majd, és ami nagyon fontos: mindent érteni fognak, hiszen ezek a bohócok a Chaplin-i, Buster Keaton-i némafilmeket követve nem a szövegre, hanem a humoros gegekre, trükkökre, pantomimre, bábszínházra, sok-sok improvizációra helyezik a hangsúlyt. Bűvészmutatványok, akrobatika, egykerekű bicikli és vicc vicc hátán! Azt érezhetik kicsik is, nagyok is, hogy cirkuszban vannak.
  Bővebben: www.teatrnawalizkach.pl, www.ordogkatlan.hu, www.lengyelintezet.hu
  
  Walny Teatr: Hamlet
  2014. augusztus 6. (szerda), 15.00 / Kisharsány – Templomkert
  2014. augusztus 7. (csütörtök), 14.00 / Kisharsány – Templomkert
  
  A Walny Teatr, azaz Adam Walny (Lengyelország) előadása. Sátor, Báb, Víz, Tűz... és egy univerzális színész: Adam Walny. Ha színházi sátra elfér itt, akkor itt, ha nem fér el, az Óvodaudvarban hol Hamletet, hol Don Quijotét játszik. Keresd a sátrat! (60 perc)
  
  Walny Teatr: Don Quijote
  2014. augusztus 8. (péntek), 21.00 / Kisharsány - Templomkert
  2014. augusztus 9. (szombat), 21.00 / Kisharsány - Templomkert
  Adam Walny legújabb produkciója – ha kihagytad a Hamletet (vagy ha tetszett), nézd meg ezt a fantasztikus bábos-színészt! Lengyel, de érteni fogod. (SZÍNHÁZ) (DÍSZVENDÉG)
  
  Winegret group: A Very Comedic Evening
  2014. augusztus 9. (szombat), 12.00 / Palkonya – Faluház
  2014. augusztus 9. (szombat), 16.00 / Palkonya – Faluház
  A két lengyel bohóc az előző napokon még a gyerekeket szórakoztatta, ezen a déli-délutáni vicces „estén” a felnőtteket nevetteti. A mulatságos etűdök elfeledtetik , hogy meleg van, hogy az előbb még rosszkedvünk volt, és kacagunk a fáradt és magányos takarítónő boldog döbbenetén, hogy keringőzik vele a nagykabát, bámuljuk a kicsi törpét, aki az imént még „nagyember” volt… Nyelvi akadályok nincsenek, szöveg nincs (vagy amikor van, hát mindent értünk). Csupa meglepetés és ötlet, és magunk is csodálkozunk, milyen jókedvünk lett, pillanatok alatt megszeretjük ezt a két pompás lengyel színészt, sőt ha minden jól megy, a mellettünk ülőt, de tán még magunkat is elviseljük valahogy.
  A felnőtteknek játszó társulat neve ezúttal Winegret Group, nem árt tudni róluk, hogy számtalan fesztiváldíjjal büszkélkedhetnek, Wrocławtól Odesszáig, Varsótól Teresinig gyűjtögették azokat. Előadásaik a burleszk, a pantomim, az improvizáció és a látványszínház mezsgyéjén találhatóak. Ahogy ők fogalmazzák, a Szókrateszi filozófia és a Tarantino-filmek találkoznak egy pillanatra, amikor a Winegret színpadra lép.
  
  Lengyel darabok – magyar előadások:
  
  Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk
  2014. augusztus 8. (péntek), 20:00 / Nagyharsány – tornaterem
  Megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, hogy senkinek nincs szüksége. A budapesti Katona József Színház előadása. (120 perc szünet nélkül)
  
  Slawomir Mrożek: Mulatság
  2014. augusztus 8. (péntek), 21:00 / Nagyharsány – Narancsliget
  Immár 7. éve mondjuk: Mulatság nélkül nincsen fesztivál! Mrożek frenetikus tragikomédiáját ismét eljátssza a nagyszerű bohóctrió: Kapa, Pepe és Rémusz... (90 perc egy részben)
  
  Artur Pałyga: A zsidó
  2014. augusztus 9. (szombat), 14:00 / Palkonya, Mokos pincészet
  2014. augusztus 9. (szombat), 17:00 / Palkonya, Mokos pincészet
  A lengyel Artur Pałyga darabja saját népét készteti a történelmi múltjával való számvetésre. Vajon mi hol tartunk ezen az úton? (100 perc szünet nélkül)Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. június 11. - 2024. július 15.
Rockmaraton 2024
2024. július 18.
Legújabb albumával érkezik az Akvárium Klubba a Mount Kimbie
2024. július 20.
A kaliforniai rockzene szupersztárjai, a Queens of the Stone Age is érkezik a jövő évi Colours of Ostrava-ra
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ünnep az ünnepben - Jubilál a pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál
Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese?
A Fesztiválzenekar zenével tölti meg az Aquincumi Múzeumot
Legenda-változatok - Sulyok Gabriella kiállítása
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
 kiemelt 
Queensrÿche Budapesten: a debütáló EP-t és a Warning lemezt is eljátsszák a 2025-ös koncerten!
  
2025 elején Budapestre is befut a Queensrÿche The Origins nevű turnéja, ami idén tavasszal indult

The Amity Affliction: klasszis lemezével tér vissza az ausztrál metalcore csapat
Rockmaraton 2024
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
  ripoff raskolnikov    war-head    ana venus    red riding hood    apey and the pea     christoph waltz    cannabis corpse    audun kleive    az igazi kaland    just go with it    heroic    natalie portman    turisas    bermuda rock band    great american ghost    omega diatribe    john lennon    angerseed    sear bliss    wings of love    noah & the whale    imperial age    dreamrites    szabad európa rádió    naturally 7  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!