hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2013. szeptember 19. csütörtök   04:45
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Néprajzi Múzeum új kiállítása: World Press Photo 2013
2013. szeptember 27. – 2013. október 27. Néprajzi Múzeum (V. Kossuth Lajos tér 12.)

  Ez az utazó kiállítás egyedülálló a maga nemében, amely egy nemzetközi sajtófotó pályázat eredménye és a Docler Holding támogatásával látható Budapesten. A kiállítás hivatalos megnyitói Takács András és Cseke Eszter, az On the Spot nemzetközileg is elismert riporterei.
  
  A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 167 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.
  
  Mellékelt kép 01: Az év sajtófotója, 2012, Paul Hansen, Svédország, Dagens Nyheter
  
  Az idei évben Vezető hír kategóriában első díjat nyert fotón a kétéves Suhaib Hijazi és bátyja, a négyéves Muhammad holttestét viszik rokonaik a temetésükre Gaza Cityben. A gyerekek a november 19-i izraeli légicsapások közben haltak meg, amikor a család háza összeomlott. A bombázásban apjuk, Fouad is meghalt, anyjuk és négy további testvérük pedig súlyosan megsebesült. Izrael november 14-én indított támadást a Hamasz ellenőrzése alatt álló Gázai övezet ellen válaszként a palesztin fegyveres csoportok folyamatos rakétatüzére. A támadás első napjaiban Izrael katonai és stratégiai jelentőségű célpontokra csapott le, a művelet aztán később kiterjedt a Hamasz harcosok feltételezett lakóhelyére is. A november 21-i tűzszünet idejére már több mint 150 embert öltek meg Gázában. A halálos áldozatok közül a feltételezések szerint 103 polgári áldozat volt, köztük legalább 30 gyerek.
  
  A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.
  
  Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában. A kiállításoknak több millió látogatója van. A World Press Photo budapesti kiállítása harminckét éves múltra tekint vissza.
  
  A World Press Photo éves pályázatán 124 országból 5666 fotóriporter pályázott. A tizenkilenc tagú nemzetközi zsűri tizenhárom napot töltött Amszterdamban, és 32 nemzet 54 fotográfusát díjazta. A beküldött 103481 fotóból 154 válogatott képet láthatunk a kiállításon.
  
  A zsűri munkájáról:
  ”A 2013-as World Press Photo zsűrik tagjai összegyűltek Amszterdamban egy fagyos febrári napon és nekiláttak, hogy elbírálják: a 103 481 benevezett kép közül melyek lesznek majd a kilenc kategória díjazott felvételei.Az első körre specializálódott előválogató döntnökök csaknem 10 000 képet ajánlottak a végső zsűri figyelmébe. E testület elnökeként két célom volt: először is arra ügyeltem, hogy a díjazott képek tükrözzék a nevezések globális jellegét, újságírói erejüket és fotóként is legyenek erőteljesek. Röviden, három szóval: világ, sajtó, fotó. Másodsorban igyekeztem gondoskodni róla, hogy a zsűri minden tagja elmondhassa a véleményét minden fotóról, így aztán a szavazás előtt hosszú órákon át hallgattuk a legkülönbözőbb értékeléseket. Ez a hozzállás együtt azzal az alaposan átgondolt folyamattal, amelyet a World Press Photo Alapítvány több mint fél évszázada folyamatosan csiszol, végtelenül lelkiismeretes elbírálást eredményezett. Az év sajtófotója, Paul Hansen alkotása több szinten ható erőteljes és őszinte kép a Gázai övezetből. Eljut a fejünkhöz, a szívünkhöz, a zsigereinkhez – ahogyan az minden kiemelkedő sajtófotótól elvárható.” – Santiago Lyon, The Associated Press, alelnök és a fotó ágazatért felelős igazgató
  
  Kisérő kiállítás
  
  Gavin Lyons: Varázslatos tájak
  (Alpesi kanyonok – Irország tengerparti sziklacsodái - fekete fehér fotók)
  
  ”Írország híres a szépségéről, természetes tengerparti boltozatai azonban kevéssé vagy egyáltalán nem ismertek. A természet valósággal henceg és hivalkodik ezekkel a partvonal menti zugokban és búvóöblökben sorjázó kivételes képződményekkel. Titokzatos látványuk félelemmel vegyes áhítatot ébreszt. Kialakulásokhoz a szél és az óceán erejének több évezredes munkája kellett. Amikor megpillantunk egyet, esetleg éppen az utolsó óráit csípjük el, hiszen egy szempillantás alatt eltűnhetnek – akár egy heves vihar martalékaként, akár egyszerűen saját fesztávuk súlya miatt omlanak le.”
  
  ”Azért kezdtem el fotózni ezeket a hegyszorosokat, mert mindig a tenger közelében éltem, számomra ezek a hegyszorosok Ausztria tengerpartjai. A tenger zabolázhatatlansága rokon a szurdokéval. Meglehet, Ausztriának nincs tengerpartja, de vannak sima kavicsok, vannak megmászható sziklák, rejtőző öblök, van a víz robaja és van homok is. Az egykori vízi élet örök nyomot hagyott a hegyoldalak kövületeiben és köveiben. A hasadékok őrzik a tengeri kagylók, cápafogak, lábasfejűek, tengeri sünök és csigák történetét.” – Gavin Lyons Ausztriában élő ír származású fotográfus
  
  On the Spot a World Press Photo kiállításon
  
  A kiállítás teljes ideje alatt folyamatosan vetítjük a Cseke Eszter és S. Takács András riportfilmjeiből készült válogatást, amelyek sokszor ugyanazokról az eseményekről tudósítanak, mint a kiállított fotók. A szerzőpáros anyagait olyan rangos televíziós társaságok vették át, mint a BBC vagy a CNN. Számos hazai és nemzetközi elismerés után az alkotók gázai filmje idén elnyerte a rangos Arany Nimfa-díjat a Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon a legjobb dokumentumfilm kategóriában.
  
  A World Press Photo ajánl egy ingyenesen letölthető (app) kiállítási kalauzt iOS és Android rendszerű okostelefonra, amivel a képaláírások angolul is meghallgathatók.
  
  A helyszínen felállított három iMac computeren a teljes World Press Photo archivumban lehet kutakodni.
  
  Tárlatvezetések:
  Az előre bejelentett csoportok számára Révész Tamás tart tárlatvezetést. 2013. október 1-től kezdődően a csoportos tárlatvezetésekre előjegyzéseket veszünk fel.
  Jelentkezés: Joó Emese +36-1-473-2423, +36-30-559-0895, emese@neprajz.hu
  
  A World Press Photo rendkívüli nyitva tartási rendje:
  Kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10.00 - 18.00, a többi kiállítással megegyezően.
  Péntek, szombat: 10.00 - 20.00, azonban a Néprajzi Múzeum többi kiállítása változatlanul 18.00 órakor bezár.
  
  Belépőjegyek:
  Teljes árú belépő: 2100 Ft
  Kedvezményes (diák, nyugdíjas) belépő: 1000 Ft
  Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek): 4400 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 milarepa    sleep token     ryan gosling    callisto    astral doors    gary moore    vader    kill ferelli    kalózok    hollyhell    elyose    rick rubin    steve zahn    amorphis    masters of rock    smashed face    genitorturers    solar scream    kontroll csoport    maxxwel    rotten tomatoes    velvet revolver    tosca    gyöngyvér    v.iv fesztivál  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!