hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
kultúra [szobrászat]  2013. december 18. szerda   04:17
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Szoboravatás Budafok Borvárosban a kettős bicentenáriumon


  A budafoki Záborszky Pince területén található Borváros Verdi- és Wagner bronzszobrának átadásával koronázta meg a kettős bicentenáriumi év hazai eseményeit. Huber József és Pogáts István alkotásait a Borváros tulajdonosa, Békési Imre felkérésére hétfőn a Művészetek Palotája vezérigazgatója, Káel Csaba, és a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter leplezte le.
  
  ”Egy pincényi történelem, egy pincényi kultúra – szlogenünket mintegy hitvallássá téve azon dolgozunk, hogy a Borvárosban minél nagyobb teret kapjon a kultúra, hogy a borászat gyönyörű mesterségével együtt gazdagítsa Budafok különleges atmoszféráját. A pincészet csaknem két évtizede mecénása a képzőművészetnek; közel száz hivatásos és amatőr művész alkotásának adunk helyet a Záborszky Kúriában.” – mondja Békési Imre. A Záborszky Pince területén átadott Borváros nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a maga teljességében mutassa be a bor csodáját: együtt mindazzal a történelmi és kulturális hagyománnyal, amelytől elválaszthatatlan. A tervezett fejlesztések között szerepel a Borváros összenyitása a Szent István Korona pincével, ahol a világ legnagyobb tölthető fahordója tekinthető meg. A Szent István Korona Pince udvarán kapna helyet Budafok Kőszínháza, amely ideiglenes jelleggel már az elmúlt években is megnyitott, és ahogyan ebben az időszakban – amelyben többek közt szimfonikus hangversennyel, a Duna Karnevállal és egy kamaraopera-előadással – a jövőben is változatos kulturális kínálattal várná 600-800 főnyi közönségét. A kőszínház majdani bejáratánál helyezik el Wagner és Verdi szobrát.
  
  Káel Csaba, a bronz portrék felavatása kapcsán, a két szerzőre emlékezve elmondta: „1813 rendkívül mozgalmas esztendő volt Európa életében. Ez az év nem csupán Napóleon teljhatalma hanyatlásának kezdetét jelző mérföldkő, hanem a romantika két talán legnagyobb horderejű operaszerző géniusza, Verdi és Wagner születésének dátuma is. Talán nem véletlen, hogy bár a két komponista személyesen soha nem találkozott egymással, az olasz és német operaművészet megújításában mégis hasonlóan forradalmi szerepet töltöttek be. A Művészetek Palotája számára mindkét szerző munkássága rendkívüli jelentőséggel bír. Büszkék vagyunk rá, hogy a kettős bicentenárium évében nyolcadik alkalommal megrendezett Budapesti Wagner-napok immár világhírű fesztivállá nőtte ki magát, amit a New York Times kolumnistája egyenesen „kis Bayreuthként” méltatott. Nem véletlenül, a Fischer Ádám által életre hívott operaünnepen ugyanis évről évre első vonalbeli, nemzetközi szereposztásban futnak az előadások. Verdire emlékezvén idén két, komoly sajtóvisszhangot keltő bemutatón vagyunk túl. A bicentenárium alkalmából a Verdi-életmű egyik kevésbé ismert gyöngyszemét, az Attilát a Sanghaji Nagyszínházzal két éve tartó szoros együttműködés eredményeképp áprilisban a budapesti közönségnek, novemberben pedig a kínai publikumnak mutattuk be. A kínai nagy falon túl ezzel a művel ünnepelték meg Verdi bicentenáriumát, a frissen felújított Sanghaji Nagyszínház pedig ezzel az előadással nyitotta meg újból a kapuit.” Káel Csaba a Művészetek Palotája Verdihez és Wagnerhez fűződő szoros kötődését emelte ki az ünnepélyes megnyitón, amelyet Budafok Polgármestere, Szabolcs Attila is megtisztelt jelenlétével, csakúgy, mint Záborszky Kálmán, mint a Pincészet névadó családjának leszármazottja, a Pincészet Igazgatósági tagja, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója, és zenekarának karnagya, a kőszínház az első kulturális eseményének tevékeny szervezője és résztvevője.
  
  Ókovács Szilveszter a Wagner-szobor leleplezése előtt szintén utalt arra, hogy a két szerző sosem találkozott egymással. „Egyetlen alkalommal tartózkodtak csak azonos négyzetkilométeren, Velencében – és akkor se néztek egymás szemébe. Mintha két annyira más világ volna az övék! Miközben a parasztgyerek Verdit alig tanították, a zilált családi hátterű Wagner alig hagyta, hogy tanítsa bárki. Két autodidakta zseni, ez tehát egyezik. Verdi neve maga a forradalom – Wagner pedig maga is forradalmár. Itt sincs különbség. Verdi ír mindenkinek darabot, Rómának és Szentpétervárnak is – Wagner úgyszintén, és mindkettejüket megizzasztja Párizs, amely mindig mást akar, mint az eredeti partitúra. Nahát! Megférnek ők békésen az Opera ormán, illő magasan – s most már a Borváros pincéjében, a megértés illő mélységében is. A Magyar Állami Operaház pedig nem tett mást a hosszú, kétszezonos, dupla bicentenáriumot hozó jubileumi esztendőben, semmint mindkét oszlopára támaszkodott.”
  
  Budafokot gazdag borászati múltja, Európában egyedülálló pincerendszere, kiváló borai és pezsgői és napjainkban is élő borászati hagyományai teszik igazán autentikus helyszínné minden borral és pezsgővel kapcsolatos programhoz. A budafoki pincerendszer a világ egyik legnagyobb ma is működő, összefüggő pincerendszere. Teljes hosszát 100 km-re becsülik, s ezzel Közép-Európa leghosszabb összefüggő pincerendszerének számít, ebből a 100 km-ből 20 km hosszan borral és pezsgővel foglalkozó cégek tevékenykednek.
  
  A Záborszky Pince egyedi adottságai és különleges hangulatú, különböző méretű és kialakítású pinceágai kiválóan alkalmasak különféle rendezvények lebonyolítására. A területén kialakított Borváros történelmi hordósorán az évszázados hagyományok alapján kialakult különböző típusú hordók és a fafaragó művészek remekművei szemlélhetők meg. A Mesterségek Múzeumában a borszállításhoz és hordókészítéshez kapcsolódó egykori szakmák relikviái mesélnek az alkotás folyamatáról. A Pestiskápolnában a korabeli hitélet építészettörténeti emlékeiben gyönyörködhet a látogató. A Borváros legemblematikusabb tere a Borutca, ahol hazánk 10 történeti borvidékének utcája olvad össze egyetlen utcában, hogy a lehető legátfogóbban mesélhessen a magyar borról. Egy képzelet szülte utcán barangolunk, a történelmet idéző házak között, az utca oldalán a skanzenszerűen elhelyezett présház homlokzatok Magyarország tíz borvidékének jellegzetes építési hagyományait jelenítik meg; így fér el egy utcában Badacsony, Balatonboglár, Eger, Etyek, Mecsekalja, Somló, Sopron, Szekszárd, Tokaj-Hegyalja és Villány.
  
  A komplexum fejlesztési koncepciójának része Budafok Borváros saját kikötőjének megnyitása, amely lehetővé teszi a Borváros elérését egy kellemes hajókázással egybekötve.
  
  A szobrok alkotói a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület tagjai. Huber József önálló szobrászművész alapító tag, a szobrász szakosztály művésztanára, Pogáts István pedig 2008-ban csatlakozott a Mészáros László Körhöz, azóta Huber József mellett Pató Rózsa is a mestere. Huber József sokat tett Budafok kulturális hírnevének javításáért, értékeinek gyarapításáért.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 aeon    sad kolibries    stereomilk    frames    stefan kaufmann    k.i.z.    svoid    kimnowak    frank blackfire    dead end    sandler    30 y    stúdió galéria    bonecrusher    gaudi-nagy tamás    jamie chung    skip the use    winterfylleth    timo mass    moby dick    tűzvihar    crushing caspars    parway drive (aus)    milla jovovich    zombie11  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!