hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2014. március 3. hétfő   16:26
nincsen hozzászólás

szerző: Concerto
Concerto Music bemutatja: Circle World Tour - Amorphis újra Budapesten
2014. március 16., vasárnap 19h, Club 202



  Két évtizedes pályafutásának egyik újabb csúcsához érkezett az Amorphis legutóbbi, Circle című albumával. A finn dark metal zenekar története során tavaly jutott el először Kínába és Ausztráliába, de természetesen Budapest sem marad ki: március 16-án játszanak a Club 202-ben, a feröeri Hamferd felvezetését követően.
  
  Az 1990-ben, Helsinkiben alapított Amorphis ma már világszerte ismert zenekarnak tekinthető a maga műfajában. Tomi Koivusaari gitáros és egykori énekes, valamint Esa Holopainen gitáros a kezdetek óta tagja az együttesnek, mely eredetileg súlyos, hagyományos death/doom metalt játszott. A Karelian Isthmus című debütáló albumot követően hamarosan dallamosabb irányba indultak el, és a ´94-es Tales From The Thousand Lakes már ennek az útnak volt az első mérföldköve. 1995-ben csatlakozott Pasi Koskinen az ekkor már Európában és Amerikában is komoly ismertségnek örvendő zenekarhoz. Pasi énekhangja, valamint a hangzásba dolgozott szintetizátor betétek és pszichedelikus elemek jelentették a zenei fejlődés további irányát a ´96-os Elegy albumon.
  
  A bandának eddig mindig szerencséje volt a tagcserékkel, így például az újabb áttörést a jelenlegi énekes, Tomi Joutsen 2004-es érkezése jelentette. A jellegzetes, térdig érő rasztákkal rendelkező frontember vezetésével az Amorphis visszakanyarodott a karcosabb metal irányba: a megszokott dallamos énekbetétek mellett nagyobb hangsúlyt kaptak a kemény, hörgős részek. Bár az együttes korábbi albumai sem tekinthetők sikertelennek, a 2004 óta kiadott Eclipse, Silent Waters, Skyforger, The Beginning Of Times albumok túlszárnyalják a korábbi eredményeket: egy kivételével mindegyikük a finnországi slágerlisták első helyéig küzdötte fel magát.
  
  Ennek a pályafutásnak jelentheti egy újabb csúcsát a 2013-ban kiadott tizenegyedik stúdiólemez: a Circle nem csak hazai pályán, hanem többek között az amerikai és német listákon is kiemelkedően teljesít. Az összesen kilenc dalt tartalmazó lemez arról tanúskodik, hogy a zenészek képesek voltak összefonni az együttes korai korszakára és az elmúlt évekre jellemző zenei elemeket. A készítésben a jól ismert előadó és producer, Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain) működött közre, a felvételeket pedig a finnországi Petrax Stúdióban rögzítették. A közös munkáról Esa így nyilatkozott: „Mivel Peter is gitáros, pontosan tudja, hogy ennek a hangszernek hogyan kell megszólalnia lemezen. Éppen ezért a gitárok és basszus is nagyon jól hallatszik ezen az albumon, aminek én különösen örülök.”
  
  A borítót egy brit művész, Tom Bates készítette, aki a grafikát elnézve legalább annyira rajong Alphonse Mucha cseh plakátművész munkásságáért, amennyire maga Esa Holopainen is. Az albumhoz és hozzá kapcsolt maxikhoz eddig három videó készült, melyek közül a Wanderer itt látható.
  
  Az új lemez szakmai sikerét mutatja, hogy az egyik legnagyobb brit heavy metal magazin, a Metal Hammer a Circle-t választotta meg a 2013-as év albumának. „Számunkra ez egy nagyon komoly elismerés, aminek a fontosságát tovább növeli, hogy éppen a tizenegyedik sorlemezünk díjazták, mert így bizonyos értelemben az egész eddigi pályafutásunkat mérték le.” - mondta el Esa Holopainen.
  
  Az Amorphis 2013-as turnéja már az egész világot felölelte: többek között 11 oroszországi állomás is része volt, de most először Ausztráliába és Kínába is eljutottak. Idén tavasszal kerül sorra Magyarország, ahol március 11-én láthatjuk őket, a Club 202-ben. Előttük egy feröeri doom metal zenekar, a Hamferd szerepel. Míg az Amorphis a Kalevalából merít ihletet, a Hamferd szülőhazájuk, a Feröer-szigetek folklórjára támaszkodik misztikus doom tételeinek megalkotásakor. A banda nemzetközi ismertségre 2012-ben tett szert, ebben az évben ugyanis ők nyerték meg a Wacken Open Air Fesztivál nemzetközi tehetségkutatóját.
  
  Belépő: 4900 Ft, a koncert napján, valamint a Ticketportal és Ticket Expressz hálózatában 5900 Ft.
  Jegyek kaphatók a Tickeportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 brasnyó antal    kritikát    prong    greg bennick    symphony x    horda    égi kávéház    nirvana    brendan fraser    helloween    sebkha-chott    balaton sound 2013    the somersault boy    faces of suffering    mr.big    nina hagen    unsent letters    the horibillies    darkfall    good charlotte    backard babies    ghostpoet    nuclear blast    irie maffia    world painted blood  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!