hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2012. november 14. szerda   06:01
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Efterklang (DK) – Piramida lemezbemutató, Republic Of Two (CZ)
2012. december 1., szombat 19:30h, A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

  A dán Efterklang, Európa egyik leginnovatívabb együttese szeptemberben jelentette meg ötödik nagylemezét. A Piramida című album egy elhagyott, sarkkörön túli szovjet bányászvárosban felvett hangmintákra épülő, páratlanul atmoszférikus és intenzív alkotás, az Efterklang eddigi pályájának csúcspontja. Ezt a nem mindennapi albumot mutatja be a zenekar a lehető leghozzáillőbb helyszínen: az valaha elhagyott, majd Budapesten újjáépült egykori szovjet hajón, az A38-on.
  
  A koncert felvezetéseként a lemez felvételeiről készült, nagyrészt Piramidában rögzített dokumentumfilmet is levetíti az A38 Hajó, november 22-én, csütörtökön 19 órától a hajó Kiállítótermében. A vetítésre a belépő 500 Ft, Efterklang-koncertjeggyel díjtalan!
  
  A38 – Jegyvásárlás
  
  A 2000-ben alakult koppenhágai Efterklang (a dán szó emlékezést, visszatükröződést jelent) korunk egyik legkísérletezőbb és legtudatosabb popzenekara. Az eredetileg öttagú, mára trióvá olvadt, de rengeteg vendégművésszel dolgozó együttes finom, ambientes, elektronikával sejtelmesen átitatott popdalaiban ott bujkál Brian Eno ambientje, a Boards of Canada downtempója, a Röyksopp kanapé-elektrója, Björk melankóliája vagy az Air légies dalai – mindez együtt, nagyon tudatos koncepció szerint elrendezve, és teljesen eredeti módon tálalva.
  
  Az Efterklang igazából nem is zenekar, vagy nem csupán az. Sokkal inkább egyfajta művész-kollektíva, amelynek tagjai mindig új és új irányból közelítik meg a popzenét, egészen újfajta dolgokat előbányászva a régi sémák alól. Ezt példázza a neves klip- és filmrendező, Vincent Moon tavaly az A38 Hajón is levetített dokumentumfilmje, az Egy sziget (An Island). Amikor az Efterklang elkészült előző, Magic Chairs című lemezével, az együttes tagjai négy napra „megszálltak” egy apró dán szigeten, hogy a helyi lakosokkal együtt egy kötetelen összejövetel keretei között elpróbája és újra felvegye legutóbbi albuma dalait. A közel kétszáz (!) közreműködővel készült film e négy nap eseményeit, a próbafolyamatot örökíti meg - mindazt, ahogy a profi zenészek és az „amatőr” laikusok találkozásából, ötleteiből és inspirációiból újjászületnek a jól ismert számok.
  
  Az izoláció, a sziget-jelleg mély benyomást gyakorolhatott az Efterklang tagjaira, hiszen az Egy sziget elkészülte után máris új, még különlegesebb projektbe vetették magukat. Az új album, a Piramida címét egy különös sorsú városról nyerte. Pyramiden, vagyis oroszul Piramida, egy jóval az Északi-sarkkörön túl, a Spitzbergák egyik eldugott öblében fekvő bányászváros, amit a norvég kormány 1927-ben adott el a Szovjetuniónak. A jóformán megközelíthetetlen, közel féléves éjszakával, kibírhatatlan időjárással megvert szénbányász-telepen nagyjából ezren dolgoztak, szinte teljes izolációban – egészen 1998-ig, amikor a tulajdonos bányavállalat a szó szoros értelmében egyik napról a másikra, azaz egyetlen éjszaka alatt felszámolta a telepet és evakuálta a munkásokat.
  
  Piramida azóta úgy áll, ahogy azon az éjszakán hagyták. A megdöbbentő atmoszférájú szellemvárosban minden ugyanúgy maradt, és az Efterklang idelátogató tagjai a színházteremben meg is találták elhagyatva „a világ legészakibb hangversenyzongoráját”. A három zenész tíz napig lakott a különös hangulatú szellemvárosban, több ezer felvételt és hangmintát készítve a kihalt ipari tájban. Ebből a hangulatból és ezekre a hangmintákra épülve született meg a Piramida zenei anyaga egy berlini stúdióban. A lemez túlzás nélkül az Efterklang eddigi legnagyszabásúbb, és legjobban sikerült vállalkozása. Nagyszerűen idézi meg Piramidában uralkodó fojtott, melakolikus atmoszférát, ugyanakkor egészen változatos, izgalmas, meglepetésekkel teli. Casper Clausen kristálytiszta éneke hol fátyolos, hol magasan szárnyalóan himnikus, Mads Brauer rafinált samplingjei különleges gazdagságot adnak a számoknak, a koncepció meg végig kitart a lemezen, egy pillanatra sem válva erőltetetté.
  
  Az Efterklang még a lemez megjelenése előtt bemutatta az anyagot Sydneyben – szimfonikus hangszereléssel, és a koncert(sorozat) lenyűgöző erővel hatott a kritikusokra és a közönségre egyaránt. Aztán szeptember végén megjelent a lemez is – elsöprő sikerrel, és amiről a nem éppen a kísérleti elektronika iránti elkötelezettségéről híres Q Magazine is azt írta: „egy zenekar a világ csúcsáról, a saját csúcsain... a Piramida revelatív lemez!”
  
  Természetesen erről a „kalandról” is készült film, Ghost of Piramida címmel. A triót ezúttal Andreas Koefoed kísérte el Piramidába és követte végig a lemezfelvétel folyamatát. A fantasztikus környezetben felvett dokumentumfilm nagyszerű bevezetést nyújt az Efterklang-koncerthez – a film bemutatójára november 22-én 19 órától kerül sor az A38 Hajó Kiállítóterében. A vetítésre a belépés érvényes Efterklang-koncertjeggyel díjtalan.
  
  A zenekar tagjai:
  Mads Brauer: billentyűsök, elektronika
  Casper Clausen: ének
  Rasmus Stolberg: basszusgitár
  Peter Broderick: billentyűsök, hegedű
  Katinka Fogh Vindelev: ének
  Tatu Rönkkö: dob
  
  Lemezek:
  Piramida, 2012
  Magic Chairs, 2010
  Parades, 2007
  Under Giant Trees, 2007
  Tripper, 2004
  
  Az előzenekar, a prágai Republic Of Two egészen különleges színfoltja a közép-európai popzenének. A rafinált effektek, az autotune, a bő kézzel mért elektronika és stúdiórodeó korában nem midennapi próbálkozás egy szinte teljesen akusztikus duót alakítani. A Republic Of Two két tagja, Mikoláš Růžička és
  Jiří Burian (korábban sikeres együttesek tagjai és előadók kísérőzenészei) mégis ezt tette – óriási sikerrel. A debütalbum rögtön Anděl-díjas (ez a legrangosabb cseh könnyűzenei elismerés) lett, és a páros finom, elegáns, kissé melankolikus, szinte kizárólag gitár-ének hangszerelésre épülő dalai – és a hozzájuk tartozó, home-movie szerű, hangulatos videoklipek - komoly elismerést arattak. A Republic Of Two koncertje nagyszerű felvezetője az Efterklang különlegesség-számba menő fellépésének.
  
  A zenekar tagjai:
  Mikoláš Růžička: gitár, ének
  Jiří Burian: basszusgitár, billentyűsök, ének
  
  Lemezek:
  Raising the Flag, 2010
  The End of War, 2011
  
  Belépő: 3500 Ft, elővételben: 3000 Ft. Koncert+vacsorajegy, csak elővételben: 6000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón. A koncert támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, a Dán Kulturális Intézet, a Cseh Centrum és a Staropramen.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a nyugtalanság kor    warfect    liam nieson    sőrés zsolt    fourty management    a storm of light    hátsó ajtó    whispered    leaner    warren riker    demonica    metalfest    gentleman    beyond the bridge    over the rainbow    delain    bognár szilvi    green day    égi kávéház    gurszky péter ádám    invader    kistehén    alcohol    the descendants    liszt  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!