hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2012. március 30. péntek   07:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Pogues a Szigeten
Először Magyarországon - összeállt a Sziget 2012 világzenei programja

  Összeállt a Sziget 2012 világzenei programja, mely 120% tánczenével veszi ki a részét a jubileumi fesztivál kínálatából. Az eddigi négy helyett napi öt fellépő nyújtja a világ legjobb tánczenéit öt napon át. Az idén a táncos pörgést hangsúlyozva - World Music Party Stage néven jelentkező népszerű helyszínen ott lesz az eredeti felállású The Pogues illetve Goran Bregovic és Emir Kusturica bandája, jön a Shantel & Bucovina Club Orkestar s a hazai felhozatalban a PASO, a Besh o droM és a Quimby. És még egy jó hír: a világ első számú világzenei magazinja, a Songlines a műfaj top fesztiváljai közé sorolta ismét a Szigetet.
  
  A Világzenei Nagyszínpad legjobb hagyománya szerint a fellépők között éppúgy megtalálhatók az újabban jelentkezők, mint a legütősebb sztárok, sőt arról sem feledkeztek meg szervezői, hogy egy olyan nagyágyút is elhozzanak, amely most robban először hazánkban. Nem más ez, mint az eredeti felállású, híres-hírhedt The Pogues, az ír folk-punk műfajteremtő legendája. Jó húsz év telt el azóta, hogy a zenekar legendás énekese, Shane MacGowan kivált a bandából, majd egy másikat alapított Shane MacGowan & The Popes néven. Ám sem az, sem a nélküle tovább próbálkozó Pogues nem ért a nyomába az 1982 és 1991 között működő (eredeti) Poguesnak, mely olyan örökéletű albumokat tett az asztalra, mint a Rum, Sodomy And The Lash és az If I Should Fall Grave With God című. Ez az eredeti és felülmúlhatatlan Pogues 2001 óta néhány koncertre minden évben összeáll, és most határtalan büszkeséggel jelenthetjük be, hogy a Szigeten is fellép.
  
  Az ír muzsika szerelmesei mellett persze a latin és balkáni zenék, továbbá az utóbbi években mindent elárasztó ska hullám rajongói is megkapják a magukét. Olykor két (vagy akár három) legyet is ütve egy csapásra, hiszen a spanyol La Selva Sur és Che Sudaka vagy a mexikói Los De Abajo a latin ska legjobbjai közé tartozik, míg az olasz Figli Di Madre Ignota spagetti Balkánnak titulálja vadnyugati-balkáni-jamaicai ötvözetét, nem beszélve a francia Sergent Garciáról, amely a raggamuffinból és a salsából alkotta meg a maga külön bejáratú salsamuffinként ismeretes univerzumát. És akkor a bosnyák Dubioza Kolektiv, a szicíliai Roy Paci & Aretuskal, illetve az orosz tánc- és népdalokat elementáris skába oltó Leningrád még nem is került szóba
  
  A ska mellett a balkáni eredetű zenék divatja uralta az ezredforduló óta eltelt évtizedet, és ez nem lesz másként a Szigeten sem. Hogyan is lehetne, ha olyan ragyogó csillagok adják át egymásnak a stafétát, mint a szerb Goran Bregovic Wedding And Funeral Band és az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, a német Shantel & Bucovina Club Orkestar, illetve a moldovai Fanfare Ciocarlia?
  
  Balkán és ska ezek a hívószavai a műfaj hazai éllovasainak, a Besh o droMnak és a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, valamint a magyar-ukrajnai-német Rotfrontnak is.
  
  Persze semmi kényszerpálya Idén a világzenei színpadon arat a Quimby együttes is, és nem kérdéses, hogy a fesztivál legnagyobb csemegéi közé tartozik a bajor rezeszenét újraértelmező LaBrassBanda, a marokkói gnawa-rockon alapuló Orchestre National De Barbés és a szakállas görög slágereket felturbózó Imam Baildi is.
  
  S ott sorakozik még megannyi kiváló banda, így a francia-algériai HK & Les Saltimbanks, az európai klezmer színtéren meghatározó Amsterdam Klezmer Band, a spanyol Muchachito Bombo Infierno, mexikói Molotov és a Salamon-szigetekről érkező Narasirato.
  
  Huszonöt kihagyhatatlan banda, huszonöt kihagyhatatlan koncert, szóljon, akinek erre a hétre jobb ötlete van


Kulcsszavak:
  sziget fesztivál     pogues 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget

Shane MacGowan 2003-as fotógalériánk

 kapcsolódó cikkek: 

A Sziget Fesztiválra is be lehet kerülni a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutatóról

Első nevek a 2023-as Sziget Fesztiválon- Billie Eilish, Florence + The Machine, Sam Fender...

Több mint 3 millió tranzakciót bonyolítottak a Sziget Fesztiválon

Limitált kiadású, prepaid MasterCard kártyát dob piacra a Festipay a Sziget Fesztiválon

Sziget Fesztiválköztársaság, egy héttel később
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 három kismalac    balaton sound 2012    hobo És bill    talentométer    jaya the cat    robb flynn    mad sin    a dilemma    franz ferdinand    machine head    cloud 9+    scorsese    visions of atlantis    shadowthrone    elhajlási engedély    shutter island    garbage    aaron sorkin    lunarsea    nyócker    belphegor    adni jó     csata: los angeles    panopticon    magyar atom  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!