hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [program]  2013. november 20. szerda   04:53
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Világraszóló hangszerhungarikumok a Müpában
2013. november 22- 24. Művészetek Palotája

  Egy zseniális magyar feltaláló, Schunda Vencel József műhelyében született meg a pedálcimbalom és a tárogató - az a két instrumentum, amely bár hangszerhungarikumként a magyarság nemzeti kincsének tekinthető, mégis méltánytalanul keveset tudunk róluk. A 19. század végén Európa uralkodó családjai versengtek azért, hogy hallhassák hangjukat, külföldön azóta is töretlen az érdeklődés irántuk. November 22. és 24. között a Művészetek Palotája Világraszóló Fesztiválján 25 nagyszerű muzsikus - komoly-, nép-, világzenei előadók és jazzisták - mutatják be a két hangszerben rejlő lehetőségeket, műfaji sokszínűségüket.
  
  A Világraszóló Fesztivál első koncertjén, november 22-én az ezerarcú cimbalom kerül fókuszba. Balogh Kálmán és Lukács Miklós a Cimbalomduó formációban lép színpadra, amely 2009-es megalakulásával új fejezetet nyitott a hangszer történetében. Hangzásvilágukban a népzene, a jazz és a klasszikus zene elemei fonódnak egységbe, miközben felváltva játszott szabad improvizációkkal kápráztatják el a hallgatóságot. Vendégük lesz Farkas Rózsa klasszikuscimbalom-művész, valamint az est különleges attrakciójaként görög vendégművészek játszanak a cimbalom kis-ázsiai ősein, a kanunon és a szanturon. Az est vetítéssel illusztrált hangszertörténeti áttekintést is ad, amelyből kiderül, hogy alig több mint száz évvel ezelőtt egy európai műveltségű, a kor szellemi elitjéhez tartozó hangszerész, Schunda Vencel József budapesti hangszergyárában kedvence, a cimbalom megújításán kezdett el dolgozni. A munka során növelte hangterjedelmét, tökéletesítette a játszófelület beosztását, megnövelte a hangerejét és javított a hangszínén is. Az akkor még pedál nélküli, de már javított változatot az 1873-as bécsi világkiállításon mutatta be, amely még az uralkodót is annyira elkápráztatta, hogy a Ferenc József-rend arany érdemkeresztjével jutalmazta a fiatal hangszerkészítő mestert. Alig egy évvel később Schunda Vencel József a hangszerre pedált szerelt, így született meg a ma ismert hangversenycimbalom. Hamarosan az európai arisztokrácia versengett azért, hogy hallhassa a csodahangszert. 1890-ben a Nemzeti Zenedében Allaga Géza irányításával indult meg a cimbalomoktatás, 1897-ben pedig a Magyar Királyi Zeneakadémián is megnyitotta kapuit a cimbalom tanszék. A századfordulóra már több mint negyven hangszerkészítő gyártotta a Schunda-féle változatot, 1906-ban elkészült a tízezredik hangszer is. Az 1920-as években Rácz Aladár, „a cimbalom Liszt Ference” játékával világszerte nagy sikereket aratott. Igor Sztravinszkij is Rácz játékának hatására kezdett el cimbalmon tanulni, Ragtime és Renard című műveiben később meg is szólaltatja a hangszert.
  A tízezredik cimbalom mellett más miatt is nevezetes az 1906-os év. Ekkor debütált ugyanis a Bayreuthi Ünnepi Játékok Trisztán és Izolda előadásán egy másik Schunda-találmány, a töröksípból kifejlesztett tárogató. Az oboaszerű töröksípot Schunda nemcsak megnagyobbította, hanem klarinétfúvókával és billentyűkkel is ellátta. November 23-án a tilinkótól a tárogatóig, nemcsak vizuális illusztrációkon, hanem élő muzsikaszón keresztül is megismerhetjük a fúvós hangszereket: a pásztorfurulyákat, a kavalokat, a tilinkót, a klarinétot, a szaxofont és természetesen a tárogatót. Az est egyik kuriózuma Dresch Mihály saját fejlesztésű hangszere, a Fu-Hun. A műsor vázát a hangszerek megjelenése és használatának kronológiája adja. Többek között Borbély Mihály, Csávás Attila, a Junior Príma-díjas Eredics Samu előadásban népzenét, régizenét, kortárs komolyzenét és jazzt is hallhatunk.
  A Világraszóló Fesztivál különlegessége, hogy a koncerteket 17 és 18 óra között hangszerkészítő mesterek által vezetett műhelyek előzik meg, ahol a zeneszerszámok tulajdonságairól, készítésük titkairól valamint megszólaltatásuk rejtelmeiről is kérdezhetnek a látogatók. A Zászlótérben pedig Kiss Ferenc népi hangszergyűjteményének egyedülálló darabjait tekinthetik meg az érdeklődők, köztük hucul kiscimbalmot és Bangó Kálmán bácsi, az utolsó tradicionális, budapesti utcazenész üvegcimbalmát is.
  A gyerekeket és a családokat november 23-án a Makám és a Ghymes együttesekből ismert fiatal énekesnő, Korzenszky Klára koncertje várja. Szerelemcsütörtök, dobszerda című lemezén a gyermekfolklór közismert, szétszóródott kis darabjait rendezi egésszé. A játékos előadáson a mese fonalán a gyerekekkel közösen szövődik a varázslat: mondóka, játék, dal és elbeszélés révén idézik fel és játsszák újra a közismert történeteket.
  
  Világraszóló - Az ezerarcú cimbalom
  A cimbalom és elődei, a kanun és a szantúr
  2013. november 22. 19:30 - 21:00
  Fesztivál Színház
  Balogh Kálmán - cimbalom, kiscimbalom, Lukács Miklós, Farkas Rózsa - cimbalom, Urania Labropulou - szantúr, Sofia Labropuolu-kanun
  Közreműködik: Mester László - brácsa, Doór Róbert - nagybőgő, Orbán György - nagybőgő, Baló István – dob
  Szerkesztő, rendező: Liber Endre
  Világraszóló - A tilinkótól a tárogatóig
  Pásztorfurulya, kaval, tilinkó, klarinét, szaxofon, tárogató
  2013. november 23. 19:30 - 22:00
  Fesztivál Színház
  Dresch Mihály - fuhun, furulya, szaxofonok, Borbély Mihály - furulya, tárogató, klarinét, szaxofon, tamburabrácsa, Kiss Gy. László - tárogató, Csávás Attila - tárogató, klarinét, Salamon Soma - tilinkó, kaval, furulya, harmonika, Eredics Salamon - furulya, harmonika
  Közreműködik: Balogh Kálmán - cimbalom, Vizeli Balázs - hegedű, Árendás Péter - brácsa, Lelkes András - nagybőgő, Havasréti Pál - tekerő, gardon, moldvai dob, Kiss Krisztián – koboz
  Szerkesztő, rendező: Liber Endre
  Világraszóló - Szerelemcsütörtök, dobszerda
  Korzenszky Klára gyereklemezének bemutatója és táncház
  2013. november 24. 11:00 - 12:00
  Előcsarnok
  Közreműködik: Korzenszky Klára - ének, Eredics Dávid - tárogató, furulya, szaxofon, prímtambura, kaval, klarinét, Porteleki Áron - brácsa, derbuka, tapan, ütőhangszerek, Buzás Attila - koboz, saz, basszprímtambura, Salamon Soma - kaval, furulya, harmonika, Zimber Ferenc - cimbalomSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2022. augusztus 20.
Sabaton + Avatar + Dynazty
Fekete Zaj
2022. augusztus 27.
Új dalokkal és orfűi minifesztivállal tér vissza a Kispál és a Borz
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Két ünnepi Cziffra100 koncert a Zempléni Fesztiválon
Idén is keresik az Év Lakberendezőjét
Indul a #kedvesZsámbék! sorozat a Zichy-kastély színpadán
Megújulásban múlt és jelen: Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán
Ég veled, Laci!
Ingyenes zarándokkoncert a Szent Efrém Férfikarral
Budapest Park története a Backstage című könyvben
Bëlga, Ricsárdgír, Jóvilágvan a fORMA fESTen
 kiemelt 
Marco Mendoza - New Direction Tour 2022
  
Maco Mendoza neve nemcsak a basszerek között fogalom, hanem a rockvilág nevei között is előkelő helyet foglal el

Fekete Zaj
Simply Red
Első Emelet 40, Berkes 60 - 2 az egyben – Születésnapi nagykoncert
Sting (My Songs), Joe Sumner a Papp László Budapest Sportarénában
 friss hozzászólások 

Megjelent a Hickory zenekar új dala (2)
Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
OneRepublic: Never Ending Summer Tour (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 steve lukather    whitesnake    still got the blues    devin townsend    crimson shadows    eleine    j. j. abrams    obituary    alter bridge    scarlet aura    karabély    leleményes hugo    shia labeouf    polyák lilla    arsis    hail of bullets    a38 hajó    farrelly    dave lombardo    atheist    kate winslet    sc.art    kid rock    flogging molly    flynn  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2022 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!