hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [kislemez]  2013. január 29. kedd   00:01
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Newsted: Metal


  Még a leginkább véresszájú Metallica gyalázók esetében is úgy gondolom, Jason Newsted személye általában kimarad a fika-golyószóró hajszálkeresztjéből. Akármilyen bonyolult vargabetűket is tett a világ legnagyobb metal bandája, akármekkora baromságokat nyilatkoztak a főkolomposok, akármilyen giccses tolboákban terkergőzött Lars és Kirk, Newsted valahogy mégis mindig meg tudta őrizni a hitelességét a rajongók számára. Ő legtöbbször nem vett részt ilyen nyilvánvalóan az ostoba látványosságokban, nem igyekezett görcsösen elhatárolódni a metal műfajtól, inkább csak amolyan szürke eminenciásként játszotta a ráosztott szerepet. Ennél többet nem is nagyon tehetett, hiszen dalszerzői vénáját, ötleteit sohasem tudta kamatoztatni a Metallicában.
  Minden bizonnyal ezek mindegyikének közrejátszásával borult ki a bili Jason Newsted-nél, amikor elhagyta a kaotikusan sodródó hajót. A Metallica jól dokumentált történetéből tudjuk, micsoda hisztik és drámák során sikerült nagy nehezen újra talpra állnia a bandának, Newsted azonban hosszú ideig kevéssé hallatta a hangját. Néha felbukkant a neve egy-egy projekt élén, mint pl. az EchoBrain, olykor feltűnt a Voivod és Ozzy Osbourne bandájának kötelékében, de ezek csak rövid életű fellángolások voltak. Most azonban Jason Newsted végre teljes mellszélességgel visszatért, mégpedig a saját nevét viselő szólóbandájával, amely remélhetőleg már arra utal, hogy ezt végre komolyan is gondolja.
  Aki ismeri Jason előtörténetét (elsősorban a Flotsam And Jetsam-ra kell gondolni), az tisztában van vele, hogy micsoda csiszolatlan gyémántot hagyott parlagon a Metallica Newsted szerzőként való ignorálásával. A keze nyomát vastagon viselő 1986-os Flotsam album, a Doomsday For The Deceiver bármikor odatehető a legnagyobb klasszikus korai thrash lemezek közé, és egyikkel összehasonlítva sem marad szégyenben. Mostanra viszont már több, mint 25 év telt el azóta, és a nagy kérdés az, hogy Jason a Newsted nevű banda élén visszakanyarodik a saját gyökereihez, avagy rá is ragadt valami a Metallica ´90-es évekbeli zenei világából?
  
  A nemes egyszerűséggel Metal névre keresztelt EP azt a választ adja, hogy is-is. Jason két full ismeretlen arccal, Jessie Farnsworth gitárossal és Jesus Mendez Jr. dobossal alkotja a csapatot. Így vélhetően nem kell aggódnia, hogy ne tudna a saját ötleteire koncentrálni. A négy számos EP nyitódala, a klipes Soldierhead még az első variációt sejteti, ugyanis ez a nóta egy vérbeli oldschool, ´80-as éveket idéző thrash/speed metal csapás. Nagyon sok áthallás van a korai Flotsam And Jetsam világával, akár azt is hihetnénk, abban az időszakban született meg, és azóta a fiókban porosodott ez a nóta. Legyünk őszinték, a Metallicás háttérvokálok alapján Jason Newsted fahangjával nem számítunk túl nagy csodákra az ének terén, de azért a basszeros mégis ott zenélt 15 évig James Hetfield mellett, illetve az utána következő 10 év sem futott el mellette nyomtalanul. A Metal lemezen Jason énekét majdhogynem össze lehet téveszteni Hetfield hangjával, mintha csak a Ride korszakos Metallicába csöppentünk volna vissza. Persze itt már végre a mester basszusjátéka igen jól érvényesül, sőt a nóta közepe felé még némi basszusszólóra is elragadtatja magát. A gyors tempóból elegáns groove-okra vált a Soldierhead dal, egészen biztató kezdés.
  A Godsnake ellenben már nem egy gyors nóta, hanem egy málházós, menetelős tétel, nagyjából a Load/Reload irányvonalán. Newsted itt már valamivel változatosabban énekel, de a végére kicsit unalmassá válik a dal, a finom gitárszólók ellenére is. Jó lett volna még valami fricskát vagy tempóváltást elhelyezni valahol, mert így sajnos egysíkú maradt a végeredmény.
  A King Of The Underdogs marad a ´90-es évek irányvonalánál, de most inkább egy kis Pantera utánérzéssel. A súlyos szaggatott riffek itt már jól váltakoznak a gyorsabb tempóval, miközben kellemesen búg a basszus. A kicsit skizofrén hangulatú szóló ad egy újabb aspektust a zenének, de a riffek súlyából semmit nem von le.
  A negyedik Skyscraper-ről pedig már tényleg azt hihetnénk, hogy valami texasi stúdió mélyén, egy Panteráékkal való laza jamelés során született. A már majdhogynem táncolható groove-okra Jason megint elég egysíkúan kajabál rá, de ettől persze még élvezhető a nóta. A végére nem csak a Metallica és a Pantera, hanem a Sabbath is magára ismerhet. Sajnos a refrén folyamatos ismételgetése ismét leülteti a dal végét.
  Az EP talán legnagyobb erénye, hogy Jason Newsted visszatérését jelzi előre, és minden bizonnyal nagylemez is születik majd rövidesen a basszeros neve alatt. A Metal nem váltja meg a világot, de nagyjából betekintést ad abba, milyen zenét várhatunk Jason-től. Lesz talán néhány oldschool ötlete, csak úgy hagyományőrzés gyanánt, illetve a fő csapásirány a ´90-es évek újra felidézése, ahogy anno a Metallica és Pantera megálmodta. Biztató előrejelzés, de ha teljes nagylemezzel akar előrukkolni Jason Newsted, még erősebb dalokkal kell jelentkeznie, hogy igazán nagy durranás legyen a visszatérése, amire a rajongók hosszú évek óta epekedve várnak. Lars-ék sokuknak okoztak már csalódást az évek folyamán, jó lenne ha Newsted iránt töretlenül megmaradna a bizalom.
  
  Felállás:
  Jason Newsted: ének, basszusgitár
  Jessie Farnsworth: gitár
  Jesus Mendez Jr.: dob
  
  Newsted: Metal
  1. Soldierhead
  2. Godsnake
  3. King Of The Underdogs
  4. Skyscraper
  



Kulcsszavak:
  newsted     metallica 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Metallica program az Apocalpytica-tol a Barba Negra Red Stage-en

A Metallica kétrészes M72 koncertje a mozivásznakon!

James Hetfield arról, hogyan hozott létre a metalon belül új stílust a Metallica

M. Shadows: miért nem lépett fel az Avenged Sevenfold a Metallica előzenekaként?

A Metallica a Jimmy Kimmel Live! vendége volt az új albumuk, a 72 Seasons megjelenése előtt

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
Borbély Mihály: Polygon - Theodosii Spassov, Lukács Miklós, Dés András
Begotten Silence: Faces Of Suffering
 kapcsolódó videók: 

Scary Guyz (Metallica tribute)
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bővebb információk:    paul di’anno    mint gloria estefan    elhunyt    la dispute    skyclad    hitchcock    public image ltd    obscene extreme    manticora    lendvai lilla    civet    darkrise    rock show    distorted impalement    sacha baron cohen    bognár szilvia    rudolf péter    luis fonsi    ideas    danny barker    dvd film    tranker kata    ronnie james dio    leaves eyes  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!