hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2013. április 15. hétfő   06:09
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Lore nyerte a 20. Titanicot


  Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, Cate Shortland LORE című filmje nyerte a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját, amelyet a fesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával adott át. Mira Fornay KUTYÁM, KILLER című alkotását különdíjban részesítette a háromtagú nemzetközi zsűri, melynek elnöke a világhírú cseh rendező, Jiři Menzel volt. A közönségdíjat Petr Nikolaev cseh rendező LIDICE című filmje kapta.
  
  A múlttal való szembenézést középpontjába állító ausztrál dráma, Cate Shortland LORE című filmje nyerte a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját, amelyet a fesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával adott át. „A filmben Saskia Rosenthal magával ragadó alakítást nyújt egy fiatal lány megformálásával, akinek a világa, és hitrendszere összeomlik, amikor közvetlenül a II. Világháború végét követően megtudja az igazságot a szüleiről. A film hátterét a zűrzavarba taszított ország adja. A LORE egy erőteljes, szakmai mélységgel megalkotott ambiciózus léptékű, hiteles és intim film.” – nyilatkozta a zsűri egyik tagja, Morgan Bushe ír producer.
  A Lore egészen új nézőpontból mutatja be a második világháború hatásait, de nemcsak ezzel hívta fel magára a nemzetközi filmvilág figyelmét. Csodálatos fényképezése, lírai képei és a főszerepet játszó, az alakítás után Európa „Shooting Star”-jává választott Saskia Rosendahl lenyűgöző játéka már eddig is számos díjat hoztak az alkotásnak. A Lore a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a közönségdíjat, Stockholmban pedig a legjobb film, női főszereplő, operatőr és zene elismerését vihette haza. A rendező távollétében a Hullámtörők díjat a film főszereplőnője, az épp Budapesten forgató Saskia Rosendahl vette át. A film május 2-ától látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában. A film előzetese.
  
  A Morgan Bushe ír producerből (Semmit magamról), Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér, Bibliothéque Pascal) filmrendezőből és Jiři Menzel elnökből álló háromtagú nemzetközi zsűri idén egy különdíjat is kiadott, melyet a Szlovákiában élő, magyar származású Mira Fornay KUTYÁM, KILLER című alkotása érdemelt, mely „egy filmnyelvileg következetesen végiggondolt, erős atmoszférájú alkotás, pontos, érzékeny színészi alakításokkal, kockázatvállaló rendezői munkával, bátor, részleteiben is gondosan kidolgozott forgatókönyvvel.” – indokolta a zsűri döntését Hajdu Szabolcs filmrendező. A KUTYÁM, KILLER amellett, hogy a mai Európa rasszistáiról és etnikai konfliktusairól szól, olyan rossz döntésekről is beszél, amiket már nem változtathatunk meg, illetve olyan lehetőségekről, melyekkel viszont nem tudunk élni.
  
  A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén tíz film versenyzett a Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott Hullámtörők díjért: a két díjazott filmen túl az Alija (Alyah) című francia film Pio Marmaï-jal a főszerepben, az ukrán Eva Neymann Kupolás ház-a (Dom s bashenkoy), a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones), a szlovákiai magyar elsőfilmes Prikler Mátyás alkotása, a Köszönöm, jól (Dakujem, dobre), Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek (Upstream Color) című mozija, a finn Aku Louhimies Fekete golyó (8-Pallo) című filmje, Szergej Loznica háborús története, a Ködben (V tumane), valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard-ja (What Richard Did) voltak versenyben.
  
  Idén a közönség véleménye szerint Petr Nikolaev cseh rendező LIDICE című filmje bizonyult a legjobbnak, a második-harmadik helyen megosztva Matti Kinnunen munkája, a MISS BLUE JEANS című finn alkotás és az amerikai Emmett Malloy BIG EASY EXPRESS című zenei dokumentumfilmje végeztek.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 boris    sexepil    hangarvain    arkan    ingmar bergman    30y    korpás éva    haiti    jetsam    my gift to you    pfa    woven hand    death feast    borknagar    calico island    fridvalszki mark    melechesh    winterfylleth    hardcore    crushing caspars    gorguts    charlie winston    god forbid    omega lithium    nightmare  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!