hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. december 29. csütörtök   10:00
2 hozzászólás

szerző: Morello
Wisdom, Chronology, iScream
2011. december 17, Club 202

  Nehéz dolga van manapság Magyarországon (valószínűleg máshol is) a fiatal heavy metal zenekaroknak, akik nevet, ismertséget akarnak szerezni maguknak, komoly és rangosabb koncertlehetőségekre vágynak. A már jól ismert régi nagy nevek olyannyira tartják magukat a pozíciójukban, hogy nehéz mellettük labdába rúgni. A két nagylemez és egy EP életművel rendelkező Wisdom már nem mondható annyira fiatalnak, épp fennállásuk tizedik évét ünneplik, de ők elmondhatják magukról, hogy nekik sikerült a saját lábukra állniuk.
  Igaz, hosszú és kemény munka, valamint ötletes promóció volt ebben. Régebben szinte nem telt el olyan nevesebb heavy metal rendezvény, hogy a Wisdom ne lett volna a fellépők között. Nachladal István kilépése és az énekeskeresés kissé megakasztotta a szekeret, de a visszatérésnél is ügyesen húzták a mézesmadzagot, a közönség érdeklődését fenntartandó. A 10 éves Wisdom eljutott arra a szintre, hogy képesek önállóan megtölteni egy közepes méretű budapesti klubot, és ez a fegyvertény az előzőek fényében úgy gondolom, hogy teljesen megérdemelt.
  
  A Keep Wiseman Alive névre hallgató rendezvénysorozatuk és egyben a turnéjuk budapesti állomásán a Cronology és az iScream zenekarok melegítették be az estét. Pontosabban túl nagy bemelegítésre nem is nagyon volt szükség, mert már a korai órákban is elég tisztességes létszám képviseltette magát, nem kellett a klub kongó falai között fagyoskodni. De hogy a férfiemberek valóban lángra gyulladjanak, arról az iScream zenekar gondoskodott. Ez a csajokból álló formáció feldolgozásokat játszott, ismertebb rockslágereket hallhattunk tőlük. Az énekeshölgy teljesítménye volt különösen feltűnő, hiszen van egyfajta természetes karcosság a hangjában, ami csak nagyon keveseknek adatik meg és nem is kérdés, hogy ilyen hanggal az AC/DC és társai a fix pontok. Sajnos néha el-elcsuklott a hangja, vagy épp a mikrofon volt hibás, a konferálások is kicsit suták voltak olykor, de az igyekezet szemmel látható volt, és ez pozitív.
  A lányok korrekt módon tették a dolgukat, nem szántották fel a színpadot, inkább a hangszerükre illetve a vokálokra koncentráltak. Mindenesetre láthatóan élvezték a koncertet, sőt menet közben egyre inkább belelkesültek. Még a basszusgitáros lánykának kellene kissé több mosolyt vagy átélést csempészni az arcára, és rögtön a helyén lenne a dolog. Bezzeg a dobos csaj úgy belelkesült, hogy a végére már szinte egy szál semmiben nyomta az alapokat, haha! Összességében jó volt a csajok kiállása, dögösek és szexik voltak, élvezték amit csinálnak, innentől nagy gond nem lehet. Kell még némi rutin, de a fellépésekkel az is jön majd. Majdnem biztos vagyok benne, hogy a jelenlévő urak kivétel nélkül élvezték a műsort, a hölgyeknek pedig vagy tetszett a zene, vagy csak irigykedtek, haha!
  
  A Chronology-ról azt kell tudni, hogy az Iron Maidnem tagság nagy részét a soraiban tudja. Az ország egyik legnevesebb tribute bandája, amely már külföldön is komoly érdemeket szerzett, ebben a formációban sem tudja megtagadni a nagy zenei példaképet. Mintha egy kiadatlan Iron Maiden dalcsokorra épült volna rá a zenekar, rengeteg volt az áthallás. Ez nem lenyúlást jelent, mindössze a dalok szerkezete, a brit zenekar Seventh Son vagy Somewhere In Time korszakának hangulata, a jellegzetes basszusfutamok a Chronology zenéjében is tetten érhetők. Sőt mindez inkább pozitív előjellel szerepel, hiszen Töfiék saját nótái vannak annyira színvonalasak, hogy az Iron Maident emlegessük. Kiss Zoli szintén kiváló produkciót nyújtott, ő bármelyik zenekarának az élén megállja a helyét.
  A galoppos témák mellett nagyívű dallamokat, finom gitárszólókat, sőt olykor thrash-be hajló reszelést is hallhattunk, szóval van fantázia a Chronology zenéjében, nem férnek be az Iron Maiden kópia skatulyába. Ha egyértelműen a britek örökségét kívánják ápolni Töfiék, arra ott van az Iron Maidnem, ha pedig a saját ötleteiket is szeretnék összeboronálni ezzel a jellegzetes zenei világgal, akkor abból Chronology dalok születnek. Jó koncert volt, megfelelő választás voltak a Wisdom elé.
  
  A Wisdom mindig híres volt arról, hogy ad a látványra is, egy ilyen jelentős, tíz éves jubileum kapcsán természetesen most sem lehetett másképp. Látványos színpadképet építettek fel, továbbá a háttérben mindvégig ott állt csuklyában két kiegészítő vokalista, akik közül az egyikben Kiss Zolit lehetett felismerni, a másik nem tudom ki lehetett. Ők a refréneknél és a csordavokálokban voltak Nagy Gábor segítségére. Korábbi koncertbeszámolókban és a Judas lemezről írt kritikámban is utaltam korábban arra, hogy Gábornak kéne még egy kis rutint, kiállást, határozottságot szereznie, énekesként és frontemberként egyaránt, hogy minden kétséget kizáróan felnőhessen a feladathoz. Nos, ma már nem lehetett kétség. Gábor kiválóan szerepelt, akarva se lehetett belekötni a színpadi munkájába. Remekül énekelt, magabiztos volt mind a Judas, mind a korábbi albumok nótáit tekintve. Emellett sokat mozgott a deszkákon, a neki kialakított kifutón is előrejött számos alkalommal, frontemberként sem volt elveszve, feltalálta magát, amikor a közönséggel való interakcióra volt szükség. Úgy érzem, a mai koncerttel bizonyította a legjobban, hogy jó választás volt egy ilyen agilis zenekar élére.
  Kovács Gábor, Molnár Máté, Galambos Zsolt és Ágota Balázs már rutinos rókákként szerepeltek a deszkákon, pontosan tudták a dolgukat. Jól szólt a cucc, mindegyik zenész munkáját jól lehetett hallani, a kemény, zúzós riffek, a gitárszólók, a szilárd dobtémák, a közös éneklések egyaránt élményszámba mentek. A 10 év ellenére azért nem olyan vaskos az eddigi Wisdom életmű, de legalább így el tudtak játszani minden fontos nótát. Természetesen a Nagy Gáborral készült Judas lemez volt leginkább előtérben a Fallin Away From Grace, Somewhere Alone, Live Forevermore, Heaven And Hell, Silent Hill, At The Gates, Judas dalokkal, de a Words Of Wisdom-ról is jó volt hallani a Holy Vagabond, Take Our Soul, Wheels Of The War, Unholy Ghost, Victory, Wisdom nótákat, illetve az EP mind a négy szerzeményét (Fate, King Of Death, Strain Of Madness, Evil Disguise). Pár feldolgozás mindig emeli a koncert fényét, hallhattuk a Judas Priest Night Crawler dalát (ezt mindent vitt, akárhogy is nézzük...), illetve Bon Jovi-tól a You Give Love A Bad Name-et. Vendégként Kiss Zoli is a színpadra penderült, az At The Gates-et egyedül nyomta, a Wisdom című dalban pedig Nagy Gáborral közösen énekeltek. A születésnap alkalmából a rajongók még egy tortával is kedveskedtek a Wisdom tagjainak. Nagy Gábor a torta csillagszóróját ötletesen a közönség vezénylésére használta fel.
  A Wisdom teljesítette a mai napra vállalt küldetését. Sikerült elegendő látogatót csábítani az indiánklubba, valamint prezentálni nekik az életmű legjavát. Kiváló koncertet láthattunk, csak így tovább!


Kulcsszavak:
  wisdom     chronology     iron maidnem     iscream 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Morello 2011. december 30. 02:17  #2
Köszi a kiegészítést!

 PapaGabe 2011. december 30. 00:12  #1
Szerintem is kiemelkedő színvonalú koncert részesei lehettünk, akik ellátogattunk az eseményre. A Chronology és a WISDOM játékának minden percét élveztem. Sajnos, nekem az iScream nem nyerte el a tetszésemet, de ízlések és pofonok különböznek...
Egyébként Kiss Zoli mellett a másik vokalista Pető Tomi, a Twister zenekar gitárosa/vokalistája volt. \m/
Keep on Rockin'!

 kapcsolódó linkek: 

Wisdom

 kapcsolódó cikkek: 

Vasárnap Wisdom jubileumi 10. Keep Wiseman Alive koncert

Keep Wiseman Alive X. - Wisdom, Delain, Evergrey, Kobra And The Lotus

Rockmaraton 2016 - 2. rész

Keep Wiseman Alive - Wisdom 15 éves jubileumi koncert

Wisdom: Rise Of The Wise - a sikerlista élén nyitott az új CD
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 csík    the new black    intim torna illegál    kamikaze scotsmen    évértékelő    bathory    stratovarius    wasp    prosectura    zechs marquise    headbanger´s ball    dead kennedys    anna&thebarbies    ryan reynolds    nick mccarthy    disney    kaltenecker    katatonia    emma stone    biters    root    mr. bean    pattinson    horse the band    mission impossible ghost protocol  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!