hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [buli]  2013. november 19. kedd   04:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
25/4: egy alternatív jubileum
2013. november 29. Showbarlang

  November végén 25/4 elnevezéssel „alternatív születésnapot” tartanak a budapesti Showbarlangban. A különleges underground zenei eseményen az 1990-es évektől különböző formációkban együttmuzsikáló zenészbaráti társaság „lépteti a lelkeket a lajtorján”.
  
  
  Jubileumi, múltba tekintő, de egyben aktuális koncertre kerül sor 2013. november 29-én (pénteken) 20 órától a fővárosi Showbarlangban (1095 Budapest, IX. kerület, Soroksári út 58.). A 25/4 nevű különleges zenei rendezvény az 1988-tól, azaz huszonöt esztendeje többféle felállásban közösen muzsikáló zenészek összegző előadása, mi is történt az eltelt negyedszázad alatt.
  A Hricsovinyi Tamás basszusgitáros kezdeményezésére és szervezésében létrejött évfordulós „underground-ünnep” búcsúkoncertezés helyett a – velük együtt érő – közönség bevonásával történő olyan közös emlékezés, amely megmutatja a jövő lehetséges útjait is. Az esten fellépő együttesek összekötő kapcsa a mindegyik formációban basszusgitáros személye.
  
  A keményebb és lágyabb lélekhúr-pengetésben közreműködik a hajdan-volt formációt újjáélesztő A Kert „revival” – Dömötör Balázs, ének; Horváth Attila, gitár; Hidasi Barna, billentyű; Dombó Szabolcs, dob és Hricsovinyi Tamás, basszusgitár. A folkos rockot játszó Madrass együttes: Angyal Dorka, ének; Kövi Lóránt, ének; Horváth Attila, gitár; Temesvári Bence, hegedű és ének; Dombó Szabolcs dob; Hricsovinyi Tamás, basszusgitár. Szintén fellép az eredeti felállású Nulladik Változat, a Nulladik Változat „origin” – Fenes Tibor, ének, gitár; Szabó Attila, gitár, ének; Puskás Tibor, dob; Hricsovinyi Tamás basszusgitár. Illetve a Nulladik Változat „tribute” sajátos alkalmi „emlékzenekar”, azok közreműködésével, akik az idők folyamán valamilyen formában kapcsolódtak az együtteshez (Kövi Lóránt, ének; Horváth Attila, gitár; Szuhaj Péter, gitár; Dombó Szabolcs, dob; basszusgitáron Hricsovinyi Tamás kísér). Így a 25. esztendős évforduló négy zenekar underground körökben jól ismert számainak megszólaltatásával kerül megünneplésre – innen az est elnevezése: 25/4.
  
  A hajdani, kultikus klubkoncert-hangulatokat megidéző – Almássy tér, Banán, Bahnhof, Benczúr, Budakeszi Művelődési Ház, Budavári Labirintus, E-Klub, Enyhe Fintor, FMK, Molothow Liget, Pe-Csa, Picasso Point, Ráday, Wigwam, Riff-Röff, Tataya, Tilos az Á, V. M. H., Vadorzó Klub, Viking stb. – underground szeánszon további meglepetés zenészvendégekre, fellépőkre számíthat a közönség. A 25/4 belépődíj nélküli rendezvény, a bejáratnál lévő „becsületkasszába” való befizetéssel ki-ki szimpátiája és lehetőségei szerint segítheti kedvencei további működését.
  
  A Kert
  
  A Kert alapzenekara az 1998 nyarán alakult formáció, a Daily Krónika volt. Több cserét követően nagyjából 1994-re alakult meg a Daily alapjain a (talán leginkább) grunge-os–pszichedelikus, rockzenét játszó A Kert. Tagjai: Artner Gábor basszusgitár, kisegítőként, majd állandó tagként: Hricsovinyi Tamás basszus; Bob Zoltán, ének, kisegítőként, majd állandó tagként: Dömötör Balázs, ének; Horváth Attila, gitár, kisegítőként: Szuhaj Péter, gitár; Hidasi Barnabás, billentyűsök (1995-től). A Kert „kényes posztjának” az ütős szekció bizonyult, ahol a kezdetek óta számos változás történt, jelenleg „állandó segítőként” Dombó Szabolcs dobol. A legválságosabb időszakukban az akkori Nulladik Változat ritmusszekciója tartotta a lelket a csapatban, ami később ahhoz vezetett, hogy A Kert mostani felállásának állandó résztvevője Dombó és Hricsovinyi. Eredeti és érdekes zenéjükre elmondható, némiképp a The Cure adott hozzá ihletet, érezhető a U2 hatása is, és akad benne Dead Can Dance- és dark-érzés.
  Klubkoncertek, fesztiválfellépések (Sziget, Volt, Fesztergom stb.) mellett turnék és elő-zenekari játék (Kispál és Borz, Edda stb.), illetve stúdiófelvételek jelzik A Kert kacskaringós útját. 1997 augusztusában a frontember Bob Zoltán átmeneti „eltűnése” (Nyugatra költözése), majd felbukkanása után 2002-től újult erővel láttak a közös munkának, elkezdődtek a próbák, lassan kialakult egy új zenei anyag, ami egyrészt a 2001-ben már meglévő dalokból, illetve vadonatújakból állt. 2003 elejére egy teljesen új zenekar jött létre. Mindennek egy végtelenül szomorú esemény vetett végett: 2004. december 14-én Bob Zoltán elhunyt.
  
  A Kert-albumok
  • La voce della luna (1994)
  • Out of Eden I. (1996)
  • Out of Eden II. (2000)
  
  Madrass
  
  A Madrass zenekar 2007 őszén alakult Budapesten. Az akkori felállás szerint Barkó Boglárka (ének), Dombó Szabolcs (dob), Dömötör Balázs (ének), Horváth Attila (gitár), Hricsovinyi Tamás (basszusgitár) és Temesvári Bence (hegedű) voltak a tagjai. 2009-ben Kövi Lóránt lett az énekes. 2010-ben Barkó Bogi nem tudta vállalni a további tagságot, helyére 2011 júniusában találtak megfelelő utódot Angyal Dorka személyében.
  A zenekar érdemi tevékenysége 2009-ben, Lóránt csatlakozásával kezdődött. Új dalok születtek, sor került az első koncertekre, amiket 2010 és 2011 folyamán stúdiófelvételek követtek. Elkészült az első album, a 2011 őszén megjelent Vihar után. A lemez megjelenését koncertek kísérték Budapest klubjaiban.
  A formáció tagjai korábban sem voltak egymásnak ismeretlenek, hiszen többek már muzsikáltak együtt: a tagok nagy része „összefutott” A Kert, a Nulladik Változat vagy a Flop zenekar tagjaként. A Madrass zenészei egyébként is jelentős zenekari múlttal rendelkeznek. Horváth Attila többek között gitározott a Flopban és A Kertben, illetőleg gitár- és erősítő-szakértőként több jelentős koncerten és fesztiválon vett részt (Sziget, Summer Rock Festival). Hricsovinyi Tamás tizennyolc évig a magyar underground zenekarok egyikét, a Nulladik Változatot erősítette, de közreműködött A Kert-ben is. Dombó Szabolcs szintén több bandában zenélt már (Nulladik Változat, Ekonomi). Temesvári Bence, a Madrass talán legsokoldalúbb tagja hegedűsként zenél a Mind1 és a Holdudvar együttesekben, énekes-gitárosként George Harrisont alakította a The Beaters nevű Beatles-tribute bandában. Kövi Lóránt legfontosabb zenekara a már említett Flop volt, de az időszakonként működő Duhastrechtmanuela (Pearl Jam és Alice in Chains tribute) frontembereként szintúgy ismert. Dorka, a legfrissebb tag pedig a szegedi Jeffo´s Dreamben énekelt korábban.
  Az együttes zenei stílusa nehezen meghatározható. Zenéjük leginkább a folk-rockhoz sorolható, de ezen semmiképp se népdalokat vagy népies műdalokat elektromos hangszereken előadó zenekart értsünk. A banda megszólalásában a rock-zenekarokat idézi, ám a számok szerkezetei, az elektromos hegedű szerepe és sokoldalú használata vagy akárcsak a ritmusok ennél jóval sokszínűbbek. Különlegességként egy-egy dalban feltűnik a szitár és az elektromos gitár sajátos keverékének tekinthető húros hangszer. A keményebb alapokra építkezik az általában szóló szerepet betöltő hegedű. A két főénekes és az intenzív többszólamú vokál kiemelt részét képezik a Madrass zenéjének. A dalok szövege részint a lélek szabad kalandozásaihoz, részint a test földhöz kötött valóságához kapcsolódnak.
  A Madrass jelenlegi tagjai: Angyal Dorka, ének; Dombó Szabolcs, dob; Horváth Attila, gitár, szitár-gitár; Hricsovinyi Tamás, basszusgitár; Kövi Lóránt, ének és Temesvári Bence, hegedű, gitár, ének. 2013 őszétől készül a zenekar új EP-je Hulljatok levelek címmel.
  
  Madrass-album:
  • Vihar után (2011)
  
  Nulladik Változat
  
  A Nulladik Változat 1989-ben trióként alakult – Fenes Tibor ének, gitár; Hricsoviny Tamás, basszusgitár és Puskás Tibor dob –, majd Szabó Attila (gitár, ének) társulásával kvartettre bővült. Az együttes a magyar alternatív zenei színtér régóta meghatározó – ha úgy tetszik: alap – formációja.
  Kalandos zenei útjukon a rock-kiindulású kompozícióik new wave, dark és európai népzenei elemekkel bővültek. Az első időkben a nagyokkal (VHK, Sziámi, Kispál és a Borz stb.) együtt fellépő banda hamar kidugta fejét az underground világából, megteremtve ezzel a saját kifejezési módját, a „nulladik változatos rockot”. Folyamatos kis- és nagyklub-koncertjeik mellett minden jelentősebb hazai rockzenés fesztiválon felléptek és fellépnek. Eddig tizenegy hanghordozójuk látott napvilágot, legutóbb a Darker 2013.
  
  Jelenlegi Nulladik Változat-felállás:
  • Fenes Tibor, ének, gitár
  • Töller András, basszusgitár
  • Gitározik: Krasznahorkai László
  • Dobol: Tonka Zoltán (TZ, Moszkvics zenekar)
  
  Korábbi Nulladik-tagok:
  • Dombó Szabolcs, dob és ütőhangszerek (1999-2007)
  • Hricsovinyi Tamás, basszusgitár (1989-2007)
  • Puskás Tibor, dob (1989-1999)
  • Schneider Beáta, dob (2008-2010)
  • Timár Rita, dob (2007-2008)
  • Szabó Attila, gitár és ének (1991-1995)
  • Szuhaj Péter, gitár (1994-2009)
  
  Nulladik Változat-hanghordozók:
  • Nulladik Változat (1992, MC)
  • A bolyongás évei (1993, MC)
  • Metropolisz-tánc (1994, MC)
  • Négy (1996, MC)
  • Élő – koncert- és kiadatlan felvételek (1997, MC)
  • Csendkapu (1998, MC)
  • Játékok könyve (1999, CD)
  • Murmuc (2000, MC és CD)
  • Kezdődő kép – videó-klipek és koncertfelvételek (2004, VHS)
  • Retro (2005, CD)
  • Darker 2013 (2013, CD)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 newborn    másfél    rammstein    backpackers’ spring    edda    mocsok 1 kölykök    palov & mishkin    petrás jános    neal morse    artus társulat    goatwhore    ulver    apey & the pea    fleshless    a kétballábas banda    a kandúr    warner bros.    james franco    sanatorium    bohemian betyars    gulliver utazásai 3d    as you drown    tank    the last charge    beast in black  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!