hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2012. május 25. péntek   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Veil Of Maya, Betraying The Martyrs, Vildhjarta, Structures, Volumes
2012. május 14., Budapest, Dürer Kert

  A májusi hónap egy nívós turnécsomagot kínált a modern, technikás metal iránt érdeklődő rajongók számára. A divatos djent és deathcore stílusokat reprezentáló koncertesten öt zenekart lehetett megtekinteni a Dürer Kert kis színpadán. A technikás muzsikát játszó Veil Of Maya előtt a nemrég nálunk járt Betraying The Martyrs, a Vildhjarta, valamint a Structures és a Volumes brigádja tették teljessé a változatos felhozatalt.
  
  Az eredetileg a nagyterembe beharangozott rendezvény végül a Dürer Kert kistermében lett lebonyolítva, így már érkezésemkor is egy nagyjából megtelt helyiségben zúzott a kaliforniai Volumes. Meglepetésre szinte lemezminőségben dörrentek meg az amúgy kevés egyéniséggel átitatott metalcore nótáik, így bőven élvezhető volt a 2009-ben alakult, Via című debüt albummal tavaly jelentkező zenekar produkciója. Meggyőzően, kellő energiával hegesztették a szerzeményeket, bár a két énekes szereplésére nem sikerült indokot találnom, hiszen nagyon hasonló hangtartományban mozgott Michael és Gus. Jól indította a Volumes az estét, bár ebben óriási szerepe volt a hibátlan megszólalásnak.
  
  A szintén ifjoncokból álló kanadai Structures koncertje már kevésbé nyerte el a tetszésemet és ez főként a minősíthetetlenül rossz hangzásnak volt köszönhető. Nem sok mindent lehetett kivenni a torz zajmasszából, egyedül a lelkes előadás jött le pozitívumként a színpadról. A Divided By című albumát tavaly ősszel kiadó öttagú zenekar elég harmatos produkcióját még az egyik gitárostól párszor elhangzó borzalmas, nyekergő dallamos ének is rombolta. Állítólag albumon korrekt a zenekar, de ezek után a maradék kedvem is elment a további ismerkedéstől.
  
  A svéd Vildhjarta koncertjére voltam a legkíváncsibb az este fellépői közül. A 2005-ben alakult banda masszív Meshuggah hatásokkal felvértezett zenét játszik, amely eddig az Omnislash kislemezen és a tavalyi Mĺsstaden debüt albumon manifesztálódott. Ugyan a kohéziót nélkülöző, csapongó nagylemez nem nyert meg magának, élőben kiválóan működött a nyomasztó, lassan gördülő témákból felépülő muzsika. A koncert erejéhez sokat hozzátett a kiváló hangzás, melynek segítségével tényleg pusztítottak a precízen romboló nóták. A három gitár helyett két gitárossal játszottak, ám ez semmivel sem csorbította a zene élét. A mélyen bugyborékoló és a magasabb fekvésű hörgéseket két énekessel oldja meg a banda és élőben sem lehetett kivetnivalót találni Daniel és Vilhelm brutális vokáljában. A Mĺsstaden számaira helyeződött a hangsúly, többek között elhangzott a Benblĺst, a Shadow, a Dagger, a Deceit, az Eternal Golden Monk, a Pieces és az All These Feelings. Egy új instrumentális dalt is elővettek, amely sajnos kevésbé volt megnyerő és az ének is eléggé hiányzott belőle. A Vildhjarta zenéje objektíven nézve monoton és egydimenziós, de fél órás időtartamban remek szórakozást biztosít.
  
  A francia Betraying The Martyrs-t idén már láttam a Bonecrusher turné részeként a Dürer Kertben és igazság szerint akkor sem tetszett az előadásuk. A divatos metalcore/deathcore zenéjüket ugyan abszolút profin, nagy vehemenciával tálalják, de érdemeik elismerése mellett más pozitívot nem tudok megemlíteni velük kapcsolatban. Míg a tipikus, ezerszer hallott témák és breakdownok tengerében vígan fürdőztek a majom karkörzésekkel kaszaboló rajongók, engem kikergetett a teremből a fülfájdítóan hangos megszólalás. Az biztos, hogy van jövő a tavaly a Breathe In Life című debüt lemezét kiadó zenekar előtt és a szintis Victor tiszta énekhangja tényleg kiváló, csak egyszerűen nem tartoznak az általam preferált muzsikát játszók táborába.
  
  A 2004-ben alakult Veil Of Maya sem egy nagy múltra visszatekintő banda, bár idén már a negyedik nagylemezükkel jelentkeztek az Eclipse képében. A technikás deathcore-t játszó kvartett nagy energiával robbant a színpadra és vehemensen zúzta végig a jó háromnegyed órás játékidőt. A legtöbb szem a gitárfenomén Marc Okubo-ra szegeződött, de a héthúros hangszerén bűvészkedő Danny basszer, a vadul kalapáló Sam dobos és Brandon énekes előadására sem lehetett panasz. Az intenzív, fölényesen technikás játék kivehetőségéből sajnos elvett valamennyit a kásás, zajos megszólalás, de még így is élvezhető volt a zenei élmény. A dalokat tekintve változatos csokrot kaptunk: a friss Eclipse-ről elhangzott a 20/200, a Punisher, a The Glass Slide és a Divide Paths, az [id]-ről a Dark Passenger, a Mowgli és az Unbreakable kerültek megidézésre, míg a The Common Man´s Collapse-ról a Crawl Back-et, a Pillars-t, a We Bow In It´s Aura-t és az It´s Not Safe To Swim Today-t játszották. Ahogy az este szinte összes fellépőjénél, náluk is kellően tüzes volt a hangulat, a bólogatás közben nagyokat lehetett mosolyogni a gyépés mutatványokkal tarkított moshpit akciókon. Ugyan a hasonló kategóriában mozgó bandák közül többen is (Born Of Osiris, After The Burial) köröket vernek a Veil Of Maya-ra, élőben és lemezen egyaránt kellemes hallgatnivalót biztosítanak Okubo-ék.
  
  Egy jól sikerült koncertestnek adott helyet a Dürer Kert zsúfolásig telt kisterme a modern metalcore/deathcore zenék iránt rajongó hazai ifjúság teljes megelégedésére. Számomra a Vildhjarta és a Veil Of Maya adott élvezetes pillanatokat, de mindegyik fellépő kitett magáért. Szívesen várjuk a további, ehhez hasonlóan igényes turnépakkokat hazánk színpadaira.



Kulcsszavak:
  veil of maya     betraying the martyrs     vildhjarta     structures     volumes 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Veil Of Maya Facebook oldala

A Betraying The Martyrs Facebook oldala

A Vildhjarta weboldala

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

A Veil of Maya régóta várt új albuma, a [m]other most már elérhető a Sumerian Records-nál

A Veil Of Maya új kislemezt és klipet jelentett meg Mother Pt. 4 Címen

Az EU turnéjuk előtt a Veil Of Maya új kislemezzel jelentkezett

Born Of Osiris (USA), Veil Of Maya (USA), Volumes (USA), Black Crown Initiate (USA)

Rockmaraton: Betraying The Martyrs (F) + kombinált jegy a Fezennel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kapcsolódó fotók: 

Vildhjarta (SWE) - 2012. november 11. Dürer-kert

Structures (CAN) - 2012. november 29. PeCsa
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 viharos csend    nouvelle vague    muse    lancer    godot    ghost of atlantis    feles máté    lordi    gentleman    kaltenecker    sigh    vidámpark    my chemical romance    lemez kuckó    intimtorna illegál    whocares    iron man 2    gabriela cedillo    the konincks    parov stelar    gábor andrás    billy corgan    gaza    darkane    gaudi-nagy tamás  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!