hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2003. július 14. hétfő   13:45
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
John Scofiled a Millenáris Parkban
2003 május 24, Millenáris Park

  A csaknem teltházas koncertről még a legszebb napsütéses idő sem tudta eltántorítani a jazz barátait. 20.45-kor John Scofield és háromtagú delegációjának színpadra lépésével megszűnt létezni a külvilág, és a hangfalakból áradó James Brown funky-apostol gépzenei utazása a koncertteremben. Műsorára épp aktuális 2003-as Up All Night” albumának bemutatásával megkezdte hazánkban oly ritkaság számba menő fellépését Scofield, aki maga is 30 aktív évet töltött el a jazz ösvényén; 52 évesen is termékeny alkotó tudott maradni. Az állandó kísérletezéseinek eredménye is hallható volt ezen a koncerten. (Mert) Scofield figyelmét nem kerülték el a 90-es és az azt követő időszak zenei hullámai és forma változásai. Értesülésem szerint, eddig hivatásos jazz zenészek közül nem sokan próbálkoztak ennyire töményen összevegyíteni a jazz és a groove-os, drum and bass-es hangulatokat és megtáplálni sajátos íz harmóniáival. Igen, Scofield felvállalta ezt, majd kísérleti utazásra magával vitte a Millenáris Teátrumában összesereglett nézőket, és majd 20 évvel fiatalabb alkotótársait: Avi Bortrick (gitár, sampler); Adam Deitch (dob) (mind ketten a 2002-es Überjam és az idei Up All Night albumon már Scofield-el együtt dolgoztak) és Andy Hess (basszusgitár) (aki csak az idei albumon tűnt fel). Ezek a zenészek a maguk hétköznapi lezser” eleganciájukkal és vérbeli technikai tudásukkal kisérték Scofield-ot. A lejátszott műsorukban lényegében az új album dalait és az Überjam közösét mutatták be -képi világgal. Nekik nem okozott gondot, hogy latinosabb, funkysabb, klasszikus jazz vagy netán party alapokat játszanak (le) rutinból. Hiszen Scofield rugalmas zenészeket keresett, akik nem rettenek meg a feladat láttán. Ezekben az arcokban megtalálta partnereit! Nála már nem az a szempont, hogy rivalizáló nagy névvel/nevekkel vigye színre gondolatait, hanem, hogy vele alkotni és azonosulni tudjanak, közösen és ez az a nézet, ami lejött a hallott és látott produkciójában itt Budapesten.

  A kísérletező Scofield nem felejtette el elhozni erre a fellépésére sem a régi kísérletező énjét és a hozzákötődő jellegzetes semmivel össze nem tévesztendő hangzásait és első vonalbeli VOX csöves erősítőjét sem. Egy kicsit kínos érzésnek tűnhetett a színpadról látni, hogy a közönség kis része a kezdés utáni percekben is helyezkedett! Akiknek már nem jutott ülőhely a foghíjas részen, azok már csak a szabad falmenti részeknél húzódhattak meg - nem zavarva meg néző társaikat és a fellépő művészeket - állva és földön ülve. A teremben lévők egy emberként fürkészték a színpad közepén egy magba tömörülő előadóművészeket, akik fülünk hallatára kovácsolták össze a felcsendülő hangokat. Hol az elektronikai alkotások kapnak új erőre az akusztikusok felett, hol pedig csak a csendes visszafogottságba burkolódzó gitárprelüd érvényesült a nesztelen csendben. Ezt az átélt hangulatot nehéz visszaadni - de hasonlatos a - felszín alatt bugyogó gejzírként feltörni látszó kattogások, gerjedések misztikus frekvencia lebegéséhez, amit Scofield programjában bemutatott az este folyamán. Az is igaz, hogy az idősebb generációnak szokatlannak tűnhetek ezek a modern hangzásbeli megoldások. Biztos vagyok benne, hogy csak nagyon nehezen tudták befogadni a hallott produkciót, egy kicsit döbbenten szemlélték a kísérleti hangszobrászatnak nevezhető eredményt. Alig várták, hogy valami igazi melodikus, régies old-Scofieldes hangulatok jussanak el hozzájuk. Scofield zenei üzenete miatt most már elérte azt, hogy őt magát a zenei világ két pólusának tartsák! Sok érdekes hangulati elem és hangminta tudott találkozni ezen a koncerten. Scofield az igazi formabontó és kísérletező figura. Kiváló érzékkel építette bele a felemelő szólóinak futamait az egész hangzásba. A koncert második felénél és a ráadás blokkban a ritmika alapjai, áttolódtak a party kultúra irányába. A közönség fiatalabb tagjai” ekkor kezdték igazán otthon érezni magukat. Ennek látható jele csak annál a néhány arcnál volt kivehető, akik félretették az illemet egy ülő koncerten és táncra perdültek. A hallható jelek pedig magukért beszéltek, minden szólisztikus rész alatt és után (taps, sikítás). És legvégül a búcsú. A másnapi Neubergben koncertje miatt meghajlással távozott el a Millenáris közönségétől.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Millenáris Park

John Scofiled fotók az Underground-on

 programajánló: 
2024. október 14.
Bryan Adams: Legendás rockikon, fotográfus Budapesten is fellép!
2024. október 16.
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
2024. október 18.
Within Temptation: meghirdette 2024-es turnéját a zenekar, Budapestre is ellátogatnak
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Northlane, Novelists, Ten56. - A metalcore újjászületése a Dürerben
Quimby a Budapest Parkban
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 after crying    kadavar    killed with hate    hófehér és a vadász    annisokay    black tusk    shrek    neochrome    vad fruttik    billy the kid    a38    saint deamon    udo    sum 41    alight    venom inc    egri jános    tasters    myles kennedy    hobo blues band    killswitch engane    brendan perry    steve´n´seagulls    király!    rupert grint  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!