hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2014. június 3. kedd   15:27
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Szihalmi lakodalmas
2014. június 07. Szihalom

  Immár 9 éve, hogy a honfoglalás kori kis faluban évről évre megrendezik a látványos programokban gazdag „hagyományőrző parasztlakodalmat”. Az egész napot átívelő, hajnalig tartó eseményen részt vesz a falu apraja nagyja is. A lakodalmi vigasság a Szihalom községben szokásban volt népi hagyományok feldolgozása alapján, korhű ruhákban történik: vőlegény búcsúztató és a menyasszony kikérése, öltöztetése, búcsúztatása, templomi esküvő a barokk templomban, vacsora, menyasszonytánc és menyecsketánc – mind-mind sorra kerül a nap folyamán. A kötött elemek szabadon választhatóak és átjárhatóak, a helyszínen lévő vendégek a nap bármelyik szakaszában csatlakozhatnak a rendezvényhez, így a hagyományos lakodalmat közvetlenül élik át. A visszatérők minden évben végigjárják a lakodalmi útvonalat, ami azt mutatja, hogy nem csupán a „buliba” jönnek, hanem újra és újra át akarják élni magát a lakodalmi élményt. A hagyományőrző programok mellett a gyerekekről sem feledkeztek meg a szervezők: játszóházas foglalkozások és izgalmas vetélkedők szórakoztatják az érdeklődőket.
  
  Vőfélyversek és gyöngyösbokréta
  Csigacsinálás és pereces-láda, hérész és álmenyasszony, perechordó kendő, tyúkpörkölt és még számos színes program várja az idelátogatókat. Akinek kedve szottyan hozzá, beállhat vőfélynek, kipróbálhatja a leánykérést és gyöngyösbokrétával kedveskedhet. Mindeközben különleges műfaj kel itt életre: a vérbeli szpíker szerepében, azaz a rendezvény arcaként és házigazdájaként Vajtó Lacit, a főzőversenyek és gyereknapok sztárját láthatják az idelátogatók. A műsorszámok között az ismert rádiós műsorvezető és fáradhatatlan showman biztosítja a közönség felhőtlen szórakoztatását.
  
  Szem-szájnak ingere…
  A délelőtti program a kemencés udvart magában foglaló rendezvény területen zajlik. 20-25 főzőcsapat az itt található épített kemencében és rakott tűzhelyen il. mobil kemencékben előre nevezett receptek szerint készíti el a saját ételét. A verseny kora reggeltől kb. délig tart, amikor is a szakmai zsűri értékeli az elkészült remekműveket. A vendégek az információs pultnál megvásárolható kóstoló jegyekkel a rendezvénytéren sétálva kóstolgathatják a kemencés fogásokat, s emellett színpadi kulturális programok is szórakoztatják őket. A kínálat igazi folklór jellegű: a település határon túli magyar testvérkapcsolati delegációk színpadi koreográfiái (Erdély, Felvidék, délvidék) és a térségbeli elismert meghívott csoportok színpadi produkciói kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Az egyik kedvenc helyszín ezen a napon a folk-csárda, ahol népzenekar és néptáncosok közreműködésével szórakozhat a közönség. Ehhez társul a délelőtt folyamán egy gyermek játszóház, kreatív műhely és játék-készítés, ahol óvónők és népi iparművészek biztosítják a tartalmas programot.
  
  Ereszd el a hajam…
  A főzőverseny értékelése után kora délután, 3 óra körül indul maga a hagyományőrző lakodalmas, melynek térbeni és időbeni „kötött” menete van. A résztvevők szabadon választhatnak, melyik ponton csatlakoznak a programhoz: délután járják végig a lakodalmi útvonalat annak történéseivel együtt, vagy inkább este jönnek a vacsorára és a buliba. Aki eljön, az általában az egész programban részt akar venni. Az első választási lehetőség az, hogy elindul -e az úgy nevezett fiús háztól a lányos házhoz a menyasszony kikérésére, vagy inkább marad a központi rendezvénytéren (pld. a folk-csárdában). Ha jön a lakodalmas menettel, akkor a lányos háznál személyes vendégként fogadják, házi pálinkával, borral, nagykaláccsal, ezekből szabadon fogyaszthat. Itt a lánykikérés, búcsúztató, ágykiadás során lehetősége van emlékfotót készíteni a szereplőkkel, menyasszonnyal, vőlegénnyel, a saját baráti társaságával, ha kívánja, népviseletbe öltözhet, kedvére fogyaszthat italt, ételt, s emellett mulathat, táncolhat, énekelhet a továbbindulásig. Közben az „ álmenyasszonyt” a vendégek között férjhez adják. A lányos-házi program az esküvőre indulással ér véget, de aki akar, tovább is itt maradhat, tovább ehet-ihat kedvére (a tapasztalatok szerint ezt kevesen választják, mert mindenki követni akarja a történéseket). Ezután a műemlék barokk templomban rövid szentmise következik. Innen a lakodalmas nép visszaindul a fiús házhoz, a központi rendezvénytérre, ahol a vacsora lesz. Útközben régi szokás szerint az alvég és a felvég között útakadályt emelnek az ifjú pár előtt, és próbatételeket kell kiállniuk a továbbhaladásért. Ezen a ponton a vállalkozóbb kedvű vendégeket is bevonják a játékba a házaséletre utaló különböző játékos próbatétellel (pl. üres sörösüvegbe kell céloznia egy derékra kötött fakanállal stb.).
  Ezután következik a vacsora ahol felszolgálják az ételeket, majd jöhet a szabad mulatság. Itt már mindenki felszabadult, a vendégek a saját társaságukkal mulatnak. Az éjszaka csúcspontja a „fakultatív” menyasszony-tánc. Itt bárki táncolhat a menyasszonnyal, fotót lehet készíteni, nem kötött tarifáért „megvehetik”a menyasszonyt, el is lehet rabolni, de ha ez nem sikerül, akkor váltságdíjat fizet (általában fekvőtámaszt csináltatnak a pórul járt lányrablóval).
  
  A szervezőkről
  A TOBÁN Hagyományőrző Népművészeti Egyesület 2002-ben alakult Szihalom községben, a helyi népi hagyományok és kultúra megőrzése, ápolása céljából. Az egyesület tevékenysége a régi szokások felkutatásával és összegyűjtésével indult. Az Egyesület keretén belül működik a 40 fős hagyományőrző gyermek-, ifjúsági- és felnőtt tánccsoport. Repertoárjukon szerepelnek a történeti Magyarország jellegzetes tájegységeinek táncaiból álló színpadi koreográfiák, dunántúli, szatmári, mezőségi, széki, rimóci, moldvai, somogyi, sárközi, bagi táncok.
  Az Egyesület feldolgozta a Szihalmi lakodalmas témakörét, és ebből egész estét betöltő koreográfiát készített, amely a manapság alig-alig létező hagyományos lakodalmak bemutatásával, a lakodalmas ételek feltálalásával, eredeti vőfélyszövegek beiktatásával, népviseletbe öltözött lakodalmi résztvevőkkel egyedi és autentikus élményt nyújt minden látogató számára.
  
  Részletes program:
  
  10.00 Főzőverseny (közben játszóház, táncház, kulturális programok)
  
  15.00 A hagyományőrző lakodalom vendégeinek fogadása a vőlegényes háznál, lakodalmi bokréta tűzése a vendégeknek, résztvevők megkínálása lakodalmas házi pálinkával, pogácsával és nagykaláccsal.
  
  15.30 A vőlegény búcsúja verbunkkal szüleitől és a fiúbarátoktól.
  
  16.00 A vőlegény indulása a menyasszonyos házhoz a TÁJHÁZ épületéhez, vőfélyekkel, násznagyokkal és zenekarral.
  
  16.30-17.00 A menyasszony ágyának kikérése és lovas szekérre felrakása. A mennyasszony kikérése a vőlegény számára, a menyasszony búcsúztatása szüleitől. Az ara búcsúja a barátnőktől lánykarikázó tánckoreográfiával (lehetőség van a vendégek népviseletbe öltözésére és fotók készítésére).
  17.00 Indulás az esküvőre a Szihalmi Római Katolikus Templomba, valamennyi vendég részvételével.
  
  17.00-18.00 Jegyesáldás szentmise a Szihalmi Római Katolikus Templomban, a Római Katolikus Egyház szertartása szerint kántor közreműködésével (lehetőség van a barokk műemlék templom megtekintésére, orgonajátékkal). Az esküvő után ún. „paptánca” a templom előtt. Útelkötés az alvég és felvég között, próbatételek a vőlegény - és a vállalkozó kedvű vendégek - számára, váltság fizetése természetben.
  
  18.30 Visszaérkezés a vőlegényes házhoz, a rendezvény központi színhelyéhez. Vacsora felszolgálása lakodalmi sátorban (tyúkhúsleves csigatésztával, főtt hús, levestöltelék, lakodalmi töltött káposzta, nagykalács). A vacsora után a menyasszony perecet oszt minden vendégnek egy pereces-ládából. Az ételek felszolgálása előtt verses köszöntő.
  Vacsora után tánc, mulatság, élő zenére.
  Éjszaka: hagyományos menyasszonytánc, menyecsketánc és tánc, mulatság a program végéig.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 colin o donoghue    the iron maidens    dirty dogs    opera-rock show    dave lombardo    Üvegtigris    the sherlocks    proghma-c    faster    tri state corner    darkest era    ramones    sunrise avenue    sing sing    omnium gatherum    induction    anna karenina    méhes marietta    tom stormy trio    hard charger    factorial-x    myrath    animals    samiam    hátsó ajtó  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!