hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2013. április 8. hétfő   17:03
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Vader, Melechesh a Kék Yukban
2013. április 17, Kék Yuk



  A death metalos Vader rutinos fellépőnek számít Magyarországon, hiszen rengetegszer járnak erre, és komoly rajongótábort tartanak fent. Peter Wiwczarek-ék igazi veteránok, hiszen már több mint két évtizede ontják magukból a fémet, ráadásul kialakult egy olyan egyéni stílusuk, amely rögtön megkülönböztethetővé teszi őket a death metal mezőnyben. Igaz, a gárda az utóbbi időkben teljesen lecserélődött az egyedüli alapítótag Peter körül, de mindez a zenén (szerencsére) nem éreztette hatását. A lengyel death metal legenda április 17-én a Kék Yukban ad koncertet az Izraelből származó, de már hosszú ideje Hollandiában székelő Melechesh zenekarral egyetemben.
  
  A Vader 1986-ban alakult, az első extrém metal formációk egyikeként a néhai vasfüggönyön innen. A klasszikus gitárok-bőgő-dob-ének (hörgés) felállásban működő négyes ma Európa egyik legszínvonalasabb death metal csapatának számít, ami elsősorban Peter hihetetlen teherbírásának, kitartásának és eltökéltségének köszönhető. A Vader zenéje ugyan egyértelműen rokonítható a stílus amerikai nagyágyúinak munkásságával (Morbid Angel, Cannibal Corpse, Deicide), de ugyanakkor jól megkülönböztethető attól, köszönhetően például a frontember sajátos, brutális hangjának.
  A Vader nevéhez számtalan kiemelkedő teljesítmény kapcsolódik: a zenekar két évtizeden át képes volt a legjobbak között maradni, még annak ellenére is, hogy a death metal műfaj ez idő alatt bizony átélt hullámvölgyeket. Az együttes minden idők egyik legsikeresebb demójával rendelkezik, hiszen a Morbid Reich című első anyagukból több mint 10.000 darabot adtak el. A debütalbum csak 1993-ban érkezett, azóta azonban a Vader a szcéna egyik legaktívabb tagja: szinte minden évben friss zenével - köztük számos élő felvétellel – jelentkeznek.
  A tagok büszkék arra, hogy együttesük neve úgy vált világszerte ismertté, hogy eközben nem távolodtak el kezdeti, nyers és puritán zenei világuktól, s ma is ugyanolyan kíméletlen death metal zenét játszanak, mint a kezdetekkor. Nem is akárhogyan, hiszen a zenekar elsősorban hihetetlen lendületének, és kifogyhatatlan energiáinak köszönheti a sikereket: a világ egyik legaktívabb koncertbandájaként évente akár 200 fellépésük is lehet.
  
  Fáradtság jeleit pedig nem lehet felfedezni rajtuk: minden este maximális erőbedobással és lelkesedéssel darálják a jóféle agyeldobós death metalt, s elszántságuk, lehengerlő erejük mindenkit féktelen tombolásra késztet. Az Egyesült Államokban és Európában egyaránt stabil rajongói bázist épített ki ez a magából koncerteket és albumokat ontó death metal gépezet, mely hazájában, az egyébként meglehetősen prűdnek ismert Lengyelországban is komoly népszerűségnek örvend.
  Bár a Vader történelmében számos albumot jelölhetünk meg csúcsteljesítményként, mindenképpen megemlítendő az 1997-es Back To The Blind lemez, ami már egy teljesen kiforrott zenekar képét mutatta. A már több mint 15 éves album rajongói most örülhetnek, mert erre az alkalomra a Vader – természetesen számos más szerzemény mellett – a teljes lemez eljátszását tervezi! Az utolsó album, a legkorábbi időszak felé visszakacsintó Welcome To The Morbid Reich 2011-ben jelent meg, az új nagylemezig pedig előreláthatólag decemberig kell várni. De addig is a várakozást még intenzívebbé teszi a Vader ezzel a mostani koncerttel.
  
  A Melechesh szintén nem ismeretlen a magyar közönség előtt, hiszen ők is több alkalommal játszottak már itt. Meglehetősen egyedi, sumér, mezopotámiai témákkal átszőtt black metalt játszanak, tehát ebben az extrém világban ők is fel tudtak mutatni valami egyedi, csak rájuk jellemző vonást. Szintén régóta, 1993 óta működnek, utolsó nagylemezüket 2010-ben jelentették meg The Epigenesis címmel. Hogy mikor lesz új album, az egyelőre kérdéses, de a Melechesh is az intenzív, erőteljes élő teljesítményéről ismert, jó választás a Vader elé.
  Az április 17-i koncertre a jegyek elővételben kizárólag a Headbangerben és a Yukban kaphatók, 4500 Ft értékben.
  



Kulcsszavak:
  vader     melechesh 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Kék Yuk (Blue Hell) - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Warbringer, Evil Invaders, Schizophrenia, Mason

Warbringer, Evil Invaders, Schizophrenia - thrash metal buli a Barba Negra Blue Stage-en

Invader: Ezer wattos vallás EP

Invader: megjelent a harmadik nagylemez, elindult a turné az Ossian vendégeként

Invader: új dal az október elején érkező Valóságelvonó albumról
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deep inside    to the nines    draconian    limp bizkit    bloody roots    csányi sándor    grindrise fest vi    owen wilson    pulzus tehetségkutató    kylesa    arcturus    karst    justin sullivan    mr. big    frozen crown    wasp    mothica    marco mendoza trio    danko jones    gájer bálint    dance or die!    nina hagen    billy gibbons    ana venus    agregator  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!