hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2014. április 22. kedd   04:38
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Budapest Folk Fest 2014 - ötödször öt helyszínen
2014. április 21-27.

  Húsvéthétfőn Locsolóbállal kezdődik és egész héten át vasárnapig tart a Budapest Folk Fest gazdag programja, amelyet ötödik alkalommal rendez meg a Fonó. A főváros egyetlen folkfesztiválja bemutatja a népzene és világzene legnevesebb hazai és határontúli képviselőit, valamint ragos külföldi művészeket. Sor kerül a többek között a Kossuth-díjas Csík zenekar „Amit szívedbe rejtesz” c. új lemezének bemutató koncertjére, a népszerű Cimbaliband, valamint a tavalyi Páva-nyertes Parapács együttes lemezbemutatójára. A külföldi vendégek közül ki kell emelni a baszk Juan Mari Beltran txalaparta-művészt és a román Fanfare Shukart. Fellép még többek között Szvorák Katalin, Ferenczi György, Pál István Szalonna és Dresch Mihály is. Idén a Fonó Budai Zeneház mellett további négy helyszínen, a Hagyományok Házában, a MÜPÁ-ban, a Kobuci kertben és a gödöllői Művészetek Házában várjuk a közönséget.
  
  ”Múltunk a népzenén keresztül találkozik a jelennel, ahol megannyi zenei virágot hajtva alakítja a jövő kultúráját.” (Horváth László fesztiváligazgató)
  
  Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást. A Fonó 2010 óta minden tavasszal megrendezi a folk fővárosi ünnepét, amely idén először egy teljes héten át tart majd.
  
  Idén Húsvéthétfőn indul a Budapest Folk Fest a Locsolóbállal, amely koncert és - a ház hagyományai szerint -táncház is egyben, ahová az sepsiszentgyörgyi Hevedert, az egyik leghitelesebb és legnépszerűbb erdélyi táncházi zenekart, valamint a magyarpalatkai Kodoba Florint hívtuk vendégül.
  
  Különleges vendégünk lesz a keddi napon Mezei Szilárd vajdasági hegedűs-brácsás és zenekara, akik Bodor Anikó gyűjtéseinek szentelik koncertjüket. Mezei Szilárdnak az elmúlt években a kiváló londoni Leo Records kiadónál jelentek meg felvételei. Első koncertjét adja a Fonóban Karoliina Kreintaal észt népzenész triója. A Magyarországon tanuló tehetséges fiatal művésznő az Észt Intézet által indított „Találkozások az észt népzenével” című ismeretterjesztő koncertjei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Budapesten. A Budapest Folk Festen a Porosból és a Tűz Lángjából is ismert Porteleki Áronnal és Kiss Krisztiánnal alakított triójukkal lépnek fel. A fesztivál vendége lesz a Dresch Quartet is; a legendás formáció legutóbbi, a Fonó kiadásában napvilágot látott Kapu és kert c. lemeze már megjelenése után pár nappal egy internetes közönségszavazáson az Év Jazzlemeze lett.
  
  A szerdai nap a Fonóban 18 éve hagyományosan a táncházé: a Fonó Szerdákon minden héten többszáz ember tanul táncolni, havonta egyszer pedig adatközlőket, hagyományőrző mestereket hívunk, akiktől közvetlenül lehet elsajátítani azt a hagyományt, táncokat, énekeket, életszemléletet, amely a miénk is. Ezúttal egy érdekes vidékről, a Békés megyei Méhkerékről, Magyarország legnagyobb román többségű településéről érkeznek hagyományőrzők a szerdai Méhkeréki bálba, muzsikál a Szeret és az adatközlő vendégek.
  
  Ugyanezen a napon, szerdán a Művészetek Palotájában a Csík zenekar mutatja be új – a Fonó kiadásában megjelent – lemezét. A legendás együttes hagyományőrzőket és zenész barátokat hív meg vendégül a lemezbemutató nagykoncertre. A népzene „nyelvújítása” révén jutott a 25 éves jubileumát ünneplő, immár Kossuth-díjas Csík Zenekar a csúcsra - anélkül hogy a népzenei hagyományban való elmélyültségéből jottányit is engedett volna. A Csík Zenekar pontosan tudja, mire kötelezi negyed évszázados útja, és annak ünnepe. Nem tér el attól, hogy úgy játsszon paraszti muzsikát, ahogy azt a legnagyobb adatközlőktől tanulta. És fenntartja a jogát arra, hogy ezt a hagyomány aktualizálja, hogy más stílusokba oltsa, ahogy azt a maga korában Bartók Béla is tette. Szám szerint a hetedik lemezen autentikus hangvételű és autonóm feldolgozású népzenék, illetve újabb popzenei feldolgozások egyaránt helyet kapnak rajta.
  
  24-én Szent György napon a Fonóban a Györgyöké a főszerep: A Téka zenekar vezetője, Lányi György az est házigazdája, fellép a világ egyik legjobb szájharmonikása, Ferenczi György és zenekara a Rackajam, akik együtt muzsikálnak Pál István „Szalonna” prímással és bandájával. A Ferenczi-féle fúziós zenekar fúziója a népzenész Szalonnáékkal többször bemutatkozott már, és mindahányszor bebizonyosodott, hogy műfajok feletti zene létezik csak, és a remek muzsikusok műfajtól függetlenül csodákat művelnek a színpadon. Megnyitjuk Vadász György és Csete György építészek közös tárlatát és közben Szent-György hegyi borokat kóstolunk.
  
  A Hagyományok Házában 24-én, csütörtökön a Fölszállott a Páva győztese, a Parapács zenekar lemezbemutató koncertje lesz. 2007 nyarán alakult, majd formáját 2010 augusztusában elnyert fiatal zenekar első lemeze a Fonó gondozásában jelenik meg.
  
  A tavalyi Budapest Folk Festen volt először „Csak csajok” nap a Fonóban a műfaj kiemelkedő női előadóival. Idén reményeink szerint 25-én, pénteken vendégül látjuk Szvorák Katit és tanítványait, Orbán Johannát, Paár Julcsit és Timár Sárát. Ezen az estén mutatkozik be a Fonóban a Fölszállott a Páva 2014-es felhívására alakult női kvartett a Csercsel; itt lesz a 2012-es Páva szólóének kategóriagyőztese, Csizmadia Anna és a Magony trió és a Forgó zenekar is.
  
  Szintén péteken este a Cimbaliband mutatja be új, a Fonó gondozásában megjelent, Vidámpark c. lemezét a gödöllői Művészetek Házában. A korábbi lemezekkel ellentétben a népzenében jártas Unger Balázs az elmúlt években sikert sikerre halmozó zenekarával ezúttal kizárólag saját szerzeményekből álló albumot hozott létre, amely táplálkozik népzenei gyökerekből, de valódi rock and roll „bulizene”.
  Van benne muzsika! Évente egyszer a részvevő népzenészek úgy keresik az Év népzenész borát, ahogyan régen tették ezt a falvakban: Van-e benne muzsika? Idén szombaton kiemelt regiónk Badacsony, mivel tavaly mind fehér mind vörös kategóriában övék lett az aranyérem. Ezen az estén fellépnek Magyarország vezető népzenész formációi: a Buda Folk Band, akiknek legutolsó, Magyar Világi Népzene c. albumát a világzenei toplista második helyére szavazta be a nemzetközi zsűri, a Fonó egyik legkedveltebb táncházi bandája, a Góbé zenekar és a Tallabille, akik első lemezük anyagát mutatják be.
  Az idei Budapest Folk Fest kiemelt produkciója szintén szombaton este mutatkozik be a Fonó nagytermében; a baszk zene egyik legjelesebb képviselője, Juan Mari Beltran és zenekara lép fel. Beltran a baszk nemzeti ütőhangszer, a txalaparta kiemelkedő játékosa, a baszk hangszerek és zene legaktívabb oktatója, tanára, hagyományainak ápolója. Koncertje különleges élményt ígér.
  A Budapest Folk Fest gálája a Kobuci Kertben lesz április 27-én vasárnap, megnyitva ezzel a szabadtéri nyári fesztiválévadot is. A Fúvós Fergetegen fellép a Fanfara Complexa a moldvai és román tánczenék hazai nagyágyúja és román vendégeik, a tíztagú fúvós Fanfara Shukar zenekar, akikkel együtt közös fúvós koncertet adnak.
  A műsorváltoztatás jogát a Fonó fenntartja.
  
  Budapest Folk Fest 2014
  2014. április 21-27.
  
  Fonó Budai Zeneház – Művészetek Palotája – Kobuci kert– Hagyományok Háza – Gödöllő Muza
  
  2014. április 21. hétfő
  Fonó – 20.00- Fesztivál nyitó Locsoló bál – muzsikál a Heveder zenekar (Sepsiszentgyörgy), vendég: Kodoba Florin (Magyarpalatka)
  
  2014. április 22. kedd
  Fonó – 19.30 – Mezei Szilárd Túl a Tiszán Innen Zenekar – Bodor Anikó gyűjtésének szentelt koncert
  Fonó – 21.00 - Karoliina Kreintaal (Észtország) – Porteleki Áron – Kiss Krisztián trió
  Fonó – 22.00 – Dresch Quartet – Lélek-zene életből
  
  2014 április 23. szerda
  Müpa – 19.30 – „Amit szívedbe rejtesz” - Csík zenekar lemezbemutató koncert
  Fonó – 18.30 – Méhkeréki Bál, muzsikál a Szeret zenekar adatközlő vendégekkel!
  
  2014. április 24. csütörtök
  Hagyományok Háza – 19.00 – „Bëbocsātlak” a Páva győztes Parapács együttes lemezbemutatója
  Fonó - „Szent György nap”
  Bormustra: Szent-György hegy – Balatonfelvidék
  Fonó 19.00 - Kiállítás: Vadász György és Csete György építészek közös tárlata
  Fonó 19.30 – Lányi György (Téka zenekar) – népzenei műsora
  Fonó 20.30 – Ferenczi György & Rackajam & Szalonna és bandája közös koncertje
  
  2014. április 25. péntek
  Gödöllő – Művészetek Háza: Cimbaliband – Vidámpark lemezbemutató koncert
  Fonó - „csak csajok II.”
  Fonó 20.00 – Szvorák Katalin és tanítványai, Csercsel, Csizmadia Anna és a Magony trió, Forgó zenekar
  
  2014. április 26. szombat
  Fonó Budai Zeneház – 16.00-24.00
  ”Van benne muzsika” – Az ország vezető népzenészei osztályozzák a meghívott borászatok, kiállítók borait!
  Meghívott, kiemelt régió Badacsony, mivel 2013-ban úgy fehérbor, mint vörösbor kategóriában az övék lett az aranyérem!
  Közreműködnek Magyarország vezető népzenei formációi: Buda Folk Band, Góbé, Talabille
  22.00 – Budapest Folk Fest nemzetközi produkciója: Juan Mari Beltran – Txalaparta koncert
  
  2014. április 27. vasárnap
  Budapest Folk Fest záró
  Kobuci kert – 19.00 – Fúvós fergeteg: Fanfara Complexa, Fanfara Shukar (Ro)Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. október 18.
Axel Rudi Pell: jubileumi lemez, 2020-ban koncert
2020. október 19.
Helloween United - 2020-ban a Sportarenaban (Papp László Budapest Sportaréna)
2020. október 25.
A CONCERTO Music bemutatja: The Epic Apocalypse Tour 2020
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Budapest Ritmo feat. WOMEX- Két Budapest Ritmo!
Fazil Say helyett Bogányi Gergely szólóestje a Müpában
Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis
Könnyűzene, jazz és kísérletezés a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon
Október elején a görög Nektaria Karantzi hazánkban énekel
16. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÉPREGÉNYFESZTIVÁL - Töltsük meg képregényekkel Budapestet!
Második hullám a neten: újra robbantanak a hazai webáruházak?
Purcelltől a Pink Floydig – Európai Hidak fesztivál a Müpával és a BFZ-vel
 kiemelt 
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
  
Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 noctem    pelican    dance or die    witkin    mitch tucker    koncert    callisto    apey & the pea    club ’68    velvet revorver    evil invaders    the specials    guilty parties    sucker punch    chronology    live evil    hungaroconnections    pretty maids    nine inch nails    monstrosity    mercyful fate    atreyu    tatu18    blink-182    christoph waltz  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!