hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2013. március 18. hétfő   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Long Distance Calling, Sólstafir, Sahg
2013. március 9., Budapest, Dürer Kert

  A post-rock zenét kedvelő közönség egy érdekes, változatos turné összeállításon vehetett részt a Dürer Kert nagytermében március 9-én. A német Long Distance Calling mellett a szintén post-rock közeli muzsikát játszó izlandi Sólstafir és a jóval direktebb zenét nyomató norvég Sahg adott koncertet.
  
  A 2004-ben alakult norvég Sahg eddig három nagylemezen prezentálta a Black Sabbath-hoz közeli doom metal muzsikáját. Az Audrey Horne gitárosát is felvonultató brigád korántsem játszik túl szigorú muzsikát, a doom metalos riffeket bőven megszórják heavy metal elemekkel. A karcos énekhanggal rendelkező Olav Iversen énekes/gitáros jókedvűen vezette elő a füstös nótákat és a többi muzsikus is beleéléssel zúzta a fogós szerzeményeket. A megszólalás ugyan a kelleténél koszosabb volt, de még így is bőven élvezhető határok között mozgott. Erőteljes volt a fél órás fellépésük, amely alatt olyan nóták hangzottak el, mint a Pyromancer, a Star-Crossed, a The Executioner Undead vagy az Echoes Ring Forever. Ugyan sok résztvevő jobban örült volna a turné korábbi szakaszában játszó Audrey Horne koncertjének, szerintem a Sahg egy kellően színvonalas, remek hangulatú produkcióval örvendeztette meg a közönséget.
  
  Az 1995-ben formálódott izlandi Sólstafir méltán tesz szert egyre nagyobb ismertségre és rajongásra az utóbbi években. A kezdeti pusztító black metal muzsika ugyanis egy post-rock közeli, progresszív csodává fejlődött, amelynek ékes bizonyítéka a minden ízében kiváló 2011-es Svartir Sandar című mestermű. Az északi úriemberek ráadásul kiállásban is sokat adnak hozzá a produkció élvezeti értékéhez: a szőrös, szakállas cowboy image sajátos atmoszférát teremt az összetett, epikus szerzeményekhez. Sokak bánatára nem ők szerepeltek főzenekari státuszban, így csak egy szűk 45 perces koncertre volt idejük. Ez mindössze négy dalt jelentett, amelyekből kihozták a maximumot. Teljes átszellemültséggel és beleéléssel adták elő a Svartir Sandar lemezre épülő rövid szettet, amelyen a címadó mellett a Ljós Í Stormi, a klipes Fjara és a Köld albumos Goddess Of The Ages hangzottak el. Aðalbjörn énekes/gitáros ugyan kicsit túllőtte a bátorságot adó célzóvíz (azaz a Jack Daniels whiskey) mértékét, de ez a tény az előadás zenei részén egyáltalán nem éreztette hatását. A zenészi teljesítmények mellett a hangzással sem volt probléma, így az estén főleg rájuk kíváncsi közönség egy kiváló koncertélménnyel gazdagodhatott. Remélem legközelebb végre teljes műsorral is láthatom az izlandi cowboyokat, eddig sajnos mindig csak előzenekari poszton sikerült elcsípnem őket.
  
  A kissé érthetetlenül a főzenekari posztra került Long Distance Calling egy 2006-ban alakult német post-rock banda, akik nemrég jelentkeztek a The Flood Inside címmel ellátott negyedik albumukkal. Egyszer már jártak nálunk, akkor is pont a Dürer Kert nagyszínpadán léptek fel a 2010. tavaszi Katatonia koncert előzenekaraként. A főleg instrumentális dalokat játszó brigád új albumán több énekkel ellátott nóta is felbukkant, így változatosabbá téve a néhol kissé sablonos post-rock szerzeményeiket. A majdnem másfél órás fellépésük az előzetes félelmeim ellenére pár pillanattól eltekintve szerintem egyáltalán nem fordult unalomba, lelkesen és feszesen adták elő dalaikat. Kiváló hangzással körítve dörrentek meg a hol zúzós riffekel fejrázásra ingerlő, hol nyugisabb pillanatokkal pihentető számaik. A tagok láthatóan élvezték a zenélést, Florian és David gitárosok aktív mozgáskultúrával pengették a húrokat és Martin billentyűs is jól oldotta meg az énekesi teendőket. Martin amúgy az egyik új lemezes dalnál, a Tell The End című slágernél előre is jött, hogy klasszikus frontemberi pozícióban csak az énekre koncentráljon. A The Flood Inside-ról amúgy ezen a dalon kívül még a Ductus, a Nucleus, a The Man Within és az Inside The Flood hangzottak el. A korábbi albumokat pedig a Black Paper Planes, az Arecibo (Long Distance Calling), a The Figrin D´an Boogie, az Aurora, a Metulsky Curse Revisited és a ráadásban előadott Apparitions képviselte. Szerintem egy kellemes, hangulatos koncerttel szolgált a német banda, de az látható volt, hogy a legtöbb érdeklődő a Sólstafir miatt érkezett a Dürer Kertbe.
  
  A szombat esti koncertre ellátogató közönség egy változatos, igényes zenei felhozatalt kapott a pénzéért, amelyen a Sólstafír nyújtotta a legfinomabb ínyencséget. A Sahg és a Long Distance Calling is kitett magáért, de legközelebb már tényleg főzenekarként, teljes programmal szeretném látni a Sólstafir-t.



Kulcsszavak:
  long distance calling     sólstafir     sahg 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Long Distance Calling weboldala

A Sólstafir weboldala

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Megtekinthető a Sólstafir új klipje, a Dionysus

Különleges együttállás: Katatonia + Sólstafir Budapesten

Sólstafir, Esben And The Witch, Obsidian Kingdom

A Negative Art bemutatja: Sólstafir (ISL), Esben and the Witch (UK) Obsidian Kingdom (ESP)

Long Distance Calling, Sólstafir, Sahg
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kapcsolódó fotók: 

Long Distance Calling (GER) - 2013. március 09. Dürer klub

Sólstafir - 2013. március 09. Dürer klub

Sahg (NOR) - 2013. március 09. Dürer klub
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ego project    over promises    alíz csodaországban    építészet    antonio carlos jobim    fekete zaj    richie sambora    lyapis trubetskoy    hinayana    lovasi andrás    suszter    the kolin    cate blachett    jamie winchester    hs7     steven spielberg    headbanger´s ball    brittney jones    sárvári zita    expired passport     motörhead    the all-american rejects    titanic    halott pénz    suhaid  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!