hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2013. január 15. kedd   04:05
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jégbontó havi Folk Farsang a Korpiklaanival
2013. Jégbontó hava (február) 22., péntek 16h, Club 202 - Budapest



  Ismét tavaszi táncmulatságra hívja Jégbontó havában, egész pontosan február 22-én a Hammer Concerts a folk metal kedvelőit. A Club 202-ben ezen a pénteken már délután elindul a koncertek sora: a hazai Niburta, a Virrasztók és az Ankh mellett a szlovén Avven, a cseh Silent Stream of Godless Elegy, az észt Metsatöll és a műfaj egyik legismertebb képviselője, a finn Korpiklaani is játszik majd.
  
  A 2013-as budapesti folk farsang leginkább várt koncertje valószínűleg a Korpiklaani produkciója. A finn zenekar 2003-as első albuma óta tekinthető a folk metalt önfeledt dorbézolással egyesítő együttesek legismertebb képviselőjének. Szinte folyamatosan turnéznak, hazánkban is számtalanszor megfordultak már, s a számos sikeres turnénak, valamint a szinte évente kiadott új lemezeknek köszönhetik azt, hogy ezen az estén a koncert fő attrakcióként játszanak a Club 202-ben. Az együttes Rauta friss videója itt látható.
  
  A Jonne Järvelä által vezetett hattagú brigád írt már dalokat a sörről, a vodkáról és tequiláról is, legújabb albumuk azonban némileg komolyabb vizekre evez. A Manala a finn nemzeti eposz, vagyis a Kalevala rettegett alvilágáról kapta a nevét, amely Jonne elmondása szerint központi helyet kapott a finn és angol nyelven is megjelent album témaválasztásában. A hői eposz 16. énekében a főhős, Väinämöinen Manalába utazik, hogy a holtakkal kapcsolatos tudás után kutasson. Találkozik egy révészlánnyal (hasonló a szerepe Charonéhoz), azaz Tuonen tyttivel vagy Tionen piikával (a Halál szolgálólánya) is. Utazása során azonban nem találja meg a keresett varázsigéket, és épp csak megússza élve a kalandot. Megmenekülése után mindenkit óva int attól, hogy önszántából próbáljon eljutni Manalába.
  
  Az est másik sztárcsapata az észt Metsatöll, mely 1999-ben jött létre, és hosszú évek alatt ért fel a csúcsra, bár hazájában már régóta az egyik legjobb, díjakkal is elismert metal zenekarnak számít, és százezres méretű közönség előtt is volt alkalma szerepelni. Nevük észtül a farkasra utal, és zenéjük a folk metal kevésbé bohém, inkább pátosszal teli, komolyabb fajtájába tartozik. Többek között történelmi témák, így a 13-14. századi észt függetlenségi törekvések eseményeiből merítenek inspirációt, és a dalokat fúvósok valamint egyéb népi hangszerek segítségével adják elő. Legutóbbi albumuk az Ulg (Bagoly) címre hallgat, és nemrég adták ki a Tuska Fesztiválon készült koncertfelvételüket is, melyből egy részlet itt látható: Muhu õud.
  
  A koncerten a Kelet- Közép-európai régió két együttessel is képviseli magát. A csehországi Silent Stream of Godless Elegy nem először érkezik Budapestre: az 1995-ben alakult együttes a folk metal egyik korai képviselője, és hegedűvel, csellóval és cimbalommal előadott dalaik ősszel is nagy sikert arattak hazánkban. Legutóbbi albumuk címe Návaz, mely egy ősi szláv amulettről lett elnevezve.
  
  A 2003-ban alakult Avven Szlovéniából érkezik, ám nevüket a wales-i kelta nyelvből kölcsönözték, ami „költői ihletet” jelent. A zenéjüket „rock vzhoda”-nak, azaz keleti rocknak nevező, jól képzett zenészek a dallamos folk metal és a kelta rock határán mozognak, számos különböző forrásból érkező népies elemet felhasználva. Ros című videójuk itt látható.
  
  Hazai részről három együttes szerepel, melyek közül fuvolással, női és férfi énekessel színpadra álló tatai dallamos death metal zenekar, az Ankh nyitja majd a műsort, Tükörterem című lemezüket elhozva. Zenéjük igen változatos, hiszen dalaik között éppúgy megtalálhatóak a durvább, hörgős-károgós vagy progresszív dalok, mint ahogy a viking metal hősi énekek, a lassabb dallamok, vagy éppen a folk és kalóz metal témák.
  
  Szintén szerepel a már jól ismert, magyar népzenei elemeket is felhasználó pécsi industrial-gothic-folk-metal zenekar, a Virrasztók, akik tavaly Világvége címmel tettek közzé egy új videót: A Virrasztók tulajdonképpen egy koncept-zenekar, amely a magyar népzene alapjain, a darkgoth-industrial metal formanyelvén fogalmaz meg érzéseket, gondolatokat a halál témakörében. A koncepció a virrasztás néphagyományán alapszik. A folklórban a virrasztás az otthon ravatalozott halott éjszakai őrzése a temetésig, általában egy vagy két éjszakán át. Oka a halott tisztelete, a megemlékezés, de a társas összejövetelek egyik alkalma is. Az egész ország területén általános szokás volt. Általában a rokonok, komák, ismerősök, szomszédok mentek virrasztani, de bárki mehetett, meghívás nélkül.
  
  A harmadik hazai fellépő a Niburta, melynek balkáni és mongol népdal elemeket a mai modern metal, metalcore hangzással keverő első nagylemeze, a Scream From The East októberben jelent meg a Hammerworld Magazin mellékleteként. Awakening című daluk videója itt látható.
  
  Az összesen hét zenekart felvonultató pénteki folk metal farsang már délután 16 órától várja a vigadni vágyókat, így érdemes korán érkeznie annak, akinek módjában áll. Jegyek már kaphatók – táncra fel!
  
  Belépő: 3499 Ft, hálózatokban és a helyszínen 3999 Ft.
  Jegyek kaphatók az ismert rockboltokban, a Ticketportal hálózatában és a metalshop.hu-n.




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Hammer Concerts

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 christina applegate    smárton trio    sahg    macbook pro    leander risingleander    continoom    simon pegg    mais rues des avenue    fall out boy    stereochrist    milking the goatmachine    stone sour    hangmás    antonio banderas    karácsony    d.r.i.    a nyughatatlan    Ízek    novelists    cannabis corpse    james newton howard    ben barnes    karai anna    hupikék törpikék    to the nines  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!