hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2013. szeptember 27. péntek   16:11
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megnyílt a World Press Photo kiállítás Budapesten
On The Spot: „A fotográfia jobban él, mint valaha”

  Szeptember 27-től látogatható a 2013-as World Press Photo kiállítás Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, amely az idén is a világ legnagyobb fotós versenyének díjnyertes képeit mutatja be.
  A kiállítást az M1-en futó On The Spot dokumentumfilmesei, Cseke Eszter és S. Takács András nyitották meg, megbecsülve a tárlat „értékét”: 2012-ben 121 újságíró, fotográfus, hangmérnök, riporter és médiamunkás halt meg munkavégzés közben – ismertették a statisztikát –, ez az ára ezeknek a képeknek.
  
  Cseke Eszter szerint a díjnyertes hírfotósok és dokumentumfilmesek egyik legnagyobb dilemmája az, amikor egy személyes drámát ábrázoló kép vagy film sikeres lesz, ezáltal valaki életének tragédiája a fényképész karrierjének egyik csúcspontja lesz.
  ”Ezt a dilemmát csak azok képesek feloldani, akik a helyszínen nemcsak a munkájukat végezték, hanem együtt éltek, lélegeztek azokkal, akikről a felvételeket készítették„ – mondta.
  
  S. Takács András elmondta, hogy kétféle fotóssal és filmessel találkoznak a frontvonalakon: az egyik már kiégett, cinikus, a másik pedig csodával határos módon megőrzött valamit abból az őszinte kíváncsiságból, ami miatt erre a szakmára adta a fejét, és ez a hozzáállás érződik is a legjobb képeken.
  Cseke Eszter saját élményeikről is beszélt, amelyeket ugyanazokban a napokban éltek át a Gázai övezetben, amikor az idei fődíjas fotó készült. Szó volt arról is, hogy a haditudósítók és a fotósok hogyan képesek dolgozni háborús helyzetekben: „Segít az optika és a kijelző, mert egészséges távolságot biztosít a borzalmaktól a legrázósabb helyzetekben, ugyanakkor azok lesznek a legjobb képek, amik elég közelről mutatják a valóságot„.
  S. Takács András hozzátette: „Ma már a világ legtöbb televíziójában nem kerülhetnek adásba a World Press Photo legjobb képei, mert túlságosan fájdalmasak, véresek és valóságosak a főműsoridőhöz. Éppen ezért ilyen erőteljes ez a kiállítás, és a fotográfia jobban él, mint valaha„.
  
  A Néprajzi Múzeumban a World Press Photo díjnyertes képei mellett folyamatosan vetítik az On The Spot dokumentumfilmjeit is, amelyek ugyanazokon a helyszíneken készültek, mint a kiállítás fotói, Gázától Japánig. A 2014 elején új évaddal jelentkező sorozat negyedik évadát október 2-tól kéthetente szerda esténként vetíti az M1. A negyedik évad országos premierjei este 9-kor kezdődnek, a filmekben többek között szó lesz a modernkori rabszolgaságról a Maldív-szigeteken, egy johannesburgi gengszter küzdelméről, hogy új életet kezdhessen, a húsvéti keresztre feszítésekről a Fülöp-szigeteken és Kasmír elfeledett konfliktusáról.
  
  Október 2-án adásba kerülő film Kuala Lumpurban játszódik, de nem a multikulturális maláj metropolisz felhőkarcolóinál, hanem a Batu-barlangban, ahol egymillió ember vesz részt évről évre a hindu Thaipusam fesztiválon. Európából nézve durva vallási fanatizmus, Malajziában népünnepély: a hívek kampókat aggatnak magukba, lándzsával szúrják át a szájukat, és óriási oltárokat cipelnek fel 272 lépcsőfokon. Azt állítják, hogy nem éreznek fájdalmat. A film egy sikeres ügyvédet, egy üzletembert és egy éjszakai klub tulajdonosát követ végig a fesztiválon. Az On The Spot kamerái elkísérik a szereplőket Kuala Lumpur üzleti negyedétől a megdöbbentő transzbaesésen át a zarándoklat utolsó pillanatáig, és közben ritkán látott közelségbe kerülünk egy távoli kultúra még távolabbi, elsőre felfoghatatlannak tűnő szokásához.
  
  On The Spot: Thaipusam fesztivál
  Október 2. szerda 21:00 - M1



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 comeback kid    kengyelfutó gyalogkakukk    ektomorf    gorgoroth    shutter island    the somersault boy    jinjer    within the ruins    geoff tate    pacino    fusion bomb    noise of irrational    grindrise    müller péter sziámi    hurts    paul di’anno    trial    artas    holmes    danny devito    palya bea    nailed to obscurity    kézi chopin    katatonia    fleshgod apocalypse  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!