hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2013. április 4. csütörtök   04:11
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra (USA) - Theatre Is Evil európai turné
2013. november 10., vasárnap 20h, A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

  Amanda Palmer, vagy ahogy magát előszeretettel hívja, „a kibaszott Amanda Palmer”, a Dresden Dolls egykori énekesnője, a szókimondó, orfeum- és varietémániás anti-popdíva új albumának európai turnéját idén tavasszal törölte ugyan, de már akkor megígérte, hogy az elmaradt koncerteket hamarosan pótolja. Most itt a kárpótlás: a lemezbemtató turné némi késéssel, 2013 őszén Európába ér, és enek során a művésznő Budapestet is útba ejti. A tavaly szeptemberben megjelent, és mindenki által az egekbe dicsért Theatre Is Evil című lemezt saját zenekara, a Grand Theft Orchestra élén mutatja be az A38 Hajón.
  
  Amanda Palmert sokan istenítik, és legalább annyian kritizálják. Az tény, hogy a beskatulyázhatatlan, egyszerre férifirém-biszex-feminista és érzékeny-sérülékeny-szűzies „díva” a női szerepek összes lehetséges variációját végigjátszotta már karrierje során, meglehetősen szélsőséges reakciókat váltva ki. Volt a dús női fanszőrzet elismertetéséért küzdő emancipátor, Bertolt Brechtet és Kurt Weillt istenítő kabaréfőhős, megerőszakolt Oasis-rajongó, egymillió dollárt összegyűjtő, közben önkéntes zenészeit kizsákmányoló, számító némber, rocksztár, popcsaj, odaadó feleség, meg még ki tudja, mi minden... De az biztos, hogy a legjobban mégis csak egy szál melltartóban érzi jól magát egy zongora mögött, egy fülledt hangulatú klubkoncerten, egy teljesen őrült zenekar kíséretében.
  
  A harmincnyolc éves énekes-dalszerző-ukulelés-performer pályáját kísérleti színházakban és performance-okban kezdte. Sokáig ő volt például Cambridge jellegzetes élő köztéri szobra, „A nyolc láb magas ara”, aztán 2000-ban találkozott Brian Viglione dobossal, akivel megalapította a kétezres évek legfontosabb art-pop-varieté duóját (ők „brechti punk-kabarénak” nevezték stílusukat), a Dresden Dollst.
  
  A duó meglehetős sikereket aratott és már-már kultikus státuszt vívott ki magának a bostoni, New York-i, észak-amerikai értelmiségi körökben, olyannyira, hogy például Nine Inch Nails előzenekar is volt Reznorék 2005-ös turnéján. Aztán a Dresden Dolls három sorlemez és rengeteg zseniális fellépés után feloszlott, Amanda Palmer pedig szólókarrierbe kezdett – nem is akármilyenbe.
  
  A netes közösségépítés technikáit zseniálisan alkalmazó Palmer (szigorúan saját maga által írt, nagyon személyes és végtelenül szórakoztató hírleveleinek rendszeresen ismétlődő megszólítása - „Hola comrades!” - már-már szállóigévé vált) körül elég gyorsan kisebbfajta kultusz alakult ki, és az énekesnő ragyogóan használta ki ezt a kultuszt. Sokat emlegetett példa, hogy a most bemutatandó Theatre Is Evil lemez felvételeinek költségeire a Kickstarter nevű „adománygyűjtő” weboldalon szedte össze a pénzt – pár hét alatt nem kevesebb, mint 1,2 millió dollárt, ami még a sokat látott producer-rókákat is sokkolta... Nem véletlen, hogy amikor a lemez turnéjára zenész-önkénteseket keresett (akiknek „sörért, pólóért és ölelésért” kellett volna koncertezniük az adományokból immár milliomos művésznővel), Steve Albini nemes egyszerűséggel leidiótázta. A kísérlet mindenesetre többek szerint alapjaiban változtatta meg a kortárs zenefinanszírozás módszereit, és Amanda Palmernek a projektet ismertető előadása hetek alatt a legnépszerűbb videó lett az ismert prezentáció-portálon, a TED-en, millós nézettséget elérve.
  
  Persze a kultusz nem egyszerűen annak köszönhető, hogy Palmer ügyesen kezeli a Facebookot. Mindegyik lemeze meglepetésekkel teli, teljesen kiszámíthatatlan, gazdagon burjánzó, páratlanul változatos munka, amelyeken – különösen a Theatre Is Evilen – nagyszerűen megfér egymás mellett szégyentelen Alphaville-es szintipop és Kurt Weill-es társadalomkritikai kuplé, rock-and-roll himnusz és szívhez szóló zongoraballada. Giccs, színjáték, kabaré és szentimentalizmus keveredik Palmer lemezein és koncertjein, zseniális arányérzékkel adagolva.
  
  Korunk egyik igazán különleges, autonóm, öntörvényű és sokoldalú művésze lép fel tehát az A38 Hajón, 2013. november 10-én.
  
  A zenekar tagjai:
  Amanda Palmer: ének, billentyűsök
  Chad Raines: gitár
  Jherek Bischoff: basszusgitár
  Michael McQuilken: dob
  
  Szólólemezek:
  Who Killed Amanda Palmer, 2008
  Amanda Palmer Goes Down Under, 2011
  Theatre Is Evil, 2012
  
  Belépő: 4800 Ft, elővételben: 4000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 night demon    honey rock klub    salvus    jon oliva    erik sumo band    kajgün    the dead daisies    artas    zord    timebomb    blake lively    alan wilder    kritikát    architect    alkonost    pennywise    soundmirror    e-force    horse the band    hungaroconnections    kung fu panda 2    owen wilson    fusion bomb    kenneth branagh    black gives way to blue  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!