hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2012. július 4. szerda   04:05
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Nyitott blues: új könyv a rockzene születéséről
”A blues a gyökér, a többi zene pedig a gyümölcs.” (Willie Dixon)

  Vajon kitől leste el Jimi Hendrix a foggal gitározás technikáját? Honnét kapta nevét a Rolling Stones? Melyek voltak azok a zenék, amelyek anno inspirálták a rockzene ma már legendává vált úttörőit, köztük a Led Zeppelint, a Black Sabbath-ot vagy éppen Eric Claptont? A választ az Egyesült Államok füstös bárjaiban kell keresnünk a 20. század közepén: itt találjuk meg azokat a Rhythm & Blues előadókat, akik máig hatást gyakorolnak az általunk ismert rockzenére – ám ennek ellenére sokan már nem is ismerik őket. Géczi László most megjelent, Nyitott Blues című könyve az ő életművüket foglalja össze.
  
  Bár a rockzene az önkifejezés egyik legfiatalabb, alig néhány évtizedes történetre visszatekintő típusa, ez a szövevényes, számos különböző szálon és helyszínen futó történet közelisége ellenére is sokszor a homályba vész. A műfaj sok esetben még ma is aktív úttörői – így például a Rolling Stones, a Black Sabbath vagy éppen a Led Zeppelin - még mindig jól ismertek, sőt hatalmas tisztelet övezi őket, azt azonban már kevesebben tudják, hogy ki volt például Mick Jagger, Eric Clapton vagy Jimi Hendrix személyes kedvence, és kik voltak azok az előadók, akik a rockzene atyjait inspirálták.
  
  Róluk, vagyis a Blues és Rhythm & Blues hőseiről szól Géczi László most megjelent könyve, mely a legfontosabb előadók életrajzait gyűjti össze, és tényszerű adatokon kívül számtalan színes információval és személyes élménnyel ismerteti meg az olvasót. A fiatalabbaknak például érdekes új információ lehet, hogy Mick Jaggerék az 1913-ban született, és a chicagói blues atyjának számító Muddy Waters Rollin´ Stone című 1950-es dalából kölcsönözték a saját bandájuk nevét. Az is kiderül, hogy a foggal gitározást ugyan Jimi Hendrix tette világhírűvé, ám a trükköt nem ő találta ki, hanem egy bizonyos T-Bone Walker nevű, 1910-ben született blues gitárostól leste el. T Bone Walker nemcsak Hendrix egyik gyermekkori példaképe volt, hanem a világ egyik legjobb gitárosa, egyben egy igazi forradalmi előadó: az első blues zenész, aki elektromos gitárt használt dalai előadásakor, s ezzel a mára hatalmas népszerűségre szert tett hangszer egyik úttörő használója.
  
  Az olvasmányos stílusban megírt életrajzok segítségével megismerhetjük a korai idők legfontosabb amerikai előadóit (Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Howlin´ Wolf, Otis Spann, B.B. King...), majd a tanítványok kerülnek sorra, amelyek többsége Nagy-Britanniából indult világhódító útjára a hatvanas években: az Animals, a Yardbirds, a Them, a Pretty Things, a Rolling Stones, a Ten Years After, Gary Moore és a Colosseum tartozik ide többek között.
  
  Végül megismerhetjük a nagy „Brit Invázió” visszacsatolásaként elinduló amerikai előadók, vagyis az Allman Brothers Band, Johnny Winter, a Mountain, és Stevie Ray Vaughan pályafutását is. Természetesen nem maradnak ki a korszak olyan meghatározói alkotói sem, mint Jimi Hendrix és Janis Joplin.
  
  A több mint 40 életrajzot tartalmazó kötet digitális és nyomtatott formában is elérhető: megvásárolhatjuk az alábbi weboldalon: http://konyvaruhaz.info/products-page/geczi-laszlo/nyitott-blues .
  
  A szerzőről:
  Géczi László jóformán egyidős a rockzenével, diákéveiben valóságos zenei „kábító-SZER”-ként hatott rá és kortársaira mindaz, ami Luxembourgból és Münchenből érkezett - vagyis a Szabad Európa Rádió adása. Annak a zenei underground közösségnek volt a tagja, mely külvárosi rockfanatikusként már akkor is csak a saját bandáinak koncertjeire járt el, és hidegen hagyták az államilag menedzselt hazai beatzenekarok. Szalagos magnóik segítségével megszállottan gyűjtötték, cserélték az itthoni rádiókban sosem hallott dalokat, albumokat, amelyek forrását többnyire a csempészett bakelit – vagy akkor mondták: – jugólemezek jelentették.
  
  1986-1991 között a Kálvin téri Városkapu Üzletház igazgatójaként ingyenesen megtekinthető rock, jazz, blues koncerteket és utcazenész fesztivált is szervezett. Később a Magyar Rádió zenei szerkesztő-műsorvezetőjeként készített műsorokat „Lélekből soul”, „Rock líra” és a „Nyitott blues rejtelmei” címen. „Fekete rhythm & blues fehérben” című sorozatában bemutatta a műfaj fekete és fehér óriásait, s ez a sorozat 1994-ben könyv formájában is megjelent, mely részben a jelen kiadvány alapját is képezi. A 21. században Géczi immár az interneten tevékenykedik: www.rockhalo.hu címen saját rockmagazint ír és szerkeszt, nap mint nap kivetve hálóját a nemzetközi rockvilág vizeire, majd átnyújtva olvasóinak a sokszor kincseket rejtő fogást.


Kulcsszavak:
    


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

A Linkin Park egy újabb kiadatlan számot fedett fel „Fighting Myself” címmel!

Flower Kings: Budapesten a svéd progresszív zenekar a hajón

Kalapács József: 50 év totál, 30 év metal a szeptemberi életműkoncerten

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 xplode    cult of luna    waking into nightmares    jesse eisenberg    sherlock holmes 2    carnivore diprosopus    brainlust    avantasia    ghost    alteriah    james mcavoy    mechanical sound empire    bad wolves    the rite    blitzkrieg    ryan dunn    purified in blood    michael caine    jack    master boot record    bam margera    delfines kaland    over help    carnivore diprosopus    strike anywhere  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!