hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [botrány]  2013. november 18. hétfő   04:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tinédzserek patológiás függőségben
Játsziból isznak, lopnak és élnek nemi életet

  Minden generációnak megvan a maga sajátossága és az sem újdonság, hogy a tinédzser korba lépve elindul egy lázadozó időszak, amit a szülőknek valahogyan – ráadásul nagyon nem mindegy, hogy hogyan, de – kezelniük kell. A XXI. század 14-18 éveseinek viselkedésén azonban a náluk alig 10 évvel idősebbek is mélységesen megdöbbennek. Szex, alkohol, drog, táplálkozászavar, internet- és játékfüggőség. Vajon a szülők tudják, hogy a zárt ajtók mögött mit csinálnak gyermekeik?
  
  Hogyan szórakoznak a mai tinik? Kikkel és mit csinálnak, miután szombat este egy röpke „Majd jövök!”-kel becsukják maguk mögött a bejárati ajtót? És egyáltalán tudjuk-e, mit miért csinálnak? Ha szükséges, mikor és hogyan avatkozhatunk közbe? Ezek a kérdések minden felnőtt – elsősorban a szülők – fejében megfordulnak. Az oknyomozás két riportere, Szabó Anna Eszter és Nagy Szilvia, az egyetemisták és a férfi prostituáltak után most a tinédzserek sokak számára érthetetlen világába kalauzol; pont abba a titkos életbe, amelyet a legmélyebben rejtenek a felnőttek elől.
  
  – Gyakorlatilag gyerekekkel folytattam beszélgetéseket szexről, drogról, bűnözésről, és ebben a kontextusban ők világosítottak fel engem. A legtöbb mai fiatalra jellemző az internet- és mobiltelefon-függőség, s bár ez manapság a náluk idősebbeket is veszélyezteti, ők már eleve így, kütyükkel a kezükben szocializálódnak. A huszonegyedik század vívmányainak legaktívabb felhasználói és áldozatai is egyben – jelentette ki Szabó Anna Eszter, a Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel! könyvbemutatóján, aki különböző titkos bulikba jutott el, heteket szánt riportalanyai „megnyitására”, de sokszor chatszobákba, fórumoldalakra épült be, hogy releváns információkhoz jusson.
  
  – Döbbenetes volt számomra, hogy van, aki 15 éves korára, a felnőtt-oldalaknak köszönhetően súlyos szex-függővé vált, más már általános iskolában drogozik, vagy órák után alkoholhoz nyúl, minden egyes nap – tette hozzá a társszerző, Nagy Szilvia. – Lopásokba, orgiákba, sőt azok videós megörökítésébe és a legelképesztőbb „bulikba” mennek bele, sokszor csak azért, mert – mint mondják – unatkoznak. Hihetetlen, de sokszor már az is csodának számít, ha egyáltalán emlékeznek az első nemi együttlétükre.
  
  Kazimir Ágnes pszichológus azt mondja, a vágyak, amelyeket a tinédzserek megélnek, nem változtak a fölöttük lévő generációkéhoz képest.
  – A világ változott hatalmasat, és a mai fiatalok már megvalósítják azokat a vágyakat, amit az idősebbek csak agyban játszottak le. Sajnos sokszor annyira könnyedén próbálnak ki dolgokat, hogy fel sem fogják azok súlyát. Nem élik át, csupán elvégzik. Felfedezésből, játékból, unalomból. Körülöttük minden felgyorsult, így egyszerre képesek több tucat dolgot csinálni, de mindent felületesen, súlypontozás nélkül. Az eredmény pedig? Több patológiás szenvedélybeteg, ugyanakkor szeretetre vágyó tinédzser, mint valaha.
  
  A Bookline gondozásában megjelent Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel! megtörtént eseteket mutat be. Olyan világba kalauzol, ahol a gruppenszex, a féktelen bulizások, a hobbi-tolvajlás, a házipornó készítés és még sok más abszolút nem gyereknek való tevékenység hétköznapi mókának számít. Bár tűnhet távolinak, ez a világ sokkal közelebb van hozzánk, mint gondolni mernénk.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ministry    billy corgan    kraftwerk    pomogácsok brutal monsters            michael caine    isis    jack és jill    pankkk    ben barnes    jason biggs    isten kezében    casketgarden    obscene extreme    jackass 3d    heaving earth    hailee steinfeld    jolie    magyar rádió gyermekkórus    noa rock    tranker kata    uriah heep    lourdes    illumishade    arbat  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!