hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2014. március 13. csütörtök   17:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Százéves a Danubius Hotel Astoria


  2014. március 14-én lesz éppen száz éve, hogy megnyitotta kapuit az akkori idők nagypolgári luxusigényeit kielégítő szállodák egyik emblematikus épülete, az Astoria Szálló. Az elmúlt száz év történelmi viharainak egyes fázisában a patinás falak közt volt az őszirózsás forradalom idejének Magyar Nemzeti Tanácsa, 1944-ben a Gestapo főparancsnoksága, de helyt adott az épület például a Csodálatos Júlia, a Rokonok vagy a Miniszter félrelép című film egyes jeleneteinek is. Ma ez a szálló a Danubius Hotels Group szállodalánc Classic Collection al-brandjének „ékszerdoboza.”
  
  A jelenleg hatemeletes, 138 szobás és négycsillagos szálloda a róla elnevezett közlekedési csomópontban, az Astoriánál, a Belváros szívében áll és történelmét tekintve Budapest ikonikus pontja. Enteriőrjében, utánozhatatlan hangulatában a 100 év alatti számos felújítás után is megőrizte egyediségét, különleges atmoszféráját.
  
  Története egy kovácsműhellyel indul. Unger Benedek kovácsmester törekvő ember volt, de a 19. század legelején még ő sem sejthette, milyen helyesen dönt, amikor a mai Kossuth utca és Múzeum körút kereszteződésénél, a Hatvani kapu szomszédságában megnyitotta műhelyét. Amikor Nádasdy Ferenc királyi biztos 1808-ban lebontatta a kaput, és a városfal egy részét, az így megürült térre kávéházat, fogadót, istállót, kocsiszínt építettek, az Unger család is gyarapodni kezdett.
  
  A mai szálloda elődje, a Zrínyi Kávéház és Vendégfogadó a pesti irodalmi élet egyik központjává vált, politikusok, művészek találkozóhelyévé. Állandó vendég volt Petőfi Sándor is, aki itt írta meg János vitéz találkozását az óriásokkal, melyről az Astoria falán ma is emléktábla tanúskodik.
  
  A Zrínyi Kávéház lebontása után az Unger, Elek és Takács családok három telken álló szállót terveztettek, melyet az amerikai Waldorf Astoriát megjárt kiváló vendéglős, az építményt kibérlő Gellér Mihály tanácsát követve Astoriának neveztek el.
  
  A Belváros szívében működő szálloda főbejárata a mai Kossuth Lajos utcára nyílt, mellette az étterem, a Magyar utcai bejáratnál pedig kávéház üzemelt, a háború ellenére nagy sikerrel. A kor minden vívmánya megtalálható volt a francia empire bútorokkal berendezett szállóban: felvonó és központi fűtés, zajmentes porelszívó rendszer és feltűnően sok fürdőszoba. Az Astoria a kényes ízlésű Krúdy Gyula igényeit is kielégítette, de hírességekben soha nem volt hiány a vendégkönyv lapjai szerint.
  
  Az 1914-ben épült szállóban még kopásnak sem indultak a vastag, puha szőnyegek, amikor az őszirózsás forradalom napjaiban ide költözött a Magyar Nemzeti Tanács. Károlyi Mihály és Andrássy Katinka egy negyedik emeleti lakosztályban szállt meg, az irodák pedig az első emeletre kerültek.
  A harmincas években egy időre megpihenhetett az épület és a benne dolgozók: elegáns bőrfotelek, tükrök, réz falikarok és ólomüveg ablakok kerültek az egyre elegánsabb szálló kávéházába és a hallba, a szobák falát értékes festmények borították.
  
  1944 márciusában ért véget a szálloda addigi fénykora, amikor a Gestapo parancsnoksága elfoglalta az épületet. A pincében berendezett borozót fogdaként használták a németek. A főváros ostromakor huszonnégy belövés és két bombatalálat érte az épületet, és az 1956-os események is sebeket ejtettek rajta. A hatvanas években már ismét a város legelőkelőbb szállodája lett és új szárnnyal is bővült a Magyar utcai oldalon.
  
  A mindig áhított hagyományt és klasszikus eleganciát sikerült átmenteni az utókor számára a legutóbbi, 2007-ben befejeződött nagyszabású házfelújítás során is. A berendezés és a műtárgyak elragadó tárháza a régi idők eleganciáját sugározza, miközben a mai technikai felszereltség minden komfortját ötvözve élvezhető az eredeti békebeli hangulat. A belváros nyüzsgő sűrűjében a város zajától hermetikusan elzárt, teljesen hangszigetelt, légkondicionált szobákban vezeték nélküli Internet szolgálja a vendégek kényelmét.
  
  Falai között filmek is forogtak, az Astoriát szívesen választották és választják korabeli hangulatot felidéző filmek helyszínéül. Itt forgatták például a külföldiek közül a Csodálatos Júlia, a Perlasca, a magyar filmek közül A miniszter félrelép és a Rokonok egyes jeleneteit is.
  
  A centenáriumi év során színes programok várják a vendégeket. Kiállítások, kulturális és gasztronómiai események, nyílt napok sora fűszerezi az ünnepi évet, felidézve az Astoria száz esztendejének jelentős eseményeit, és ajtót nyitva a következő száz évnek, a hagyományokból épülő megújulásnak.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ez basic    eye beyond sight    sexepil    fertőzés     hayley williams    the tourist    stonehenge    fuwdo    dance or die!!!    darkthrone    data animal    dave groh    smash mouth    deviant    into darkness    the moon and the nightspirit    kvelertak    monuments    scott kelly    vodku    trivium    kézi chopin    o´sullivan    emma watson    bridge to solace  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!