hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [tehetségkutatás]  2012. február 27. hétfő   05:53
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
I. Nemzeti Snapszer Bajnokság


  Magyar Snapszer Szövetség
  
  Vidám asztaltársaságból komoly célokat megfogalmazó, országos szervezetté nőtt a Magyar Snapszer Szövetség. Talán az alapítók sem emlékeznek biztosan, hogyan is indult az egész: a gyakori viták a szabályokról, egy nagy verseny szervezésének az ötlete, vagy a nyugati határvégeken a mindennapos torzsalkodás a sógorokkal a magyar kártya eredetét illetően, mind arra késztették a Szövetség alapító tagjait, hogy megteremtsék az egyik legnépszerűbb kártyajáték szervezett keretek közötti művelésének lehetőségét.
  
  Játékszabályok
  
  Ahány ház, annyi szokás, mondja a régi, bölcs mondás. És valóban, talán a snapszer az egyik legjobb példa erre, hisz sokféle erzióban, különböző szabályok alapján játsszák hazánk szinte valamennyi sarkában. Éppen ezért bejártuk az ország tájait, megismertük a különböző stílusokat, szokásokat és megalkottuk az egységes versenyszabályzatot, a kártyaasztalnál használt viselkedési kódexet, amit ma már egyre többen magukénak vallanak.
  
  Honnan ered a kártyajáték?
  
  A kártyajáték eredete Kínába vezet vissza, egykor uralkodók hóbortja volt, ma a legnépszerűbb társasjáték. A kártyafestés eleinte önálló művészeti ág volt, királyokat, földesurakat ábrázoltak az első kártyafestmények, ma strandok, kollégiumok, sportklubok, kocsmák elengedhetetlen szórakozási kelléke, közülük is a legnépszerűbb talán a snapszer.
  
  Magyar játék-e a snapszer, magyar-e a magyar kártya?
  
  Büszkén jelentjük, igen!
  Könyvtárak rejtekén, levéltárak sötét, poros pincéinek eldugott sarkaiban megtaláltuk a megdönthetetlen bizonyítékokat. Bár eleinte Spanyolországban, Németországban és Franciaországban jelent meg a magyar kártya őse, 1973-ban megtalálták a széria ős-darabját egy angol magángyűjtőnél, ami magán viselte a feltaláló és készítő Schneider József, egy pesti kártyafestő mester nevét.
  Schneider egy svájci dráma, az 1827-ben Kolozsvárott bemutatott Tell Vilmos szereplőit festette a kártya lapjaira, mivel ha magyar történelmi személyiségeket, szabadságharcosokat festett volna, az
  akkori erős cenzúra soha nem engedte volna elterjedni a kártyákat. Schiller drámája a 19. század elején a Habsburg-ellenesség jelképévé vált, tehát az osztrákok ellen forrongó Magyarországon nagyon népszerűek, az uralkodó ellen való lázadás jelképei voltak ezek a hősök.
  
  Tell Vilmos vagy Mátyás Király?
  
  A mai magyar kártyán Schiller darabjának svájci alakjai szerepelnek, de a Snapszer Szövetség még ebben az évben grafkai pályázatot hirdet a kártyalapok alakjainak újrarajzolására! Lássuk meg, kiket látnánk valójában szívesen ezeken a lapokon, kik a nemzet legnagyobb hősei!
  
  Hungarikum!
  
  A snapszer, mint kártyajáték a közösségi élet egyik leggyakoribb szereplője, a magyar kultúra része.
  Hazánkban mindenki magyar eredetűnek vallja a magyar kártyát és mi is büszkék vagyunk rá! De mi lenne ha a magyar kártyát tényleg az elismert hungarikumok között tartanák hivatalosan is számon? Megígérjük, utánajárunk!
  
  Játszani jó!
  
  A játék az egyik legalapvetőbb élményünk, pótolhatatlan örömforrásunk. Szeretnénk minél több közösség részére biztosítani ennek lehetőségét, ezért a Magyar Snapszer Szövetség 1000 ajándék kártyacsomagot ajánl fel kollégiumok, kórházak, hajléktalanszállók, nyugdíjas klubok és otthonok részére.
  
  I. Nemzeti Snapszer Bajnokság
  
  Szerencse, vagy tudás, stratégia, vagy taktika? Játék, vagy sport?
  Sokszor, sokan elgondolkodtak már ezen. Szerintünk egy stratégiai játék, ahol a legügyesebbek és a legszerencsésebbek nyernek. Hogy kik azok? Hamarosan ez is kiderül, hisz március 16-an elrajtol az 1. Nemzeti Snapszer Bajnokság, valamennyi megyeszékhelyen és számos más helyszínen: egyetemi klubokban, strandokon, fesztiválokon, Burgenlandban, Erdélyben és a Felvidéken várjuk a snapszer leendő bajnokait. A helyszínek száma napról napra bővül! A selejtező versenyek nyerteseinek részvételével 2012. október 20-án, Budapesten, a Petőfi Csarnokban kerül megrendezésre az országos döntő, a NEMZET SNAPSZER BAJNOKA büszke címért és a több millió forint összértékű fődíjért.
  
  Ki lehet egy verseny házigazdája?
  
  32 selejtezőt bonyolít a Snapszer Szövetség és emellett pályázatot hirdet 32 versenyhelyszín részére selejtező versenyek megrendezésere. Várjuk klubok, sörözők, kávézók, sportegyesületek jelentkezését, akik vállaljak, hogy legalább 32 fő versenyző részvételével versenyt hirdetnek. Versenybírót és kártyát a Szövetség biztosít.
  
  Hogyan tovább?
  
  A Magyar Snapszer Szövetség biztos benne, hogy az I. Nemzeti Snapszer Bajnokságot még további versenyek, rendezvények követik, hamarosan nekilátunk a Magyar Kártya Nap rendezvénysorozat megszervezésének, a Kártyás Bál is bővíteni fogja a jövőben a báli szezon széles választékát, és reméljük, hamarosan más országok játékos kedvű versenyzőivel is összemérhetik tudásukat a legjobb magyar snapszerosok. Addig is kártyázzatok, snapszerozzatok sokat, mert játszani jó!
  az első helyszín
  
  Információ:
  Táncsics Péter a Magyar Snapszer Szövetség elnöke +36 20 466 8568
  Pusker Péter a Bajnokság rendezvényeinek szervezője +36 30 603 0909
  E-mail: snapszer



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pszichoszingli    dav    meex    scorpions    geoff tate    soundgarden    alice ricciardi    dan patlansky    zonaria    zach galifianakis    crown the lost    bálint bence    denzel washington    tv manci    dreamworks    pretty maids    seth rogen    korzus    stimmgewalt    hans zimmer    az élet fája    sunrise avenue    never say die    first blood    agnostic front  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!