hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2013. január 8. kedd   05:50
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Rock Klasszikusok - koncertfilm válogatás az Urániában
Uránia Nemzeti Filmszínház - Budapest

  A rockzene történetének kiemelkedő zenekarait láthatják viszont a nézők a mozivásznon az Uránia Nemzeti Filmszínház különleges koncertfilm-válogatásán. A január 11-től péntekenként zajló vetítés-sorozat keretében olyan kultikus együttesek digitálisan felújított HD koncertfelvételei láthatóak, mint a Jimi Hendrix Experience, a The Doors, a Rolling Stones és a Queen.
  
  A programsorozat első részeként 2013. január 11-én a Queen legendás, 1986-os budapesti koncertjéről készült filmet vetítik, mely amerikai-magyar koprodukcióban készült. Az 1971-ben alakult és Freddie Mercury 1991-es haláláig aktív Queen a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara. Az együttes utolsó, 1986-os turnéján 80 ezer néző előtt léptek fel a Népstadionban, a világhírű külföldi zenekarok közül elsőként a vasfüggöny mögött, emiatt aztán a budapesti stadionkoncert igazi mérföldkő volt. A digitálisan felújított kép és hang, valamint a kísérő dokumentumfilm fantasztikusan adja vissza a koncertet és előkészületeit. A koncert máig emlékezetes pillanata, amikor Freddie Mercury a közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt... című magyar népdalt, olyan ismert dalok társaságában, mint a Kind of Magic, I Want to Break Free, Radio Ga Ga vagy a We Will Rock You.
  
  A sorozat második előadása január 18-án a Rolling Stones Some Girls című 1978-as texasi koncertjének felvétele, melyet a rajongók máig az egyik legjobbnak tartanak az együttes történetében. A zenekar karrierjének csúcspontját jelentette a ´78-as turné, melynek jelszava „Vissza a gyökerekhez” volt, ennek jegyében kimondottan a zene került előtérbe, míg a színpadi látványelemek visszaszorultak. Ezzel a koncerttel ízelítőt kaphatunk, milyen is lehetett az egész turné: a Rolling Stones eredeti előadásmódja nyers és energikus volt, a közönség pedig tombolt. Többnyire az akkor megjelent Some Girls album nótái hangzanak el, megfűszerezve korábbi albumjaikon megjelent klasszikusokkal, mint a Honky Tonk Woman, Tumbling Dice, Brown Sugar, Jumpin Jack Flash, Miss You és a Beast of Burden.
  
  Egy héttel később, január 25-én Jim Morrison és legendás zenekara, a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl lesz műsoron az Urániában. A billentyűs Ray Manzarek szerint a gondos utómunkának köszönhetően a végeredmény kivételes zenei élményt ad: „Olyannak hallod, mintha valóban a Bowl színpadán lennél, együtt a zenekar tagjaival.” A Doors menedzsere, egyben a film producere szerint: „A Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. A zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később újrakevert és digitalizált anyag cseppet sem poros, sőt! Századszorra hallgatva még mindig magával ragad!” A zenekar a klasszikus dalok – Light my fire, The End – mellett olyan ritkán hallott számokkal villanyozta fel a közönséget, mint pl. a Hello I Love You, The WASP , vagy a Spanish Caravan.
  
  A koncertfilm-válogatás zárásaként február 8-án a rocktörténelem egyik mérföldköve, Jimi Hendrix 1969-es woodstock-i koncertje látható az Uránia mozivásznán. A világ legjobb gitárosának tartott Jimi Hendrix azon a bizonyos augusztusi reggelen, a legendás Woodstock Fesztivál zárókoncertjén olyan ismert dalokat játszott el, mint a Voodoo Child, a Hey Joe, a Purple Haze vagy a Foxy Lady, és előadta az amerikai himnusz, a Star Spangled Banner döbbenetes, igazán „hendrixes” változatát is. Az egykori koncert teljes egészében, eredeti formájában kerül a mozi közönsége elé, digitálisan felújított HD képpel és térhatású hanggal. Kísérőfilmként az Oscar-díjas filmrendező, Michael Wadleigh archív anyagokból összeállított rövidfilmje látható, mely olyan közel hozza a nézőhöz a gitárvirtuóz fellépését, ahogy csak a vele egy színpadon állók érzékelhették.
  
  Jegyek egységesen 2500 Ft-os áron kaphatók az Uránia jegypénztárában, kedvezményes 4 alkalmas bérlet 2000 Ft/koncert áron kapható.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 molotov solution    dimebag darrell    coreleoni    tim ries    taking back sunday    szabad akarat    könyvtár    anima sound system    death in vegas    Óriás    szerk alatt!!!!    destroy the carrot    toy dolls    chaos of disorder    contraband    a kétballábas banda    óperentzia    black veil brides    the sharon tate    action    lord of the lost    owl city    infected mushroom    rosa parks    swashbuckle  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!