hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2013. december 20. péntek   04:15
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jazz tehetségbörze
2014. január 10. 16 - 19h, MÜPA

  Ez lesz a hetedik! A Jazz Showcase - Jazz-tehetségbörze folytatódik, hiszen tehetséges jazzmuzsikusokból felettébb gazdag a hazai kínálat, a Művészetek Palotája pedig örömmel ad bemutatkozási lehetőséget a legkiválóbbaknak, de továbbra sem állunk meg az országhatárnál.
  
  Az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan ismét nemzetközi börze kerekedik a vízkereszt utáni első hétvégén: a rendezvénysorozat ez alkalommal a német és a török színtérről invitál ifjú reménységeket. Izgalmas párosítás? Mindenképpen, mert amíg a német jazzélet vibráló sokszínűségéről, nemcsak európai, de világszinten is trendalkotó mivoltáról nem szükséges hosszasan értekezni, addig a török szcéna sokak számára még felfedezésre vár. Pedig nem véletlen, hogy 2013-ban az UNESCO által létrehozott Nemzetközi Jazznap második évfordulójának gálakoncertjei Isztambulban zajlottak olyan sztárok bevonásával, mint Herbie Hancock, a néhai George Duke, Al Jarreau és Dianne Reeves.
  
  Az Előcsarnok nagyszínpadán és a Zászlótérben ez alkalommal is 16 órától felváltva zajlanak az ifjú magyar, német és török tehetségek koncertjei, melyeket a kontinens meghívott jazzszakértői és -szervezői éppúgy nyitott füllel és szívvel hallgatnak majd, mint az érdeklődő jazzkedvelők.
  Pénteken, a török napon két olyan ifjú csapat mutatkozik be, amelynek tagjai jellemzően még csak harmincas éveikben járnak, de hazájuk leginkább figyelemreméltó, színpadra érett tehetségeinek tartják őket. Zenéjük a legjobb amerikai akusztikus jazzhagyományokat követi, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a török népzene elemei is megszólaljanak eredeti szerzeményeikben. A muzsikusok kiválóságát jelzi, hogy legendás előadók is játékostársnak hívták őket hazájukban és az óceánon túl egyaránt. Ozan Musluoğlu bőgős például nemcsak a délutáni börzén, hanem este, a török jazz nagy öregje, Okay Temiz mellett is szerepet vállal.
  
  Hasonló együttműködést a fiatal generáció és a sokat tapasztalt, stílusteremtő előadók között a német jazz világában is találunk: Robert Landfermann bőgős délután Frederik Köster trombitás csapatában és a Lee Konitz nevével fémjelzett vasárnap esti előadáson egyaránt penget majd. Érdekes egybeesés, hogy mindkét fiatal német csapat élén trombitás áll, zenéjük mégsem összetéveszthető: Köster és Bastian Stein is felettébb egyéni gondolkodásmódról tesz tanúbizonyságot, miközben mindketten a történetmesélést tűzik ki célul kompozícióikban.
  
  A magyar előadók a duótól a kvartettig igen változatos felállásokban szólnak hallgatóikhoz. Mindnyájukról elmondható, hogy különös figyelem övezte eddigi pályájukat, amelynek során díjak sokaságát nyerték el (Tálas Áron például friss Junior Prima-díjas). Átlagéletkoruk feltűnően alacsony, mégis mind a hat magyar jazzegyüttes tudatosan keresi saját zenei szókincsét, kompozíciós nyelvezetét. Egyre gyakrabban szakadnak el a jazzörökzöldektől és merészkednek ismeretlen vizekre, felismerve, hogy a jövő hazai jazzízlését ők formálják - itt és most.
  
  16.00 Előcsarnok
  Uraz Kıvaner 1979-ben született Ankarában, és már ötéves korában elkezdett zongorázni. Tehetségét az isztambuli Anatolian Fine Arts High School diákjaként csiszolta. Eleinte a brácsa volt fő hangszere, majd mivel érdeklődése a jazz felé fordult, áttért a zongorára, amelyen zeneszerzői képességeit is továbbfejlesztette. Ezután teljes körű ösztöndíjat nyert a Bilgi Egyetem zenei tanszékére, ahol 2003-ban diplomázott. Tizenhat éves kora óta koncertezik, volt klubok, koncerttermek, tévéshow-k fellépője, bejárta hazáján kívül Lengyelország több városát, és az Amerikai Egyesült Államokban is hosszabb időt töltött: Lew Tabackin, Miles Griffith, Zbigniew Namyslowski és mások mellett is hallható volt, sőt egy fellépés erejéig a Wallace Roney Quintet zongoristájaként is remekelhetett. Nemzetközi fórumokon elismeréssel szóltak játékáról a jazzkritikusok, világviszonylatban is az egyik legtehetségesebb ifjú zongoristának tartják, stílusát Oscar Peterson, Bill Evans és Ahmad Jamal játékához hasonlítják. Olykor azzal lepi meg közönségét, hogy Chet Bakert idéző énekhangján fakad dalra. Debütáló, Pieces című lemezét 2012 márciusában jelentette meg.
  Az Uraz Kıvaner Quartet többi tagja is elismert muzsikus, akik Törökországon kívül az USA-ban is számos nagysággal dolgoztak együtt Kurt Ellingtől és Dee Dee Bridgewatertől Jacky Terrassonig és Benny Golsonig.
  
  17.00 Zászlótér
  Az 1990-ben született Gyárfás Attila a magyar jazzdobosok új generációjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. Apja, Gyárfás István és nagyapja, Zágon Iván nyomdokaiba lépve kezdte beleásni magát a műfaj mélységeibe, kezdetben a hágai Royal Conservatory tanulójaként - ahol 2013-ban Cum Laude minősítéssel diplomázott -, majd a Conservatorium van Amsterdam hallgatójaként, ahol jelenleg mesterszakon végzi tanulmányait. A Hollandiában töltött évek alatt alkalma volt játszani a helyi jazzélet olyan kiváló zenészeivel, mint Frans Elsen, Philip Harper (Art Blakey´s Jazz Messengers), Dick Oatts, Benjamin Herman, Peter Beets. Gyárfás Attila darabjait egyszerre hatja át a hatvanas évek avantgárdja és a kora 20. századi komolyzene. A megkomponált repertoárt helyszínen improvizált darabok fűzik össze szvitté.
  Az amszterdami székhelyű trió összetétele nemzetközi, további tagjai - Fenyvesi Márton és Marco Zenini - a European Jazz Masters program keretein belül Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Dániában végzik mesterképzésüket.
  
  18.00 Előcsarnok
  A trió tagjai - annak ellenére, hogy még nem mindannyian töltötték be a harmincat - már nehézsúlyú versenyzőknek számítanak, hiszen díjak és legendás együttműködők neveit sorolhatják fel életrajzukban. Ercüment Orkut a Mimar Sinan Fine Arts University növendékeként klasszikus zongorát és zeneszerzést tanult, műveit Törökország határain túl is bemutatták. Húszévesen fordult a jazz felé, hogy tágítsa horizontját, 2007-ben egészen San Franciscóig utazott, hogy Dan Zemelman és a magyar származású Peter Horvath mellett tanuljon improvizációt. 2009-ben nemcsak az ezüstérmet, de a közönségdíjat is elnyerte a Tallinnban rendezett Nomme Jazz International Youth Competitionön. Azóta szerte Törökországban turnézott New York-i kollégáival, Sean Nowelllel és a The Kung-fu Masters formációval.
  Ozan Musluoğluról elég lenne annyit mondani, hogy a török jazz legendás előadója, Okay Temiz is zenekarába invitálta (így este 8 órától ismét hallhatjuk), de saját csapataival is számos sikert ért el mind basszerként, mind zeneszerzőként. Három lemezt adott ki saját nevén, tagja a Török Nemzeti Televízió (TRT) jazz-zenekarának, s heti rendszerességgel szerkeszti és vezeti saját jazz-rádióműsorát.
  Robert Mehmet İkizt már kétévesen rabul ejtette a zene és az ütőhangszerek varázsa, a klasszikus zene és Jimi Hendrix egyaránt lenyűgözte. Szüleivel korán áttelepült Svédországba, tanulmányait Stockholmban és Los Angelesben végezte. Az évek során különböző projektekkel közel negyven országba eljutott. Első saját lemezén többek közt China Moses, Shai Maestro, Nils Landgren és Magnus Lindgren csatlakozott hozzá. Jelenleg is tagja a Nils Landgren Funk Unitnak és Magnus Lindgren „Batucada Jazz” együttesének.
  
  Program:
  Zászlótér
  Előcsarnok
  Előcsarnok, 16.00: Uraz Kıvaner Quartet
  Engin Recepoğulları - szaxofon, Kağan Yıldız - basszusgitár, Ferit Odman - dob
  
  Zászlótér, 17.00: Gyárfás Attila Trio
  Gyárfás Attila - dob, Marco Zenini - bőgő, Fenyvesi Márton - gitár
  
  Előcsarnok, 18.00: Orkut & Musluoglu & Ikiz Trió
  Ercument Orkut - zongora, Ozan Musluoğlu - basszusgitár, Robert Mehmet Ikiz - dob
  
  A belépés díjtalan.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jucifer    liam nieson    from afar    vasember 2    peter berg    black spiders    cataract    conjurer    musica moralia    merlin    moonspell    polod    szex és new york 2.    bring me the horizon    david byrne    tnt    sum 41    proghma-c    maylene and the sons of disaster    deák bill blues band    jens bogren    carson coma    nicole holofcener    józsef attila    norther  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!