hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2003. július 2. szerda   10:33
nincsen hozzászólás

szerző: stevie
rovar17: Lófej-köd
Szerzői kiadás

  Emlékszem, amikor egy nap nyugalomra vágyva kerestem valami megfelelő zenét a rádióban. Persze nehéz dolgom volt: sehol nem találtam semmi különöset, még azon a két állomáson sem, amit még elfogadhatónak találok. A rádióm keresője a régi, csavarós, analóg fajta volt, a csavarás az ilyen készülékeknél jól ismert, futurisztikus süvítő, elektromosan vinnyogó hangokat vonta maga után. Az állomások közötti éteri zaj ez, és észrevettem, hogy valahol itt kell keresniigen, meg is van! Hirtelen feltűnt egy végtelen hosszú percegés, halkan süvöltő csendben. A ropogó hangok pattogó, szóródó labdákra emlékeztettek, de pont olyan hangszínük volt, hogy valahogy puhán simogatták a tudatomat. A ritmus aszimmetrikus volt, egy állandó sebesség körül ingadozott, néha pontos volt, néha megszerkesztettnek tűnt, de az egész kellemesen kiszámíthatatlan volt, agymasszázs, valami csatorna vagy csatornák hullámtörmeléke, akárcsak a sziklán szétporladó víz a tenger egyenletes partmosásához képest.
  
  Elégedetten dőltem hátra: igen, ezt fogom hallgatni, és milyen jó zene is ez. Meg kell jegyezni ezt a frekvenciát. Nem is gondoltam, milyen sokáig fogom élvezni ezt a senki által el nem készített, mégis létező zenét. Elég sokáig. De megtalálom-e máskor is ezt az adást? Csak különleges, régi rádiókkal lehet befogni; ma már egyre terjednek az olyan rádiók, melyek soviniszta módon csak a tisztán befogható állomásokat ismerik el, a közöttük lévő tér, a dzsungel saját zenéje helyett tudálékos némaságot hallunk, mert digitális felfogásuk semminek tekinti ezeket a valójában mélyre ható zajokat.
  
  Még jó, hogy vannak, akik saját fegyverét fordítják a zord technika ellen.
  Vannak, akik a zenének ugyanezt az értelmezési rétegét próbálják megfogni, amit például ez a rádióadók közötti akaratlan zúgás, ropogás ad. A rovar17 ilyen. Nem verbális zene szájbarágós dallamokkal, melyeket még többszörösen le kell fordítania agyunknak, hogy végül érzéseket váltson ki belőlünk (ha sikerül). Ez az album nem bízza e fordítási folyamat útvesztőire az átvinni kívánt üzenetet, ahol aztán sok minden történhet vele. Ez a zene maga az értelmezett eredmény. Az érzelmek kavargó, megélt áramlása, úgy, ahogyan azok valójában folynak bennünk. Digitálisan kifejezve: agyunk gépi kódja a magas szintű, ilyen formájában még érthetetlen nyelvezet helyett.
  
  Közel áll az ember által természetesen kibocsátott sugárzáshoz: agyunk zúgása hangfalakra kapcsolva. Ezt a zenét hallgatva történik meg a visszacsatolás: a hangok fejünkbe jutva azt a tengert, hullámzást indítják el, ami szülte őket. Mivel az alaphúrokat rezdíti meg belül, sokkal több és komplexebb üzenetet hordoz, mint a hagyományos zene, a hatás fizikai, és néhol annyira megvalósul, hogy az agyamon átfutó hullámok elérték a mozgató központokat is: egy-egy rándulás erejéig engedelmeskedtek az izmaim a parancsnak, amelyek a levegőn keresztül a fülemig eljutva az idegpályákon futottak át.
  
  Új világot fedez fel ez az album, olyat, ahol még csak kevesen jártak, és így olyan sok a látnivaló, hogy körülnézéssel telik a benne töltött idő. De ha akarunk, utazhatunk is benne.
  
  Ezen a zenén lehet szörfölni. Ez az album végre olyan felületet ad, amire rá lehet állni, ülni, feküdni. Akár bele is lehet merülni, úszni benne. Akad benne látnivaló, mindenféle magával sodort furcsa lény és tárgy, melyek elúsznak mellettünk, mindet sokszor alig vesszük észre.
  Néha úgy érezhetjük, nem is értjük meg e zene összes üzenetét, de tudatalattink igen, ahogyan valójában a szavakat sem értjük, csak azokat az érzéseket, amiket megpróbálunk kifejezni velük.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

rovar17 a neten

 programajánló: 
2024. október 13.
Ghøstkid az Analog Music Hallban: A metalcore, a horror és az elektronika találkozása
XIII. Wine&Violin: Hegedű- és Vonókészítők Szalonja: A holland Skanza Kvartet koncertje a MERITA projekt keretében
2024. október 14.
Bryan Adams: Legendás rockikon, fotográfus Budapesten is fellép!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zaják és társa    blink-182    czébely csaba    a perfect circle    isten háta mögött    veszprém    mentor     self deception    wind rose    rob de luca    az utazás    seven kingdoms    emma thompson    testcsere    pantera    tóth vera    rém hangosan és irtó közel    punnany massif    arto lindsay    world painted blood    shrek 4    dropout kings    sunstroke    waking into nightmares    osonó poszáták  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!