hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2012. április 5. csütörtök   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Napalm Death, Hypnos, Brutally Deceased, Freedom Is A Lie
2012. március 26., Budapest, Club 202

  A brit Napalm Death a grindcore műfaj egyik nagy hatású, máig változatlan vehemenciával aprító legendája. Élőben is példátlanul tudják prezentálni a komoly gondolatokat tartalmazó zenei pusztításukat, így a március végi koncertjük kötelező esemény volt a stílus rajongóinak.
  
  A győri Freedom Is A Lie fellépésére sajnos nem sikerült megérkeznem, de az akkor már jelen lévő ismerősök szerint derekasan helyt állt a korrekt hangzással megdörrenő crustpunk brigád. A magyar zenekar után két cseh banda melegítette be a Napalm Death-re várakozó közönséget. A 2007 óta aktív Brutally Deceased a régisulis svéd death metal hangulatát hozta el a Club 202 termébe, pontosabban a tavaly feloszlott Dismember zenei világát keltette életre az eddig egy nagylemezt kiadó öt muzsikus. Kellemesen simogatták a füleket a jellegzetes lánccsörgető hangzással megszólaló aprítások és vészjósló, komor témák. Annak ellenére, hogy az egyediség apró szikrája is hiányzik a cseh srácok zenéjéből, az általam kedvelt stílusnak köszönhetően kellemesen telt az általuk prezentált fél órás műsor, melyet az Override Of The Overture című klasszikus Dismember nóta feldolgozásával koronáztak meg. A Brutally Deceased megszólalása sajnos elég aránytalan volt, ugyanis a hihetetlenül brutálisan gyomorból bugyborékoló énekes nagyrészt elnyomta az elég halkan zsizsegő hangszereket. Ezen hiányosságtól eltekintve egy élvezetes koncertet hallhattunk a svéd death metal hagyományának lelkes ápolóitól.
  
  A cseh Hypnos már több mint egy évtizede valósítja meg az old-school death metal műfaj iránti rajongásából adódó ötleteit. A banda magját alkotó Bruno és Pegas már a Krabathor-ban is együtt zenélt, szóval tényleg sokat tapasztalt öregekről van szó. Sajnos ennek megfelelően a zenéjük ezen fellépés alapján elég porosnak, avíttnak hatott. Dicséretes, hogy a zenészek kompromisszumokat nem ismerve menetelnek a régi kedvenceik által kijelölt úton, de a 40 perces koncerten akkor is egy unalmas, középszerű teljesítményt láttam. Többnyire középtempóban menetelő dalaik sok thrash hatást tartalmaznak és Bruno vokálja is a thrash metalhoz áll legközelebb. Akik szeretik az ódon death/thrash metal muzsikát, biztosan megtalálták a szépséget a Hypnos koncertjében, nekem azonban nem mondott túl sokat az amúgy jó hangzással megszólaló fellépésük.
  
  A Napalm Death előzenekarokhoz képest brutális hangereje már a beálláskor hallatszott, a több mint 30 éve működő patinás brit grindcore banda pusztításának kezdetével szinte be is robbantotta a hallgatóság dobhártyáját. A kissé aránytalan hangzást pár szám után korrigálták és a hallásom megőrzésének érdekében kissé hátrébbról szemlélve egy közel tökéletes Napalm Death bulinak lehettem részese. A csupa ronda emberből álló kvartett egy jó 80 perces erődemonstrációt tartott, amely alatt szinte minden lemezüket megidézték. A színpadi látványosságot ezúttal is az igazi szakadt prolinak kinéző Barney szolgáltatta: az elmebeteg kapálózást produkáló úriembert bármely egészségügyben dolgozó azonnal az ideggyógyászatra utalná. Itt is igaz azonban a népbölcsesség, hogy ne a kinézet alapján ítéljük meg az embert, ugyanis az agresszív pusztítást bemutató dalok mögött komoly gondolatvilág húzódik meg. A profitért mindenkin átgázoló bankárokat és spekulánsokat, valamint a végletekig önző politikusokat ostorozó dalszövegekkel minden jelenlévő egyet tudott érteni. Barney teljes beleéléssel előadott produkciója mellett a gyilkos gitártémákat és kisegítő vokálokat szolgáltató Mitch Harris, a magabiztosan basszusozó Shane Embury és a vadul kalapáló Danny Herrera teljesítményére sem lehetett panasz. Mitch a magas hangú vonyítás mellett amúgy a kiválóan sikerült új lemez The Wolf I Feed nótájának Fear Factory-s énektémáját is kiválóan adta elő. A közönség vette a lapot: valósággal zsongott elől a moshpit és hátrébb is mindenki vadul bólogatott. Hogyan is lehetne ellenállni az olyan daloknak, mint az Unchallenged Hate, a Practice What You Preach, a Suffer The Children, vagy a ráadásban elővett Scum, Human Garbage és Instinct Of Survival klasszikusai. Sok nóta hangzott el az Utilitarian című új albumról (Analysis Paralysis, Circumspect, Errors In The Signals, Everyday Pox, Nom De Guerre, Protection Racket, Quarantined, The Wolf I Feed) és a kötelező Nazi Punks Fuck Off mellett kaptunk pár ínyencséget is a Breed To Breathe, a Dementia Access és a Next Of Kin To Chaos képében. Összességében nekem sokkal jobban tetszett ez a klubkoncert, mint a legutóbb látott fesztiválos fellépésük. A Napalm Death cizellálatlan grindcore zenéje egy klub kisebb színpadán tud teljes erejével megdörrenni.
  
  A Napalm Death-re egybegyűlt szép számú nézősereg egy kiváló formában lévő bandát láthatott. Az öregedő úriemberek nem csak lemezen tartják a magas színvonalat, hanem élőben is ledózerolják a hallgatóság agysejtjeit. Várjuk a legközelebbi koncertjüket!


Kulcsszavak:
  napalm death     hypnos     brutally deceased     freedom is a lie 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Napalm Death weboldala

A Hypnos weboldala

 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Hammer Concerts

 kapcsolódó cikkek: 

The Arson Project, Fredag Den 13e, Freedom is a Lie, Chappa ai, Enter the Void a DRRPNC-ben

Rockmaraton 2016 - 1. rész

Brutal Assault 2015 - a Napalm Death is fellép

Brutal Assault 2014

Amon Amarth, Hypnos, Heroic
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kapcsolódó fotók: 

Napalm Death (UK) - 2012. március 26. Club 202

Hypnos (CZ) - 2012. március 26. Club 202

Brutally Deceased (CZ) - 2012. március 26. Club 202

Freedom Is A Lie - 2012. március 26. Club 202

Freedom Is A Lie - 2012. szeptember 30. Dürer-kert
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the nick rivers    alcohol    attila    keith richard    incantation     hugh grant    alan wilder    aetrigan    pluto    murderdolls    segélykoncert    rachel mcadams    360° at the rose bowl    esti kornél    red sparowes    sebastian bach    dog eat dog    rock beach    eat me!    stereomilk    bal-sagoth    obsidian kingdom    hypocrisy    mono    a nyughatatlan  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!