hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2013. január 3. csütörtök   09:50
3 hozzászólás

szerző: Morello
Kalapács – Best of Pokolgép Show


  Egy igazi trúú arc az esedékes „világvégét” hol is ünnepelhetné máshol, mint egy jó fémes koncerten? Bár a Karácsony és az Újév közti időszak tömve volt a legnagyobb hazai heavy metal csapatok esedékes budapesti fellépéseivel (az Omen december 26-án, a Pokolgép december 30-án), a Kalapács zenekarnak sikerült megcsípnie a megtisztelő december 21-i dátumot. Bár a banda mostanra már 8 teljes albummal rendelkezik (amiből 7 tartalmazza a saját szerzeményeket), erre az alkalomra egy speciális oldschool Pokolgép bulit hirdettek meg, ami Kalapács Józsi múltját és a frontember idei 50. szülinapját tekintve (innen is jó egészséget neki!) adja magát.
  Az természetesen nem is kérdés, hogy a Pokolgép életmű rajongóit, akárcsak jómagamat, nyilvánvalóan lázba hozza az esemény, a praktikusságba és az időszerűségbe viszont azért bele lehetne kötni. Korábban az 50. szülinapos koncerten az ott jelenlévők hallhatták már Kalapácsot a teljes életművéből (köztük a Pokolgép és Omen számokból) csemegézni, fentebb pedig említésre került, hogy ezek a zenekarok ugyancsak a napokban kínálták a programjukat Budapesten. Szerintem sokkal célszerűbb lett volna egy full-Kalapács programmal fellépni, amire jelen zenekar életművét tekintve abszolút megvan minden létjogosultság. Arról meg nem is beszélve, hogy egy kellően elhivatott heavy metal rajongó mindhárom csapattól átfedésektől mentes, teljes koncerteket kapott volna. De végül is ez részletkérdés.
  
  A mai bulin volt még egy előzenekar, a Csodatanker (micsoda név...) aminek csak a legvégére sikerült odaérni. Őszintén szólva nem is bántam, mert a zárásként „felcsendülő” Valami Véget Ért című Zorall feldolgozással amúgy is ki lehet kergetni a világból (arról most ne is beszéljünk, hogy eleve egy „feldolgozás feldolgozásának” mennyi létjogosultsága van...). Szóval inkább már a Kalapács bulira kezdtünk hangolódni.
  Kíváncsi voltam, mely számokból válogat a mai estére a zenekar. A hirdetmény „Best of Pokolgép„ buliról szólt, tehát egyfelől lehetőség volt a már jól befutott (csúnyán fogalmazva: unalomig ismert) Pokolgép slágerek prezentációjára (aminek a magját minden bizonnyal maga a Pokolgép zenekar is el fogja végezni a saját év végi koncertjén). A másik lehetőség jelen csapat Első Merénylet című lemeze, ahol a legősibb, legkultikusabb kiadatlan Pokolgép számokat gyűjtötték csokorba. Ezek még az Ösztön-Totem időszakban, vagyis amikor még viszonylag kevés saját számot termelt ki a banda, gyakori látogatói voltak az élő fellépéseknek. A harmadik variáció meg tényleg az undergroundnak mondható, nem a közismertségi szintet átütő Pokolgép számok lettek volna, de a „Best of” jelző inkább az első kettő kombinációjára utalt, és ez így is lett.
  A mai estén a banda ésszerű módon azokat az Első Merénylet nótákat melegítette fel, amiket a korábbi időszakban amúgy is rendszeresen játszottak (Gyilkológép, Bűn, Cirkusz És Rács). Bár nyilván a legtöbbünk még jobban örült volna annak, ha a még ezeknél is ritkább vendégek, valódi kuriózumok kerülnek ma terítékre az említett lemezről, de panaszról természetesen nem lehetett szó. A többi szerzemény értelemszerűen a Pokolgép legendás első négy albumáról került a programba. A „Best of” jelző miatt azok a dalok kerültek túlsúlyba, amelyek a mai napig is többé-kevésbé szerves részét képezik mind a Pokolgép, mind a Kalapács zenekarok koncertprogramjának (Pokoli Színjáték, A Jel, A Háború Gyermeke, Gép-induló, Ítélet Helyett, Tépett Madár, Itt És Most, Éjféli Harang, Mindhalálig Rock And Roll, Újra Születnék). Igazi kuriózumnak talán A Tűz, Tisztítótűz nótákat nevezném, illetve a Bon Scott Emlékére szóló dalt is talán ide lehet sorolni.
  
  Szerintem nagyon jól jött ki, hogy néhány szerzeménynél Józsi pár szóval megemlékezett az aktuális dal elkészülésének körülményeiről. Az ilyen kis szösszenetek a fiatalabb metalos generációk számára izgalmas betekintést nyújtottak az akkori időszakba, mennyivel más volt akkoriban zenélni és „metálkodni”.
  Két vendég is színpadra került a mai estén, Nagyfi Laci gitáron illetve esetenként jellegzetes énekhangjával segített be a klasszikus Pokolgép nótákba, illetve jelen volt Rudán Joe is, akivel Kalács testvériesen megosztozott a dalszövegeken, így érdekes élmény volt az időben egymás után következő két énekest most egyszerre, egymást támogatva hallani. Mindkét vendég egészen sokáig, szinte a teljes klasszikus blokk erejéig a színpadon volt, zenei teljesítményük és az egymás felé való baráti nyitottságuk sokat hozzátett a koncertélményhez.
  Számos dal masszív szereplője a Kalapács zenekar koncertprogramjának, akik természetesen rutinosan oldották meg a feladatukat. Kicsit talán túlságosan is, lehet hogy csak nekem tűnt úgy, de a zenészekről nem éreztem a sugárzó hangulatot a deszkákról, inkább a hideg rutint. Valahogy több életet, nagyobb pörgést vártam a húros hangszerek birtokosaitól. De legalább jó volt a megszólalás, ez mindenképpen pozitívum.
  A hangulatot leginkább Kalapács József képviselte, akin tényleg látszott, hogy sokat jelent neki ez a buli, és mindent megtett a nosztalgikus hangulatért, a régi élmények felelevenítéséért. Ez a két vendégzenészre is igaz volt. Azonban hozzá kell tenni, hogy profizmus és magabiztosság ide vagy oda, nem egyszer bántóan összepróbálatlan (ezt maguk az énekesek is elismerték a színpadon), pontatlan jeleneteknek lehettünk tanúi, ebben a gitárosok is ludasak voltak. Úgy érzem, ha már ilyen különleges, nosztalgikus bulira szánták el magukat, komolyabb előkészületre lett volna szükség.
  
  Érdekes egybeesés volt, hogy pár napra rá magát a Pokolgépet csíptem el Sopronban, a Metal.hu turné keretében (a budapesti Pokolgép évzáró bulin nem voltam jelen). Nem akarom erre kihegyezni a témát, pláne összehasonlítani a koncerteket, de érdekes volt, hogy néhány dal itt is, ott is elhangzott, és más-más élményként nyilvánultak meg nekem. Valahogy az „anyazenekar” koncertjét dinamikusabbnak, felszabadultabbnak éreztem, ebben nyilván szerepe lehet egyrészről a komoly fiatalításnak (énekes, gitáros, dobos poszton), másrészt a Kalapács bulin terjengő „rutinszagnak”. A Pokolgép szerintem az ereje teljében lévő új énekessel és a bizonyítani vágyó tehetséges fiatalokkal új sikereket érhet el, ha jól megírt nótákkal ki tudják használni a ziccert. A Kalapács zenekar pedig egyre-másra adja ki a kiválónál kiválóbbra sikerült új albumokat, nem is csoda, hiszen az egyik legjobb és legigényesebb hazai heavy metal bandáról beszélünk. Kalapács élő teljesítményén azért már érződik, hogy nem a 20-as, 30-as éveit tapossa, lehet hogy érdemesebb is lenne élőben pár énektémát leegyszerűsítenie, néhány nem túl jól sikerült sikolyt kihagynia, szerintem az égvilágon senki nem is róná ezt fel neki. De mindettől függetlenül az biztos, hogy akár új Kalapács nótákat, akár régi Pokolgép slágereket énekel Kalapács József (az ugyancsak kiváló Omen számokról nem is beszélve), én bármikor szívesen megnézem újra és újra.
  


Kulcsszavak:
  kalapács     pokolgép 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 Barna 2013. január 03. 23:12  #3
A szerkesztőségi e-mail cím az info@undergroundmagazin.hu, amely az Impresszumban megtalálható linken is szerepel. Tudtommal idén januárban nem lesz Budapesten Amorphis koncert, tavaly volt január 8-án a Club 202-ben. Amúgy abban egyetértünk, hogy jó koncerteket szoktak adni.

 Liliána 2013. január 03. 21:46  #2
OFF! Kedves Szerkesztőség! Hol található az e-mail címes elérhetőség? Az impresszumban nem találtam. Igazság szerint csak annyit szeretnék kérdezni, hogy az Amorphis budapesti, közeli január 8-ai koncertjéről lesz valami figyelemfelkeltő írás? Szinte cikinek érzem, hogy mindig olyan kevesen vagyunk az Amorphis koncertjén, pedig tökéletes feltöltődés, egyedi pezsgést ad ez a zenekar. OK, havonta én sem ennék koncertjükre, de félévente egyszer garantált élményteli, jó bulizás. Kár, hogy a magyar közönség alig fedezte fel az Amorphist. Üdv. egy alapjaiban heavy metál rajongó, aki nyitott más stílusú tombolásra is

 Borostyán 2013. január 03. 21:32  #1
Tartalmas, korrekt beszámoló, jó volt olvasni, köszönöm, köszönjük!

 kapcsolódó előadók: 

Pokolgép

 kapcsolódó cikkek: 

Kalapács József: Sok-sok közönségképpel készült szöveges videón a Szelíd metalosok

Fezen fesztivál 25

Meglepetés dallal köszöntötték Kalapács Józsefet 60. születésnapján, 30-an éneklik a Világvégre című dalt

Kalapács koncert a RockHázban!

Különösen ritka, itthon még nem látott alkotások is kalapács alá kerülnek a Bodó Galéria és Aukciósház téli aukcióján
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Headbanger’s Ball 2022 (Vio-lence, Xentrix, Whiplash, Artillery)
U.D.O., Existance
Royal Republic, Ko Ko Mo
Volbeat, Skindred, Bad Wolves
Skáld, avagy néhány órára vikingek lehettünk
Sting - My Songs
Brainstorm, Rage, Tri State Corner
Tommy Castro & the Painkillers
Vikings & Lionhearts Tour 2022 (Amon Amarth, Machine Head, The Halo Effect)
Lordi koncert a Barba Negrában
Ultima Ratio Fest 2022 (Moonspell, Insomnium, Borknagar, Wolfheart, Hinayana)
 kiemelt 
December 20-án érkezik a Nightwish a Sportarénába
  
Javában zajlik már a Nightwish európai turnéja: a nyugat-európai fellépések után december 20-án érkezik a Papp László Budapest Sportarénába a finn zenekar

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity a Barba Negra Red Stage-en
Budapesten koncertezik Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry, Tommy Henriksen
44. HOBO karácsony - „Az ám, hazám”
2023-ban Budapesten a Maneskin, itt a kislemez
 friss hozzászólások 

Megjelent a Hickory zenekar új dala (2)
Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
OneRepublic: Never Ending Summer Tour (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 amd    jens bogren    crossholder    ahumado granujo    elvenking    ticketportal    futurspektiv2    brutal assault    whocares    verge    karma to burn    karai anna    rotten sound    sworn enemy    architect    elijah    strokes    road    tristania    the kooks    faith no more    könnyedén    karen carroll    katatonia    mitch & mitch  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2022 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!