hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2003. október 6. hétfő   13:47
nincsen hozzászólás

szerző: Anna
Beszélgetés Ákossal
Adante dupla koncertalbum és Ákos dedikálás

  Állóképesség vizsgák

  2003 szeptember 19. Ezen az éjjelen Ákos valószínűleg még álmában is a nevét fogja írogatni, fényképekre, pólókra, mindenféle relikviákra, de leginkább CD-kre, mi több, dupla koncertalbumokra. Ezen a napon volt ugyanis először megkaparintható Ákos lenyűgöző hangulatú akusztikus koncertsorozatának rögzített változata dupla CD-n és MC-n, melyet az énekes több éves hagyományt követve, ezúttal is dedikált. Jóval 15.00 előtt az Astoriánál székelő Martens Shop előtt már összegyűlt az autogramvadász nagyérdemű, Ákos pedig tíz órán keresztül, egészen hajnali egyig dedikált! Mi sem elégedünk meg holmi nézelődéssel, egy ilyen jeles eseményhez interjú is dukál... Lássuk csak:
  
  - Ákos, az Andante koncertek jegyei szélsebesen elfogytak, és (például) a Kongresszusi Központban lezajlott műsor utolsó dalánál a helyét elhagyó, színpad elé tóduló közönség igazán kimutatta a dalaid, illetve az irántad érzett szeretetét. Milyen érzés volt számodra ez az egyértelmű s nem kevésbé látványos érzelemnyilvánítás?
  - A rövid és kézenfekvő válasz: jó! Nagyon. Mindegyik koncerten ezt művelte a közönség, fantasztikus hangulatot produkáltak az összes turnéállomáson. Nagyon készültünk az Andantéra, sok jó élményem van korábbról is, de ennyire egyöntetűen pozitív reakcióra nem számítottam. Tíz éve vagyok szólista, de még mindig meg tud lepni a közönség.
  
  - Szólókarriered kezdetéhez képest mennyit és milyen irányban változott a közönséged?
  - Mondhatni együtt öregedtünk, együtt értünk. Néhány éve egy ilyen sztorizós, üldögélős Ákos-koncert elképzelhetetlen lett volna. Egyrészt eszembe se jutott volna ilyet csinálni, másrészt a közönség is értetlenül állt volna a dolog előtt. Most meg úgy tűnik, elfogadták és igencsak szeretik a visszafogottabb akusztikus bulikat is.
  
  - Sajnálatos módon a budapesti koncertek alatt gyengélkedtél, ami máskor is megesett már Veled, mégsem okoztál csalódást a közönségednek. Miből merítesz erőt ezekben az esetekben? Alkalmazol valamilyen alternatív gyógymódot?
  - Eddig kétszer álltam igazán betegen színpadra, tíz éve, egy Bonanza-BS alkalmával, és idén a Kongresszusi Központban. Ráadásul most dupla előadást kellett erővel bírni, mert aznap délután is és este is játszottunk, a teltház mellé tévéfelvétel súlyosbította az esetet. 39 fokos lázam volt, alig álltam a lábamon. Szerencsére ez nem látszik a tévéfelvételen, legalábbis lényegesen kevésbé tragikus a helyzet, mint én éreztem akkor. Ez ellen nem nagyon lehet védekezni, a túlterheltség következménye az ilyen lerobbanás. Ilyenkor csak az segít, ha megembereli magát az ember. Végső kétségbeesésemben elmentem aznap reggel egy akupunktúrával foglalkozó bácsihoz is, aki készséggel és nagy szeretettel döfködte belém a tűket, de azt hiszem, nem ez segített igazán. Az én alternatív gyógymódom az lenne, ha csak énekelhetnék, és minden más menne magától, úgy, ahogy én szeretném. Úgy tűnik, ez nem jön el egyhamar.

  A zenei hangzás

  - A megújuló őszi turnén változik a zenekari felállás? Mennyiben változik a műsorod?
  - A nyári menetrenddel megegyező felállásban játszunk, tízfős vonóskarral. A műsorban néhány nótát lecserélünk újabb feldolgozásokra, de alapvetően nem változik a program. A koncerteken megújult fotókiállítást láthat a közönség az eddigi Andante-előadások képeiből, és ismét lesz a jegyek mellé ajándék CD, csakúgy, mint tavasszal, de új tartalommal.
  
  - Ki formálta át a dalaidat akusztikus verzióra? Mikor született és kié volt az ötlet a vonós kíséretet illetően?
  - Vonósokkal már öt-hat éve dolgozunk, azóta van napirenden az akusztikus koncert gondolata. Pejtsik Péter készíti a szerzeményeim vonósátiratait, az ő neve sokaknak az After Crying nevű progresszív rockot játszó zenekarból lehet ismerős. Először az Ikon című lemezemen volt hallható a munkája, de ő hangszerelte nagyzenekarra a Terror Háza Múzeumhoz írt kísérőzenémet is. Nem mellékes, hogy ekkora zenekarral, ilyen méretű stábbal és technikával kisebb színházakban turnézni gyakorlatilag lehetetlen, az idei főszponzorunk nélkül nem is ment volna. A Dreher még próbahelyet is adott, a sörgyárban zörögtünk vagy másfél hónapig a felkészülési időszakban. A régi dalok újraértelmezése egyértelműen Szakos Krisztián érdeme. Ő a kísérőzenekarom legújabb tagja, több dalom zeneszerzője, aki a 2000-ben lezajlott Keresem az utam-remixpályázatot nyerte. Az Andante-turnén zongorázik és vokálozik, de már dolgozunk az önálló albumán is.
  
  - Szólókarriered óta gondoltál valaha side-project-re más zenei stílusban?
  - Hála Istennek, a saját lemezeimen annyi stílust próbálhatok ki, amennyit csak akarok, nem korlátoz senki. Nem is igen lenne időm más produkciókkal foglalkozni, bár Krisztián készülő lemeze felfogható ilyen side-project”-nek.

  Andante után

  - Milyen zenét hallgatsz otthon mostanában? Milyen témájú könyvet olvasol?
  - Peter Gabrieltől az UP gyakori vendég a lejátszómban, meg Suzanne Vega Retrospective című lemeze. Tetszik a Foo Fighters legutóbbi albuma is, és fülig érő szájjal hallgatom az új Kraftwerket, vicces, de jó. A legutóbbi időkben szinte csak Czakó Gábor könyveit olvasom.
  
  - Végezetül, az Andante turné után mi a következő terved?
  - Az Andante után megint Andante! Az ősz, és így az idei év ennek jegyében telik: a tavaszi és nyári koncertek anyagából most jelent meg a dupla koncertalbum, ezzel párhuzamosan indul az őszi turné, öt állomást tervezünk. Közben keverjük a térhatású hangot, és készül a videóstúdióban a végleges vágás, hogy novemberben megjelenhessen a DVD és a VHS is az anyagból. Ha egy pillanatra abbamarad a hajtás, akkor rövid ideig leülök és bambán nézek magam elé, aztán elkezdjük a díszdobozos gyűjteményes anyag munkáit, esetleg nekiesünk a tavalyi Új törvény című albumom angol változatának, jövő tavasszal meg elkezdődnek a próbák a csörömpölős, májusi, Kisstadionba tervezett nagykoncertre
  
  A koncertalbumon megtalálhatóak az olyan régi dalok, mint a Bonanzás Valami véget ért, a Megváltó, az újabb vágású Hello, Csillagok alatt, Örvény, Ki helyett szeretsz, Be lettél oltva, Alig hitted, Gyilkos ezüstgolyó, és a még újabb Gondolnék rád, többek között. A dedikálás helyszínén a leglelkesebbek már az őszi turné jegyeit is beszerezhették, és persze az igazi rajongó elengedhetetlen kelléke, a turnépóló sem maradt el. Akinek a jókora multimédiás anyaggal kiegészített 110 perces koncertfelvétel sem elég, tapadjon október 12-én a Duna TV-re, ahol a koncertfilm televíziós változatával készülhet a megújultan folytatódó őszi turnéra, novemberben pedig szert tehet egy sajátra, VHS avagy DVD formában. Most azonban futás a jegyirodákba!
  
  Andante turné:
  2003 október 4, szombat:
   SZOMBATHELY
   Művelődési és Sportház, 19.30
  
  2003 október 18, szombat:
   BÉKÉSCSABA
   Városi Sportcsarnok, 19.30
  
  2003 október 26, vasárnap:
   DEBRECEN
   Bartók-terem, 19.30
  
  2003 november 22, szombat:
   KAPOSVÁR
   Városi Sportcsarnok, 19.30
  
  2003 november 29, szombat:
   BUDAPEST
   Budapesti Kongresszusi Központ, 21.00



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Ákos honlapja

Ákos biográfia

 programajánló: 
2024. szeptember 27.
Malterosfiú, eskető pap, borász, teknősmedence-takarító, piackutató – szinte nincs olyan szakma, amit nem próbáltak ki a Quimby tagjai
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
”Egy sokkal érettebb, úgymond felnőttebb Punnany vagyunk” – interjú Meszes Balázzsal a PunnanyMassif énekesével
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 concrete    exhumed    zaják és társa    jay chou    sigh    anne hathaway    devilfire    carpathian forest    the trade    lion twin    keresztes ildikó    gods tower    thirty seconds to mars    jolie    inevitable end    lord    trixie whitley    blood sweat and tears    casey affleck    sebastian bach    jetsam    dew scented    fezen    2012    ac/dc  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!