hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2013. december 11. szerda   14:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ünnepváró Bach, pihentető Diótörő, sztárkarmester újévre a Müpában


  Lassan tradícióvá válik, hogy a Művészetek Palotája karácsony és az év vége közeledtével ünnepi programokkal vár fiatalt és idősebbet egyaránt. A koncertek sorát december 20-án a Collegium Musicum 90 és a Purcell Kórus német barokk programja nyitja. December 21-én, a hagyományos ünnepi orgonaesten a hangszer avatott szakértője, Szabó Balázs a nagyközönség számára jobbára ismeretlen oldaláról mutatja be Bachot – a mester orgonaátiratain keresztül. Karácsonyt követően, december 27-én egy örök klasszikus, Csajkovszkij Diótörője dupláz, nem más, mint Kocsis Zoltán vezényletével. A Müpa természetesen újév napján sem hagyja kuriózum nélkül a régizene rajongóit: január 1-jén egy mindig megújulni képes historikus muzsikus, René Jacobs dirigálja Haydn Az évszakok című oratóriumát, majd a következő két napon nyilvános mesterkurzust tart.
  
  2013. december 20., 19:30
  Telemann és Bach – Collegium Musicum 90 és a Purcell Kórus
  
  Élt a 18. században egy zeneszerző, aki annak idején nagyobbnak számított, mint Bach, az utókor azonban már-már elhallgatta a nevét. Georg Philipp Telemann mellőzöttségét talán túl sok műve okozta; zeneiskolások már kisdiák koruktól fogva találkoznak kottán a nevével. Ráadásul nem is olyan régen még tartotta magát az a makacs vélekedés, hogy aki a korízlést divatos zenékkel szolgálja ki, az nem lehet jelentős. Az előadókon biztosan nem fog múlni, hogy bizonyítsák az ellenkezőjét: a magyar historikus játék jeles képviselője, Vashegyi György vezényli a nagy múltú brit régizene 1990 óta aktív formációját, a Collegium Musicum 90 együttest és a Purcell Kórust. A társulatok között az a Simon Standage hegedűművész jelenti az élő kapcsot, aki 2009 óta rendszeresen vállal koncertmesteri szerepet az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertjein is, és akit szoros kötelékek fűznek a világhírű English Concert és Academy of Ancient Music historikus együttesekhez.
  
  2013. december 21., 19:30
  Bach fényében – Szabó Balázs orgonaestje
  
  Az orgonazene múltjának érdekes korszakába kalauzol a kiugróan sokoldalú, orgonatörténettel és orgonák felújításával is foglalkozó Szabó Balázs, aki ifjú kora ellenére a Művészetek Palotájának jól ismert, és a közönség által visszavárt vendége. Advent utolsó szombat estéjének másik főszereplője Johann Sebastian Bach, akinek művészetét az európai orgonamuzsika origójának tartják – a német szerzőóriás azonban nem az eredetileg a hangszerek királynőjére írt szerzeményeivel, hanem meglepő módon a Max Reger és Karl Straube tollából született orgonaátiratokon keresztül áll a koncert középpontjában. Reger és Straube a 19-20. század fordulóján vezető szerepet játszott Bach műveinek életben tartásában, és az orgonajáték németországi megújításában.
  
  2013. december 27., 11:00; 18:00
  Csajkovszkij: A diótörő
  
  Ünnepi hagyománnyá vált, hogy karácsonykor a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájával együttműködésben adja elő A diótörőt, más-más társulatokkal közösen. A Csajkovszkij balettje alapján készült pantomim- és bábjáték kicsiknek, nagyobbaknak és szüleiknek egyaránt élvezetes szórakozást nyújt a karácsony utáni pihenésben. A művet a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, Kocsis Zoltán fogja dirigálni, akihez nagyon közel áll a darab; a karmester tavaly karácsonyi fellépése előtt, a kórházi lábadozásáról tudósító hírekben is a Csajkovszkij-partitúrával a kezében volt látható. A most látható előadást Meczner János jegyzi, aki az eredetileg 1978-ban bemutatott mű erényeit megtartva azt az új kor követelményeihez alkalmazta. A bábok és maszkok a Jászai Mari-díjas Bródy Vera munkáját dicsérik, akinek nevéhez egyebek mellett olyan, generációk által szeretett mesefigurák kötődnek, mint Mazsola bábfigurája, a Fából faragott királyfi és Misi Mókus.
  
  2014. január 1., 19:00
  René Jacobs, a Gustav Mahler Chor Wien és az Orfeo Zenekar
  
  Az eddigiek fényében talán nem meglepő, hogy a nagy sikerű újévi koncertek is több éves hagyományra tekintenek vissza a Művészetek Palotájában. Haydn Az évszakok című oratóriumát 2013-ban Helmuth Rillinggel hallhattuk, 2014 első napján pedig egy másik világhírű dirigens, René Jacobs vezényli. A flamand származású karmester és kontratenor karrierje a genti katedrális fiúkórusában indult, később klasszika-filológiát tanult az egyetemen. Kontratenorként lett világhírű, ennek tanúbizonyságául szolgál többek között az a számtalan lemezfelvétel, amelyet Jacobs a korhű zene egyik meghatározó műhelye, a francia Harmonia Mundi lemezcég számára készített. Később karmesteri pálcát ragadott – sokak szerint épp időben –, ami kitűnő választásnak bizonyult, hiszen e szerepben is több díjat besöpört: számos európai elismerés mellett a mértékadó angol magazin, a Gramophone 2004-ben neki ítélte az év felvételéért járó díjat; egy esztendőre rá pedig a legkiválóbb operalemezért járó Grammy-díjat kapta meg. Produkcióinak ereje a vitalitásban rejlik, minden egyes lemezét óriási várakozás előzi meg, mert olyan szemszögből mutat meg egy-egy jól ismert művet, ahogyan őelőtte még senki. Titka talán énekesi múltjában rejlik: vokális alkotások dirigenseként különös gondot fordít az énekhangra; ha ő vezényel, zenekar és szólisták, zenekar és kórus bámulatos összhangban muzsikál együtt.
  
  Újdonság a korábbi évek újévi eseményeihez képest, hogy René Jacobs a fellépést követő két napon a Purcell Kórussal dolgozik, és a workshop a közönség számára is nyilvános lesz. A mesterkurzus egyedülálló betekintést enged korunk egyik legnagyobb régizene-előadójának műhelymunkájába, amelynek során Johann Sebastian Bach két zseniális motettáját tanítja be a magyarországi régizene-játszás kiemelkedő művészeinek.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cauldron    kiss    yellowcake    avatar    vittula    fueled by fire    kosheen    hills have eye    secrets of the moon    k.i.z.    takáts eszter    apacsok    the young punx    morre    gumiláb    csorna    freedom is a lie    skywalker    neurotic    pat metheny    faithless    isten kezében    csemer boglárka    jake e. lee    confronto  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!