hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2013. február 7. csütörtök   06:27
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jön a Deep Purple a Fezen Fesztiválra
2013. augusztus 3., MÁV pálya, Székesfehérvár



  Kevés legenda él és virul napjainkban, és még kevesebb teszi tiszteletét közülük Székesfehérvárott. A Deep Purple viszont alsó hangon is legenda, mától pedig hivatalos, hogy amennyiben a Föld 2013-ban is forogni fog, ők bizony itt lesznek! Helyszínt a FEZEN Fesztivál biztosít a jövőre 45. életévébe lépő, megkerülhetetlen jelentőségű csapatnak, és abban már most egészen biztosak lehetünk, hogy ezzel városunk évezredes történelemkönyve egy igen fontos fejezettel bővül augusztus 3-án, a MÁV pályán.
  
  A hírt Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere jelentette be december 6-i sajtótájékoztatóján; megerősítendő az információt ezzel szinte egy időben a zenekar hivatalos oldalán is megjelent a 2103. augusztus 3-i koncertdátum.
  
  Úgy tűnik idén Karácsony szelleme igazán kedves az igazi zene fanatikusokkal, hiszen a város önkormányzatának jóvoltából december 24-ig közel fél áron, 8700 Ft-ért lehet megvásárolni a FEZEN bérletet. „Egy több generációt megszólító, korszakos jelentőségű zenekar a Deep Purple. Jelenlétük Székesfehérváron nagyban hozzájárul a 2013-as Szent István emlékév méltó megünnepléséhez. Mikor Székesfehérvár Város Önkormányzata 3 évvel ezelőtt arról döntött, hogy megemeli a FEZEN Fesztivál támogatását, tette mindannak reményében, hogy ne csak a város, az ország, hanem a határainkon túl élőknek is vonzó legyen a fesztiválra ellátogatni és a belépőjegyek árát alacsonyan tudjuk tartani.”- fogalmazott a polgármester.
  
  Az, hogy a Purple egészen elképesztő népszerűségre tett szert és, hogy a mai napig minden idők egyik legismertebb (és legelismertebb) rock zenekaraként működhet, annak köszönhető, hogy több hidat építettek, mint amennyi a Dunát átszeli, ezáltal több embert hoztak össze, mint a városegyesítés kora. Kísérletező kedvükben megannyi stílust házasítottak: rockot a komolyzenével, bluest a progresszívvel, popot a pszichedelikus hatásokkal, ezzel pedig szélesre tárták a világ arénáinak kapuit, és a tömegek hömpölyögtek, hömpölyögnek azóta is megállás nélkül befelé. Ebben elévülhetetlen szerepe van az olyan generációs himnuszoknak is, mint a Black Night, a Perfect Strangers, vagy minden hangszerboltos verejtékes rémálma, a Smoke On The Water. (Sokat elmond a dal erejéről, hogy tíz gitárosból hét a mai napig ennek főriffjével próbálja ki az áhított hangszert.) Emellett nem csak a közönség és a zenész szakma hajtott egyként fejet előttük, de a Guiness Rekordok Könyvébe is beírták nevüket: 1972-ben elnyerték „A leghangosabb pop zenekar” címet.
  
  Karrierjük során 18 stúdióalbumot adtak ki, ezeknek több mint fele a slágerlisták élmezőnyét ostromolta, összesen bőven megfejelve a 100 millió eladott példányt. Megszámlálhatatlan koncertlemezük jelent meg, melyek közül leghíresebb, az 1972-es Made In Japan, melyet sok helyen minden idők legjobb élő felvételeként jegyzik. A FEZEN-en is megfordult Dream Theater például több ízben lerótta tiszteletét a csapat előtt azzal, hogy teljes egészében előadták ezt az anyagot. Kevés kereskedelmileg gyengébben teljesítő lemezük is bővelkedik a zenei értékekben, minden korszak meghatározó volt a mögöttük sorakozó muzsikusgenerációk számára. Egyaránt erős hatást gyakoroltak olyan tradicionális bandákra, mint az Iron Maiden, és olyan progresszív csapatokra, mint a Mars Volta, a tavalyi FEZEN legzajosabb sikerét elérő Machine Head pedig a nevét is a Purple egyik klasszikus albumáról kölcsönözte.
  
  Négy és fél évtized elképzelhetetlen változások nélkül, ezek pedig több ízben érintették a zenekar felállását, ám nálunk a lehető legklasszikusabb formáció háromötöde tiszteletét teszi! Jon Lord, a Hammond Ura, minden idők egyik leghíresebb billentyűse idén nyáron elhunyt, így ő már sajnos nem, de az együttest vele megalapító Ian Pace, „A” Purple énekes Ian Gillan, Roger Glover basszer (szintén a klasszikus felállás alappillére), a közel 20 éve csatlakozott Steve Morse és a Lord helyén játszó Don Airey itt lesznek! Ez az impozáns névsor pedig az egyik oka annak, hogy a legenda szó velük kapcsolatban kevés, hiszen nem egy, hanem egyszerre öt legenda lesz jelen augusztusban Székesfehérváron. Amit pedig nekünk játszanak majd, az egyértelműen felejthetetlen lesz, hisz ők mindig meglepik a közönséget.
  A „világ egyik legtöbbet turnézó zenekara” címet büszkén viselő formáció a kiszámítható rutint elkerülendő, a jól ismert dallamokat improvizatív, izgalmas zenei betétekkel dobja fel, ezzel pedig minden koncertjüket megismételhetetlen eseménnyé teszik!


Kulcsszavak:
  deep purple     fezen fesztivál 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

FEZEN Fesztivál a Facebook-on

FEZEN Fesztivál web

 kapcsolódó cikkek: 

Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!

Deep Purple - Simon McBride az új gitáros

Fezen fesztivál 25

Elmarad a Deep Purple dobos Ian Paice fellépése

Ian Paice: decemberben Deep Purple klasszikusok az A38 Hajón
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 prince of persia    pintér csaba    franz ferdinand    ian astbury    the bourne legacy    evolution    darkest era    adrian smith    rollins band    devastating enemy    taylor swift    liam nieson    cruel hand    brandon flowers    blood for blood    tudósok    alter bridge    d.o.c.    rob de luca    forever still    mayhem    cosmogenesis    jaden smith    timebomb    kabinláz  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!