hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
kultúra [dalszöveg]  2012. november 19. hétfő   05:48
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában
02012. november 21. – 2012. január 31. Lengyel Intézet - Budapest (VI. Nagymező u. 15.)

  A nézőket filmes elképzeléseim lendületességével, gazdagságával és kifejezőerejével szerettem volna megnyerni. Különösen a történelem iránt vonzódtam. Minden filmemet úgy rendezem, mintha az első, egyben az utolsó is volna. Belefektetem minden energiámat és tudásomat. Másként nem tudom csinálni. Hiszem, hogy a film később átadja ezt az energiát a nézőknek.
  És semmit sem bánok! Mozi iránti szerelmem beteljesült, mert viszonzott szerelem. Igaz, hogy legjelentősebb filmes álmaim megvalósításáért kitartóan kellett harcolnom.
  Jerzy Hoffman
  
  Jerzy Hoffmann születésének 80. évfordulója alkalmából a lodzi Filmmúzeum (Muzeum Kinematografii w Łodzi ) a „Zodiak” Jerzy Hoffman Film Production, valamint a Varsói Nemzeti Filmarchívum (Filmoteka Narodowa) kezdeményezésére jött létre ez a monografikus kiállítás, mely a lengyel filmművészet egyik legkiválóbb mesterének pályáját mutatja be. A kiállítás anyaga bepillantást enged ennek a gazdag életműnek az alakulásába, az első Edward Skórzewskivel közösen készített dokumentum és játékfilmektől kezdve az olyan nagyszabású produkciókig, mint A kislovag (Pan Wołodyjowski), az Özönvíz (Potop), a Tűzzel és vassal (Ogniem i mieczem), vagy A varsói csata, 1920.
  A kiállítás anyagát alkotó gazdag fotódokumentáció a forgatások pillanatait idézi fel. A képeken a mestert látjuk, alkotás közben, kiváló lengyel színészek, operatőrök, díszlettervezők társaságában. Ez az egyedülálló gyűjtemény először kerül bemutatásra mint önálló kiállítás, nagyformátumú fényképes tablók formájában, Stanisław Zawiśliński Jerzy Hoffmannal készített interjúinak szövegrészleteivel kiegészítve.
  A kiállítást megnyitja: Stanisław Zawiśliński, író, újságíró, filmkritikus, a kiállítás társszervezője.
  Stanisław Zawiśliński 1953-ban született. Szociológus, újságíró, könyvkiadó. A Varsói Egyetem Újságíró Intézetének előadója. Számos lengyel filmes alkotóról, rendezőről és színészről írt könyvet, többek között Krzysztof Kieślowskiról, Bogusław Linda-ról, Zbigniew Zamachowskiról, illetve a Lengyel Intézetben most bemutatásra kerülő monografikus kiállítás főszereplőjéről, Jerzy Hoffmanról.
  
  Kurátor: Piotr Kulesza
  Látványterv-konzulens: Grzegorz Giercuszkiewicz
  szövegek: Stanisław Zawiśliński
  Berendezés: Sławomir Bit
  
  Jerzy Hoffman filmrendező, forgatókönyvíró 1932. március 15-én született Krakkóban. Mindössze hét éves, mikor családjával együtt Szibériába hurcolják. Lengyelországba csak a II. világháború befejezése után jön vissza. Tanulmányait a moszkvai Filmintézetben fejezi be. 1954 óta forgat dokumentumfilmeket, 1962-től játékfilmeket. Legismertebb alkotása a Henryk Sienkiewicz műve alapján készült filmtrilógia. 1969-ben fog A kislovag (Pan Wołodyjowski) című Sienkiewicz mű forgatásába, s ezzel a nagyszabású, látványos filmprodukcióval új korszak kezdődik rendezői karrierjében. Következő klasszikus adaptációját, az Özönviz-et (Potop) 1975-ben Oscarra jelölik a legjobb idegennyelvű film kategóriájában, de végül az Amerikai Filmakadémia filmes elismerését Fellini Amarcord-ja viheti haza. A Tűzzel és vassal trilógia utolsó részét hosszú szünet után 1999-ben fejezi be Hoffman.
  Munkáiért számos szakmai elismerés kap. Kitüntetik a legnagyobb állami elismerésnek számító Gloria Artis, és a Lengyel Köztársaság Nagykeresztje címekkel.
  
  Az, hogy Lengyelországban az igényesen filmre vitt irodalmi adaptációk egészen különleges helyet foglalnak el a nemzet filmtörténetében jórészt Hoffman munkásságának is köszönhető. Ezek a statiszták tömegeit felvonultató látványos szuperprodukciók évtizedeken keresztül hihetetlen népszerűségnek örvendtek a közönség körében. „A Kereszteslovagok (1960) filmváltozatát huszonhét millióan, a Vízözön-t (1974) huszonnégy millióan nézték meg, Jerzy Hoffman 1969-ben készült Kislovag-ját csaknem tíz millió, Jerzy Kawalerowicz Fáraó című filmjét (1966) nyolc és fél millió néző látta.”.
  Jerzy Hoffman legújabb filmje a A varsói csata, 1920 az első háromdimenziós film a lengyel filmgyártás történetében. 1989 óta ez az egyik legköltségesebb szuperprodukció. 3500 statiszta játszik benne, költségvetése mintegy 9 millió dollár. A két fő szponzor a lengyel Bank Zachodni WBK és a Lengyel Filmművészeti Intézet (ISF) volt. A filmet a budapesti Lengyel Intézet legnagyobb ciklikus filmes rendezvényének köszönhetően tavasszal a magyar közönség is láthatta. A 18. Lengyel Filmtavasz díszvendége 2012 áprilisában Jerzy Hoffman volt.
  
  Sokszor emlegettem, hogy ha nem lett volna belőlem filmrendező, valószínűleg történész lettem volna. Imádom a történelmet, elsősorban Lengyelország történelmét – és ez vissza is tükröződik irodalmi művek által inspirált filmalkotásaimban.
  Jerzy Hoffman
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zorán    jeszenszky istván    machine head    cruel hand         death angel    the cribs    ahab    mundruczó kornél    winona ryder    papaver    the man-eating tree    lancer    deadstar assembly    yellowcake    my dying bride    selah vie    anselmo    karst    superhero    red hot chili peppers    conjurer    lorax    halloween    deep inside  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!